Šiaurės šalių literatūros savaitė  Jonavos „Lietavos“ pagrindinėje mokykloje

Šiaurės šalių literatūros savaitė  Jonavos „Lietavos“ pagrindinėje mokykloje

Šią savaitę Šiaurės ir Baltijos šalių mokyklose skaitomos balsu knygos, rengiamos parodos. Šių metų savaitės tema „Kalėdos Šiaurėje”. Tamsų pirmadienio rytą su trečios klasės mokiniais ir jų mokytoja V. Jakštiene skaitėme ištraukas iš A. Lindgren knygos „Emilis iš Lionebergos”. Skaitydami apie Emilį aiškinomės reikšmes žodžių, kurios vaikai išgirdo pirmą kartą. Mokiniai susipažino su Šiaurės šalių rašytojų kūriniais, esančiais mokyklos bibliotekoje.

Penktos klasės mokiniai su lietuvių kl. ir literatūros mokytoja L. Lenčiauskiene,  jaukioje ryto tylos aplinkoje kalbėjo apie literatūrą – šįkart ne apie bet kokią, o apie Šiaurės šalių autorius. Didžiausias visų draugas, pasirodo – Astridos Lindgren Emilis, kuriam šiemet jau 60 metų!

Apie literatūrą kalbėtis įdomu, tačiau dar įdomiau ją kurti! Tad „traukinuku” penktokai kūrė pasaką apie Kalėdas, kurią labai gražiai pradėjo ir pabaigė Goda. Pasakoje buvo netikėtų posūkių ir įvykių, o įdomiausia buvo tai, kad labai netikėta Kalėdų senelio dovana vos tilpo į kaminą.

Apmąstydami įvykusią veiklą mokiniai pritarė, kad visi, kurie nori būti kūrybingi, turi skaityti knygas, nes jos – pagrindinis žmogaus minčių šaltinis. 

Minint Šiaurės šalių literatūros savaitę su ypatingų poreikių mokiniais klausėmės ir patys skaitėme A. Lindgren „Emilis iš Lionebergos“ linksmų istorijų ištraukas.  Klausėmės garsiai skaitomo teksto įrašo. Mokiniai noriai sekė girdimą istoriją spausdinto teksto lapuose, patys skaitė ištraukas, pateiktas atspausdintas  įprastu, o vėliau disleksijai draugišku šriftu, kurias paruošė specialioji pedagogė J. Tumėnienė.

Visų didelei nuostabai – tekstą, surinktą disleksijai draugišku šriftu, akivaizdžiai, sekėsi skaityti lengviau. Ypač skirtumas jautėsi klausantiesiems. Smagu daryti mažus atradimus, kurie padeda prisijaukinti tekstą. Kartais tiek nedaug tereikia iki didelės sėkmės. J

Jonavos „Lietavos“ pagrindinės mokyklos bibliotekininkė Violeta Leigienė