Nacionalinės bibliotekų savaitės atgarsiai Kauno rajone

Nacionalinės bibliotekų savaitės atgarsiai Kauno rajone

„Kartu įveikiant krizes“ – tai 23-iosios Nacionalinės bibliotekų savaitės tema. Jos metu siekta apsvarstyti, ar pandemija, infodemija, informacinis triukšmas, karo ir kitos informacijos gausa, būdinga krizinėms situacijoms, paveikė bibliotekų darbą. Analizavome, ko mes išmokome. Ir per visą savaitę nusidriekė gausi įvairių iniciatyvų bei renginių programa. Dalis jų buvo skirti bibliotekų lankytojams, o dalis – patiems bibliotekininkams.

Bene ryškiausias Nacionalinės bibliotekų savaitės akcentas Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje – balandžio 24-osios vakarą Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorės, režisierės, choreografės, poetės Birutės Mar pristatytas jungtinis Lietuvos ir Ukrainos menininkų projektas „Liepsnos geltonos ir mėlynos“. Poeto Vainiaus Bako ir aktorės Birutės Mar skaitomi poetiniai tekstai, aktualizuojantys karo draskomos šalies kasdienybę ir ribines egzistencines gyventojų patirtis, kaitaliojosi su ukrainiečių liaudies dainomis (folkloro atlikėja Halyna Pšeničkina), romansais (Ksenija Bakhritdinova). O birbynė (Egidijus Ališauskas) ir kanklės (Aistė Bružaitė) audė lietuviškos tautinės muzikos gijas. Emociškai sukrečiantis vakaras atvėrė didžiausios mūsų dienų krizės – karo Ukrainoje – bedugnę ir parodė, kad žmonių tarpusavio atjauta bei parama yra vienintelis būdas ją įveikti.

Balandžio 25-ąją bibliotekos „Pavasario pasidainavime“ susirinkę garliaviškiai atsidavė gydomajai, terapinei muzikos galiai ir leidosi nešami Garliavos kultūros centro folkloro ansamblio „Gegutala“ (vadovė Nijolė Grivačiauskienė) siūlomų melodijų srovės, kad muzika pripildytų mintis bei sielą džiugesio, kūrybiškumo, artimo meilės, jautrumo, pasitikėjimo vienas kitu, bendruomeniškumo.

Jau antrus metus sėkmingai veiklą plėtojančio bibliotekos klubo 0+ mažieji nariai balandžio 26-ąją buvo pakviesti į „Mažų kojyčių žygį po biblioteką“ ieškoti bibliotekininkių gudriomis užuominomis užmaskuotų ir visoje bibliotekoje išslapstytų ebru technika atliktų meno kūrinėlių. Mažiesiems knygų mylėtojams ir jų tėveliams toks žygis tapo puikia proga pažinti tikrai dideles bibliotekos erdves, išsidėsčiusias net trijuose aukštuose, ir detaliau sužinoti apie joje teikiamas paslaugas. Kiekvienas žygio dalyvis gavo dovanų Ilonos Ežerinytės knygelę „Gė“.

Balandžio 27-ąją į orientacinį žaidimą bibliotekoje leidosi Kauno rajono Ilgakiemio mokyklos-darželio 1–2 kl. moksleiviai. Į 5 grupes suskirstyti vaikai gavo po vieną užuominą į skirtingą užduotį ir vienu metu pradėjo žaisti. Moksleiviai sekė užuominas ir atliko užduotis tol, kol įveikė visą orientacinį žaidimą, o dovanų gavo bibliotekos dailininkės kurtų knygų skirtukų.

Kauno rajono Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos ketvirtokai, atvykę į bibliotekos edukaciją „Močiutės seklyčioje“, žiūrėjo vaizdo siužetą apie senuosius lietuvių darbus, aptarė interaktyvioje bibliotekos instaliacijoje matomus rakandus ir spėliojo, kokių pramogų turėjo ano meto vaikai. O virtualioje erdvėje atlikę kūrybiškas užduotis pasitikrino, kaip gerai išmano smulkiąją lietuvių tautosaką.

