AR ĮMANOMA SUDERINTI MOKSLĄ IR KŪRYBĄ?

AR ĮMANOMA SUDERINTI MOKSLĄ IR KŪRYBĄ?

Šiais  metais (2023 gruodžio 19 d.) minime vaikų literatūros klasiko, pedagogo, publicisto Prano Mašioto 160-ąjį gimtadienį. Šakių viešoji biblioteka, Vinco Kudirkos muziejus ir Zanavykų muziejus jungėsi bendram darbui, kviesdami visus metus minėti šviesųjį kraštietį.

Viena paskutiniųjų renginių ciklo „Pranui Mašiotui – 160“ dalių yra lapkričio 15 d. Šakių viešojoje bibliotekoje buvo atidaryta Šakių meno mokyklos Dailės meno krypties 4–5 klasių moksleivių (mokytoja Lolita Rūgytė) piešinių (iliustracijų) paroda, pagal P. Mašioto knygą „Mokslo pasakos“ (1973 m.).

P. Mašiotui savo kūryboje pavyko suderinti mokslą ir pasakas, o jaunieji Šakių rajono dailininkai bandė suderinti mokslą, literatūrą ir kūrybą. Spalio 10 d. Šakių viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Inga Matulevičiūtė-Rutkauskienė apsilankė Šakių meno mokyklos Dailės skyriuje, kuriame 4–5 klasių moksleiviams pristatė publicisto, rašytojo Prano Mašioto asmenybę ir jo knygą „Mokslo pasakos“ (1973 m.). Po pristatymo moksleiviams buvo išdalintos knygos ištraukos ir jie leidosi į kūrybinę kelionę, po kurios bibliotekos fojė sienas papuošė daugiau nei 20 iliustracijų. Greta kiekvieno piešinio parodos lankytojus pasitinka nedidelio formato knygutė, kurioje patalpinta konkreti knygos ištrauka, įkvėpusi jos autorių. Vaizdo ir teksto sąsaja suteikia galimybę pažvelgti į knygą menininko akimis, leidžia pabuvoti ne tik stebėtojo, tačiau ir kūrėjo pozicijoje.

Pasak renginio idėjos autorės I. Matulevičiūtės-Rutkauskienės, šis renginys buvo skirtas populiarinti P. Mašioto kūrybą, skirtą vaikams, supažindinti juos su etnografiniais elementais, atskleisti to laikmečio, kuriame jis gyveno, gana novatoriška P. Mašioto požiūrį i mokslo populiarinimą. P. Mašiotas buvo matematikas, domėjosi fizika bei istorija, norėjo įtaigiai, vaikams suprantamu būdu perteikti fizikos dėsnius ir būtent iš šio ketinimo gimė „Mokslo pasakos“ (1973 m.).

Greta moksleivių piešinių buvo įrengta vizualizacijų ekspozicija – langas į P. Mašioto gyvenimo ir kūrybos laikotarpį. Ši ekspozicija nukelia į laikotarpį, kada gyveno literatūros klasikas, prisėdus galima paskaityti ir jo knygą „Mokslo pasakos“ kurios pagrindu remiasi visa parodos koncepcija. Vizualizacijų ekspozicija sukurta panaudojant asmeninius bibliotekos darbuotojų resursus bei bendradarbiaujant su sendaikčių krautuvėlės https://naftalinas.lt/ savininke Jolita Matusevičiene. Ekspoziciją parengė kolegės Inga Matulevičiūtė-Rutkauskienė ir Eglė Nicolaev.

Parodos atidarymo metu apie kūrybinį procesą mintimis ir potyriais dalinosi Šakių meno mokyklos mokytoja Lolita Rūgytė, moksleiviai ir jų tėveliai. Daugiau informacijos apie parodos atidarymą galima rasti Šakių rajono spaudoje (laikraštis „Draugas“, 2023 m. lapkričio 21 d., Nr. 87).

Eglė Nicolaev Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotoja

Parodos kūrybinė komanda (Šakių viešosios bibliotekos nuotr.)
Parodos autoriai ir mokytojai (Šakių viešosios bibliotekos nuotr.)
Parodos iliustracijos (Šakių viešosios bibliotekos nuotr.)