Įvertintas svarus bibliotekos indėlis

Įvertintas svarus bibliotekos indėlis

Raudondvario dvare įvykusiame baigiamajame projekto „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ renginyje biblioteka buvo apdovanota drauge su kitais aktyviausiai šiame projekte dalyvavusiais kultūros darbuotojais.

Renginį pradėjęs Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas nuoširdžiai pasidžiaugė, kad Kauno rajonas pasirodė esąs toks kūrybiškas bei bendruomeniškas. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka dalyvavo „Šiuolaikinių seniūnijų“ projekte (tapusiame „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ dalimi): vyr. bibliotekininkės Virginijos Tamašauskienės su bibliotekos darbuotojų komanda parašytas projektas „GarliaKvietį šok!“ pradėtas įgyvendinti 2020-aisiais.

Bibliotekos inicijuotą bendruomeninės šokio iniciatyvos projektą pradėjo profesionalus šokėjas meksikietis Carlo Bibiano, kvietęs visus garliaviečius ir aplinkinių seniūnijų bendruomenes prisijungti prie šokio kūrybos kaip meditacijos formos. Repeticijose įvairiose Garliavos vietose (pirmiausia – žaliojoje erdvėje priešais biblioteką, paskui jau ir kitur) dalyvavo gausus bibliotekos darbuotojų būrys. O 2022 m. bibliotekos kolektyvo ir Garliavos apylinkių seniūnijos kuriamas šokis jau įgavo stimpanko estetines formas. Šokio kostiumus kūrė ir kolegoms šokio žingsnelius ištobulinti padėjo bibliotekos dailininkė Dainora Minkevičiūtė. Pagal austrų muzikanto Parovo Stelaro kūrinį „Mambo Rap“ sukurtą šokį bibliotekos darbuotojų ir Garliavos apylinkių seniūnijos atstovų komanda pademonstravo Tarptautinio stimpanko festivalio metu liepos 30 d. Kauno tvirtovės III forte, taip pat „Fluxus Labas!“ festivalyje rugsėjo 10-ąją, Juragių bendruomenės šventėje ir kitur.

Bibliotekos direktorė Irena Viktorija Stančiauskienė, taip pat aktyviai dalyvavusi šokių repeticijose, teigė: „Didžiuojuosi, džiaugiuosi ir dėkoju šauniam bibliotekos darbuotojų kolektyvui už tokią gražią, spalvingą ir stilingą iniciatyvą. Biblioteka inovatyviais metodais telkia bendruomenę, stiprina jos kūrybiškumą ir kuria bendruomenės tapatybę pagrindžiantį stimpankišką pasakojimą. Visa tai atspindi naują bibliotekos vaidmenį nūdienos visuomenės gyvenime.“

Beje, žmonės dažnai klausia: ką turi bendra Garliava ir stimpankas? Sąsają atskleidžia pavadinimas: GARas ir GARliava, tad angliškai Garliavos pavadinimas sietinas su žodžiu „steamtown“ – garo miestas, o angliškas žodis „steampunk“ – tai žodžių „garas“ ir „pankas“ junginys. Įdomu prisiminti, kad biblioteka ne tik sukūrė bei plėtojo bendruomeninę šokio iniciatyvą, bet ir eksponavo interaktyvią originalių stimpanko stiliaus skrybėlių parodą. Futuristinių ir Viktorijos laikų estetikos elementų samplaiką reprezentuojančius eksponatus, sukurtus bendruomenės menininkų, buvo galima liesti, matuotis, su jais fotografuotis.

Prie projekto „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ Viešoji biblioteka bei padaliniai prisidėjo efektyvia ir savalaike informacijos sklaida, taip pat minėtinas bibliotekos bendradarbiavimas buvusiuose Kauno centrinio pašto rūmuose steigiant Ukrainos kūrybininkams ir menininkams skirtą erdvę „CulturEukraine“, organizuojant jiems veiklas. Bibliotekos darbuotojų pastangos ir indėlis į projekto „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ veiklas įvertintas apdovanojimu, palydimu žodžiais: „Dėkojame, kad padėjote Kaunui ir Kauno rajonui patirti savo svajonę – kartu keliauti iš laikinosios į šiuolaikinę sostinę.“ Ši kelionė tikrai buvo kupina prasmingų patirčių ir atvėrė naujus bendradarbiavimo galimybių horizontus. Ją puikiai apibendrina įkvepianti Kauno rajono mero Valerijaus Makūno mintis: „Kultūra suvienija kūrybai, skatina žmones būti geresnius. Tikiu, kad ir pasibaigus Europos kultūros sostinės renginiams, šis energijos užtaisas mus toliau ves į priekį.“