Balandžio 28-ąją Kauno rajono Mastaičių mokyklos-daugiafunkcio centro šešiamečiai atvyko į bibliotekos organizuojamus sensorinius skaitymus, kad praplėstų literatūros suvokimo ribas. Vaikai sužinojo, kad tekstą galima ne vien perskaityti, bet ir pašėlusiai smagiai patirti. Indrės Zalieckienės knyga „Kaip sutramdyti žvėryną“ akimirksniu įsikūnijo bibliotekoje, vos tik mažieji skaitytojai pravėrė duris į sensoriniams skaitymams skirtą erdvę: klyksmas, riaumojimas, trypimas kojomis, mėtymas ir svaidymas nuvilnijo bibliotekoje. Sensorines veiklas paįvairino pojūčių takas, kinetinis smėlis, kamuoliukai, sėdmaičiai ir kitos priemonės, o patirčių kulminacija tapo taškymasis burbulų vonioje drauge su drambliuku. Šie sensoriniai skaitymai – Lietuvos bibliotekininkų draugijos Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos skyriaus inicijuotos akcijos „Įveik krizę su knyga“ dalis.

Nacionalinės bibliotekų savaitės veiklas bibliotekoje užbaigė kūno kalbos ir žmonių tipologijos specialistė, „MUST’er Academy“ įkūrėja ir vadovė Laura Šukienė, balandžio 29-ąją vedusi du seminarus tėvams ir jų paaugliams vaikams. Garliavoje – „Kūno kalba, asmenybių tipologija ir veidotyra“, Kačerginėje – „Santykiai su vaikais ir paaugliais, tėvų klaidos, vaikų skirtumai“. Seminaruose aptarta, kaip įveikti brendimo keliamas krizes, kaip paaugliams vaikams ir tėvams rasti bendrą kalbą, kaip kurti harmoningą, pagarbų bei geranorišką abipusį bendravimą. Seminarai yra Lietuvos kultūros tarybos finansuojamo ir Kauno rajono savivaldybės remiamo bibliotekos projekto „Žvelk giliau, mąstyk plačiau“ veiklų dalis.

Visą šią savaitę ne tik bibliotekų lankytojai mėgavosi renginių gausa, bet ir patys bibliotekininkai entuziastingai prisijungė prie įvairių profesinių ir pramoginių iniciatyvų.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos atstovės dalyvavo Lietuvos bibliotekininkų draugijos narių XII suvažiavime, vykusiame Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre, taip pat tarptautinėje konferencijoje „Kartu įveikiant krizes“. Be to, bibliotekos darbuotojai nuotoliniu būdu jungėsi prie antrus metus iš eilės rengiamos bibliotekininkams skirtos virtualios viktorinos „Šįryt nedirbu. Su Marium ir Marium“.

Nacionalinė bibliotekų savaitė papuošė ir televiziją: „LRT televizijos“ žaidimas „Kas ir kodėl?“ visą savaitę kvietė varžytis bibliotekininkus. Žaidime pasirodžiusi Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialo – Raudondvario bibliotekos – vyr. bibliotekininkė Kristina Maziliauskaitė laimėjo pirmąjį žaidimo etapą. Pasveikinome sėkmingai pasirodžiusią kolegę ir drauge pakalbinome ją apie knygas bei bibliotekas. „Visą gyvenimą mylėjau knygas ir svajojau apie darbą, susijusį su jomis, – atviravo Kristina. – Man skaitymas yra ir darbas, ir poilsis, ir žinių šaltinis, ir galimybė nugyventi tūkstančius gyvenimų, apsilankyti svečiose šalyse, persikelti į praeitį arba ateitį… Labai norėtųsi šį jausmą perduoti ir kitiems skaitytojams. Tad kiekvienąkart lankytojui paprašius patarimo apima džiaugsmas ir jaudulys, ar pavyks atrasti ir pasiūlyti tą ypatingą knygą, kuri neleis atsitraukti, kurią norėsis perskaityti vienu prisėdimu. Būtent dėl tokių akimirkų mėgstu savo darbą, džiaugiuosi juo ir didžiuojuosi. Daugelyje mažų miestelių, panašių į mano gimtąjį Raudondvarį, biblioteka yra svarbus kultūrinio ir socialinio gyvenimo centras. Gera būti to dalimi.“

Be galo džiugu, jog Nacionalinės bibliotekų savaitės metu gausėjo Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos lankytojų gretos, mat skaitytojų pažymėjimai buvo dalijami nemokamai. Ir labai norisi tikėti, kad visos krizės įveikiamos, jei žmonių širdys atviros knygai ir kultūrai.