Skaitykite patogiau: Kauno rajone gausėja knygomatų

Skaitykite patogiau: Kauno rajone gausėja knygomatų

Gyvenimo tempui spartėjant, laisvalaikio turime nedaug, tad norisi jį praleisti kuo turiningiau ir prasmingiau. Jeigu knyga yra svarbi Jūsų laisvalaikio kompanionė, nudžiugsite sužinoję, jog Kauno rajone veikia jau 5 knygomatai, dovanojantys galimybę iš anksto iš bibliotekos užsakytas knygas atsiimti bekontakčiu būdu 24 val. per parą. Paslauga nemokama. Kauno rajono bibliotekos kviečia apsirūpinti maloniais ir informatyviais skaitiniais Jums patogiu būdu.

2023-iųjų pradžioje kaip respublikinio projekto dalis Garliavoje ėmė veikti pirmasis Kauno rajono knygomatas. Rugsėjį Akademijos miestelyje pastatytas Ringaudų bibliotekos aptarnaujamas knygomatas. O gruodį Kauno rajono gyventojams knygomatai tapo prieinami Domeikavoje (knygas tiekia Domeikavos biblioteka), Mastaičiuose (Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka) ir Užliedžiuose (Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Užliedžių biblioteka). Knygomatais gali naudotis visi norintys, reikia tik prisijungti prie katalogo ibiblioteka.lt, užsisakyti (rezervuoti) norimas knygas iš atitinkamos bibliotekos ir pasirinkti atsiėmimo vietą „Į knygomatą“. Grąžinti knygas galite pro specialų langelį knygomato apačioje.

Garliavos ir Mastaičių knygomatus Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka gavo dalyvaudama respublikiniuose projektuose kaip partnerė su Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka („Inovatyvūs Lietuvos bibliotekų skaitymo skatinimo sprendimai vaikų ir jaunimo socialinių santykių kūrimui su aplinka“) ir Kauno apskrities viešąja biblioteka („Keitimosi dokumentais koordinavimas Kauno ir Marijampolės regiono bibliotekų tinkle“).

Garliavos knygomatas jau pelnė daugybės skaitytojų prielankumą. Bibliotekininkus džiugina, kad paslauga yra tokia paklausi. 2023-iaisiais per Garliavos knygomatą išduota 919 egz. knygų iš Suaugusiųjų abonemento ir iš Vaikų centro (knygomato paslauga jau pasinaudojo apie 200 vartotojų).

Ringaudų bibliotekos knygomatas irgi nestokoja paklausumo. Juo naudojasi ne tik Akademijos, Noreikiškių, Ringaudų miestelių gyventojai, – vis dažniau knygų užsisako Kauno miesto ir tolimesnių apylinkių gyventojai. Nuo rugsėjo per knygomatą jau išduota netoli 200 knygų. Įdomus faktas: net 95 proc. knygomato vartotojų yra naujai registruoti Ringaudų bibliotekos skaitytojai. Vadinasi, nūdienos žmogaus poreikius atitinkanti knygomato paslauga padėjo pritraukti į biblioteką naujų skaitytojų.

Knygomato paslaugą išbandę skaitytojai pasakojo, kad šis knygų išdavimo ir grąžinimo metodas jiems labai paprastas ir patogus. Daugumai respondentų knygomato vieta yra tinkama, patogi privažiuoti ir paslauga galima naudotis visą parą bekontakčiu būdu. Naujai registruota Ringaudų bibliotekos knygomato vartotoja Monika, paklausta, kodėl pasirinko šią paslaugą, teigė: „Kadangi su mama Nomeda skaitome labai daug knygų, be galo apsidžiaugėme sužinoję, kad Akademijos miestelyje, visai netoli mūsų namų, atidarytas  Ringaudų bibliotekos knygomatas. Nieko nelaukusios išbandėme šią paslaugą ir likome labai patenkintos naujų knygų gausa bibliotekoje bei operatyviu pristatymu į knygomatą. Man ir mamai Ringaudų biblioteka ir jos knygomatas – tai geriausias 2023 metų atradimas.“

Ringaudų bibliotekos skaitytoja Ligita, kuri anksčiau dažnai lankydavosi Ringaudų bibliotekoje, jau kurį laiką naudojasi knygomatu. Užsisako knygas ne tik sau, bet ir dukrai Domilei bei sūnui Joriui. Ligita sakė: „Mums labai patinka, kad knygas paimti ir grąžinti galima neatvykus į biblioteką, bet kuriuo metu, tai itin patogu ir praktiška. Važiuoji iš darbo, stabteli ir knyga jau tavo rankose, super, o grąžinti knygą dar paprasčiau – tiesiog įmeti į grąžinimo skyrelį knygomate ir viskas. Tikrai gera bibliotekos paslauga, būtinai naudosimės ir ateityje.“ Visi apklausos respondentai pabrėžė, kad naudojantis Ringaudų bibliotekos knygomatu svarbiausia – patogumas, saugumas, greitis.

