UGDYMAS LITERATŪRA. AUGU SU KNYGŲ KŪRĖJAIS

UGDYMAS LITERATŪRA. AUGU SU KNYGŲ KŪRĖJAIS

10 mėnesių – nuo vasario iki lapkričio – Jonavos Grigorijaus Kanovičiaus viešojoje bibliotekoje vyko ugdymo seansai vaikams ir paaugliams. Ne bet kokie seansai – literatūriniai, sudėlioti iš knygų, kalbos, žaidimų, kūrybinių užduočių ir betarpiško bendravimo su tais, kurių galvose gimusių idėjų, talento ir darbo rezultatais tampa maži stebuklai, apsigyvenantys bibliotekos lentynose. Knygos!

Idėja įgyvendinti šį projektą kilo iš patirties dirbant su socialinę riziką patiriančiais vaikais ir jaunimu. Negalėjome nepastebėti, kaip juos sudomina betarpiškas bendravimas su rašytojais, biblioterapijos specialistais, knygų iliustruotojais. Įvairūs vaikų raidos tyrimai patvirtina, kad reguliarus skaitymas stimuliuoja mažų vaikų smegenų vystymąsi, ugdo kalbą ir socialinius bei emocinius įgūdžius. Skaitymas savo malonumui padeda ugdyti empatiją, gerina savęs ir kitų supratimą, tarpusavio santykius, bendruomeniškumą, socialinę įtrauktį, gali sumažinti depresijos simptomus ir pagerinti savijautą. Taip ir leidomės į dešimties mėnesių kelionę su rašytojais: Evelina Daciūte, Justinu Žilinsku, Igne Zarambaite, Tomu Dirgėla, Mariumi Marcinkevičiumi, Kotryna Zyle, Rūta Norkūne, Dovile Zavedskaite, knygų iliustruotojomis Greta Alice, Lina Itagaki ir Inga Dagile. Kiekvienas susitikimas tapo nauju atradimu, skirtingas ne tik savo turiniu, bet ir kūrybingomis asmenybėmis. Dažnai į dalyvių gretas įsitraukdavo ir iš karo alinamos Ukrainos atvykę vaikai. Visi rado bendrą kalbą, o mes, bibliotekos bendruomenė, puoselėjame viltį, kad galbūt vieną dieną lentynose puikuosis šio projekto dalyvio parašyta knyga.

Laikas parodys, o kol kas džiaugiamės ne tik nuveiktais darbais, bet ir draugystėmis. Jos tikrai išaugs į naujus projektus ir sumanymus, nes biblioteka – palankiausia vieta tobulėjimui ir kūrybai, kur laukiami visi: dideli, maži, suradę, ieškantys ir norintys atrasti.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Jonavos rajono savivaldybė

Projekto partneriai: „Vaikų žemė“, Jonavos vaiko ir šeimos gerovės centras, Jonavos rajono socialinių paslaugų centras

Kristina Jaskūnienė

Kultūros projektų vadovė