Dovanokime skaitymą

Dovanokime skaitymą

Lietuvos bibliotekininkų draugijos organizuojama kasmetinė akcija „Bibliotekų knygų Kalėdos“ – graži ir prasminga tradicija, apgaubianti knygų mylėtojus kalėdiška gerumo ir dalijimosi džiaugsmo aura. 2023 m. gruodžio 4–2024 m. sausio 17 d. trukusios akcijos šūkio „Dovanokime skaitymą“ paskatinti skaitytojai dovanojo knygas Kauno rajono bibliotekoms – kiekvienam iš Jūsų nuoširdžiai dėkoja visa Kauno rajono bibliotekininkų bendruomenė!

Šiemet akcijos rėmėjas „Asseco Lietuva” nusprendė svariai prisidėti prie LBD akcijos ir padovanoti knygų bibliotekoms. Paskelbto konkurso viena iš šešių nugalėtojų tapo Užliedžių biblioteka – Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padalinys, veikiantis vienoje sparčiausiai besiplečiančių Kauno rajono gyvenviečių, į kurią noriai keliasi jaunos šeimos.

Biblioteka Užliedžiuose veikia dar nuo 1967 m., bet jos knygų fondas santykinai nedidelis ir dėl sparčios gyvenvietės plėtros tampa nelengva patenkinti naujai besikuriančių jaunų šeimų skaitymo poreikius. Pasak Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Irenos Viktorijos Stančiauskienės, „Užliedžiuose reikėtų platesnio asortimento programinės literatūros moksleiviams, taip pat saviugdos knygų, mokslo populiarinimo leidinių, įvairesnių žanrų grožinės literatūros. Kryptingai dirbame ir tikimės netrukus įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Jų siekti padeda ir privataus verslo indėlis – vertiname „Asseco Lietuva“ dovanas ir dėkojame už gražią iniciatyvą. Remdama bibliotekas ir taip prisidėdama prie skaitančios visuomenės ugdymo, UAB „Asseco Lietuva“ rodo puikų sektiną pavyzdį ir kitiems verslo atstovams.“ Be to, direktorės teigimu, dovanotoms knygoms lengviau pasiekti skaitytojus padės ir naujasis knygomatas (A. Šapokos g. 38, Kaunas). Naudodamiesi ibiblioteka.lt, skaitytojai gali užsisakyti į jį knygas net iš dviejų bibliotekų – Užliedžių bibliotekos ir Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos. „Šios „Asseco Lietuva“ dovanotos knygos ir platus dviejų bibliotekų knygų fondas – viskas jau parengta, kad knygomatas džiugintų reiklius ir patogias paslaugas vertinančius šiuolaikinius skaitytojus.“ (Daugiau apie penkis Kauno rajone veikiančius knygomatus skaitykite bibliotekos interneto svetainėje: https://www.krsvbiblioteka.lt/knygomatai/)

Lietuvos bibliotekininkų draugijos akciją „Bibliotekų knygų Kalėdos“ šiemet papildė dar vienas įdomus iššūkis – konkursas „Meduolinė biblioteka“. Gardžiai kvepiančius valgomus bibliotekų maketus galėjo kurti ir pavieniai asmenys, ir bibliotekininkų kolektyvai, subūrę kuo gausesnę lankytojų bendruomenę. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka taip pat dalyvavo konkurse – į meduolinio kūrinio kūrybą įsitraukė bibliotekoje veikiančio rankdarbių būrelio „Susitikime kūryboje“, 0+ klubo nariai ir kiti kalėdinės dvasios pakylėti bibliotekos draugai, džiaugęsi galimybe ne tik kurti, bet ir bendrauti jaukiose meduolinėse dirbtuvėlėse, dalytis mintimis apie senąsias kalėdines tradicijas ir prisiminimais. O konkurso komisija ypatingą dėmesį skyrė Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padalinio – Ramučių bibliotekos – konkursiniams darbui. Ramučių meduolinė biblioteka buvo apdovanota specialia paskatinamąja nominacija. Ramučių bibliotekininkė Vida Stavavojienė pasakojo: „Pastatas, kuriame įsikūrusi mūsų biblioteka, yra labai didelis, jame telpa ir Ramučių kultūros centras, ir Kauno r. Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos Ramučių skyrius. Tad nuolatinė bibliotekos lankytoja Donata Valickienė su sūnumi Danieliumi Valicku, trečios klasės moksleiviu, sugalvojo nulipdyti meduolinį Ramučių bibliotekos interjerą. Siųsdami nuotraukas konkursui nieko nesitikėjome, bet jei jau gavome, tai labai džiaugiamės.“

Lietuvos bibliotekininkų draugijos Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos skyriaus pirmininkės Daivos Jankauskienės įsitikinimu, „gruodžio 4–sausio 17 d. trukusi akcija – tai naujas gyvenimas knygai, kuri guli namuose giliai lentynoje, nuobodžiauja ir kantriai laukia dėmesio. Juk ji gali suteikti skaitymo malonumą ir pažinimo džiaugsmą kitiems! Džiaugiamės, kad į šią gražią bibliotekininkų draugijos akciją atsiliepė Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos bičiuliai ir dovanojo naujas, aktualias knygas.“ Pasak Daivos, nepakenktų dažniau prisiminti žymaus armėnų kilmės amerikiečių rašytojo Viljamo Sarojano mintį: „Kiekviena knyga gali padaryti gražesnį – jeigu ne visą žmogaus gyvenimą, tai bent jo dalelę.“ Kauno rajono bibliotekininkai to linki visiems savo lankytojams.