Bibliotekininkai akcentuoja ir dar vieną svarbią teigiamybę: jeigu Jūsų norimo leidinio nėra toje bibliotekoje, kurioje įprastai skaitote, portale ibiblioteka.lt galite užsisakyti norimą leidinį iš bet kurios kitos Lietuvoje veikiančios bibliotekos ir pasirinkti atsiėmimo vietą Jums patogiame knygomate. Tokiu būdu suderinama tarpbibliotekinio abonemento paslauga (TBA) ir knygomato paslauga. Skaitytojai gauna maksimalų prieinamumą ir patogumą, o tai yra puikiausia paskata daugiau skaityti.

„Knygomatu besinaudojantys skaitytojai nebėra ribojami bibliotekos darbo laiko: atsiimti ir grąžinti knygas gali bet kuriuo paros metu. O jeigu dar pasinaudoja TBA, tai nėra varžomi ir konkrečios bibliotekos turimo knygų fondo: užsisakyti norimų skaitinių gali iš bet kurios Lietuvos bibliotekos. Ši pasirinkimo laisvė neabejotinai svariai prisideda prie skaitymo skatinimo. Regis, knyga pati ateina pas skaitytoją!.. Matome, kad knygomato paslaugą Kauno rajono gyventojai vertina labai teigiamai, tad neabejojame, jog netrukus knygomatų tinklą dar labiau išplėsime ir naujų skaitytojų pritrauksime dar daugiau“, – optimistiniais planais pasidalijo Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Viktorija Stančiauskienė. Ji taip pat pabrėžė esanti itin patenkinta verslo atstovų geranorišku indėliu į knygomatų plėtrą: UAB „Egilis“ ir UAB „Kilminė“ mielai sutiko palankiomis sąlygomis skirti vietos knygomatams šalia savo parduotuvių – „Šilo“ ir „Express Market“. Direktorė I. V. Stančiauskienė džiaugiasi, kad ne tik verslas, bet ir švietimo sistemos atstovai prisideda prie sėkmingo knygomatų tinklo tankinimo: Kauno r. Mastaičių mokykla-daugiafunkcis centras mielai priėmė bibliotekos knygomatą šalia įėjimo į mokyklą.

Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka kviečia išbandyti knygomato paslaugą ir, žinoma, pasidalyti naujiena.

Kaip užsisakyti knygą į pasirinktą knygomatą? Atsakymus rasite čia: https://www.krsvbiblioteka.lt/knygomatai/

DOMEIKAVOS KNYGOMATAS

Mildos g. 5, Domeikava.

Knygos užsakomos iš Domeikavos bibliotekos.

Detaliau teiraukitės: https://www.krsvbiblioteka.lt/domeikava/

GARLIAVOS KNYGOMATAS

Vytauto g. 21, Garliava.

Knygos užsakomos iš Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos.

Detaliau teiraukitės: https://www.krsvbiblioteka.lt/

MASTAIČIŲ KNYGOMATAS

Mokslo g. 2A, Mastaičiai.

Knygos užsakomos iš Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos.

Detaliau teiraukitės: https://www.krsvbiblioteka.lt/

RINGAUDŲ KNYGOMATAS

Pilėnų g. 1, Akademija.

Knygos užsakomos iš Ringaudų bibliotekos.

Detaliau teiraukitės: https://www.krsvbiblioteka.lt/ringaudai/

UŽLIEDŽIŲ KNYGOMATAS

A. Šapokos g. 38, Kaunas.

Knygos užsakomos iš Užliedžių bibliotekos ir Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos.

Detaliau teiraukitės: https://www.krsvbiblioteka.lt/uzliedziai/

2023 m. iš viso buvo išduotas 1141 užsakymas į knygomatus, tame tarpe į Garliavos knygomatą 919.

Paslauga naudojosi iš viso 264 vartotojai; Viešojoje bibliotekoje apie 200 vartotojų.