Knygų mugėje apie dienoraštį ir vabalus

Knygų mugėje apie dienoraštį ir vabalus

Šių metų vasario 23–26 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyko 23-ioji Vilniaus knygų mugė. Kaip ir kiekvienais metais mugėje lankėsi Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai.

Šiais metais knygų mugė buvo išskirtinė, nes bibliotekos kolektyvas ne tik svečiavosi, bet ir bibliotekų erdvėje pristatė edukacijas – „Aš – kūrėjas. Mano pirmasis dienoraštis“ ir „Rašytojo V. Tamulaičio vabalų pasaulyje“.

Šakių viešosios bibliotekos Lukšių padalinio bibliotekininkė Rima Bakienė ir bibliotekos darbuotojų komanda moksleivius ir suaugusius mugės dalyvius kvietė į edukaciją „Aš – kūrėjas. Mano pirmasis dienoraštis“. Edukacijos tikslas – sukurti užkoduotą dienoraštį.

Kalbėti apie jausmus ir išgyvenimus nėra taip paprasta ir lengva, todėl užmegzti ryšį ir pokalbį su edukacijos dalyviais buvo pasitelkta R. Savickytės knyga „Adelės dienoraštis“. Išsiaiškinus, kas yra dienoraštis, savo išgyvenimus ir jausmus pasiūlyta išreikšti savaip ir kūrybingai – naudojant tvarias, rankdarbiams tinkamas priemones (senus laikraščius, žurnalus, lankstinukus, knygas, spalvotą popierių), iškarpose užkoduotas mintis išdėstyti ant jau paruošto dienoraščio pagrindo. Kam saviraiškai norėjosi emocijas užrašyti, tai galėjo padaryti kituose dienoraščio puslapiuose. Iki galo atliktas darbelis su iliustracijomis ir tekstu ateityje gali virsti ir knyga. Pasigamintą dienoraštį edukacijos dalyviai pasiėmė su savimi, kad pildytų toliau. Tai – savojo dienoraščio rašymo kelio pradžia!

Kriūkų padalinio bibliotekininkė Reda Damijonaitienė su bibliotekos darbuotojų komanda pristatė edukaciją „Rašytojo V. Tamulaičio vabalų pasaulyje“. Tikslas – supažindinti su rašytojo V. Tamulaičio pasakos-apysakos „Skruzdėlytės Greitutės nuotykiai“ vabalų pasauliu. Siekiant ugdyti kantrybę, erdvinį ir loginį mąstymą, edukacijos dalyviai dėliojo vabalų piešinius iš kvadratų, norintieji pasukti galveles sprendė kryžiažodį, dėliojo stalo dėliones-vabalus, mažiausieji mugės lankytojai, pasitelkus fantazijos ir spalvų magiją, spalvino knygelės „Skruzdėlytės Greitutės nuotykiai“ herojaus paveikslą. Ne vieną edukacijos dalyvį suviliojo kūrybinė užduotėlė – susikurti savo vabaliukų pasaulį ar gėlytės žiede apgyvendinti pasirinktą herojų iš knygos.

Labiausiai edukacijų lankytojus traukė smagiausia dalis – didelė dėlionė iš kubų. Vaikai galėjo sudėlioti net 12 personažų iš V. Tamulaičio pasakos-apysakos „Skruzdėlytės Greitutės nuotykiai“. Džiugino tai, kad sudėlioti dėlionę įsijungė ir vaikučių tėveliai – smagus komandinis darbas, patirtos geros emocijos, suteikė nepakartojamų išgyvenimų.

Visi edukacijų dalyviai buvo apdovanoti prisiminimo lipdukais, o įamžinti ir sustabdyti laimės akimirką mažieji ir jų tėveliai buvo pakviesti prie „Skruzdėlytės Greitutės“ ir „Aš – kūrėjas. Mano pirmasis dienoraštis“ foto sienelių.

Gerų emocijų, puikios nuotaikos, nuoširdaus džiaugsmo netrūko nei edukacijos dalyviams, nei bibliotekos darbuotojams. Laikas prabėgo turiningai ir nejučia.

Susitikime Vabalų kalnelyje, o gal pradėkime rašyti dienoraštį, nes, kaip sakė vienas V. Tamulaičio herojų, kad ir mažiausia širdis pilna paslapčių, ir po mažu lapu yra didelių ir gražių istorijų…

Ingrida Jonuškienė

Šakių VB Informacijos ir metodikos skyriaus vedėja