Elektroninis žinynas „Kauno menininkai“: rubrika apie muzikus

Elektroninis žinynas „Kauno menininkai“: rubrika apie muzikus

Jei ieškote informacijos apie Kauno menininkus, siūlome aplankyti Kauno apskrities viešosios bibliotekos Meno ir muzikos skyriaus specialistų rengiamą elektroninį žinyną „Kauno menininkai“. Pristatydami 2021 m. atnaujintą el. žinyną šiame tinklaraštyje anksčiau daugiau kalbėjome apie teatro rubriką, o dabar  supažindiname su rubrika „Muzika“, kurioje pateikiama išsami informacija apie 15 profesionalių kompozitorių ir atlikėjų, kūrusių ir kuriančių Kaune: pristatomos muzikų biografijos ir kūryba, leidiniai, straipsnių bibliografijos ir nuotraukos iš asmeninių albumų.

El. žinyne rasite informacijos apie šviesios atminties kompozitorius Vidmantą Bartulį, Daivą Rokaitę-Dženkaitienę, Vladą Švedą, dirigentą Petrą Bingelį, solistą Antaną Kučingį. Naujais natų leidiniais, garso įrašais, straipsniais pildomos aktyviai kuriančių kompozitorių Zitos Bružaitės, Dalios Kairaitytės, Algirdo Briliaus, Algimanto Kubiliūno bibliografijos. Pristatomi ir gerai žinomi atlikėjai:  smuikininkas Vilhelmas Čepinskis, operos solistė Sabina Martinaitytė, Kauno valstybinis choras, Kauno styginių kvartetas, solistai Danutė Dirginčiūtė ir Juozas Malikonis, „Baritonų trio“ (Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra, Benjaminas Želvys).

Iš įvairių šaltinių surinkta faktinė, biografinė ir bibliografinė informacija nuolat atnaujinama ir pasiekiama visiems lankytojams. Visas bibliografijos rodykles sudaro skyriai: įžanga, biografija, kūryba, bibliografija. Daugelyje bibliografijos rodyklių yra galerija, kurioje užfiksuotos koncertų akimirkos, sukurti vaidmenys spektakliuose. Įžangoje – pačių menininkų mintys arba jų kolegų įžvalgos.

Bibliografijos rodyklė „Solistas Antanas Kučingis“ apima 1924–2012 m. publikacijas. Jose atsiskleidžia dainininko nueitas kelias, ryškūs, Lietuvos operos sceną puošiantys vaidmenys. Operos solistas, pedagogas ir režisierius Petras Oleka jį taikliai pavadino „Lietuvos bosų karaliumi“.   

Zitos Bružaitės, vienos aktyviausių Kauno kompozitorių, bibliografinė rodyklė kasmet pasipildo naujomis publikacijomis, natų leidiniais. Rodyklėje surinkta informacija nuo 1990 m. iki šių dienų. Prie kai kurių kūrinių pateikiami autorės komentarai. 2008–2019 m. kompozitorė rengė festivalį „Iš arti“. Šią veiklą nušviečia ne vienas straipsnis. Publikacijose kompozitorė kalbina kompozitorius, įvairių žanrų muzikos atlikėjus, dėsto savo mintis apie įkvėpimo šaltinius, kūrybos evoliuciją, jos slėpinius. „Muzika gali turėti daug slėpinių ir, jei dainos ar kito žanro žodžiai pernelyg neatvirauja savo prasmėmis, galima daug ką garsuose paslėpti, užkoduoti. Dėl slėpinių pati itin mėgstu instrumentinę muziką, nes jos klausant reikia įjungti savo vaizduotę“, – sako kompozitorė.    

O štai kitai kompozitorei, Daliai Kairaitytei, pavaldi ir poezija. Rodyklėje pateikiami 4 visateksčiai eilėraščiai. El. žinyne atsispindi kompozitorės kūryba nuo 1979 m. ir straipsniai nuo 1986 m. Susitikimas su kompozitore, muzikologe, pedagoge Dalia Kairaityte :

Tarp naujausių bibliografijos rodyklių – skirta pianistei, Muzikos akademijos docentei Šviesei Čepliauskaitei.   

„Labiausiai norisi užuominomis švelniai išprovokuoti klausytojus girdimą muziką susieti su savo pačių jausmų ar patirties asociacijomis. Ir nebūtinai jos turi būti aiškiai suvoktos ar įvardytos. Jos – tarsi slaptažodis, kuriuo „atrakinama“ ir atsiveria muzikos grožiui kiekviena siela“, – atvirauja pianistė.  

 Skyriuje „Kūryba“ pateikiama informacija apie Šviesės Čepliauskaitės koncertinį repertuarą, diskografiją, pianistės parengtus straipsnius, pokalbius ir interviu. Skyriuje „Garso ir vaizdo įrašai“ pateikiamos nuorodos į garso ir vaizdo įrašus, kuriuose – interviu su Šviese Čepliauskaite, jos skaitomos paskaitos, pranešimas NMG alumnų konferencijoje (2022 10 08) ir kt.    

Smuikininko, orkestro vadovo, dirigento ir pedagogo Vilhelmo Čepinskio bibliografinėje rodyklėje  atsispindi ne tik medžiaga apie koncertus, repertuarą, jo vadovaujamą orkestrą, bet ir atliekamų kūrinių garso ir vaizdo įrašai (nuorodos). Vilhelmo Čepinskio, kaip meno vadovo ir dirigento, veikla, prasidėjusi nuo paties suburto styginių ansamblio „Camerata Klaipėda“, tęsiasi iki šiol, tik keičiasi orkestrai. Dabar Vilhelmas Čepinskis yra kamerinio orkestro „Camerata Solaris“ meno vadovas. Skirtingai nuo kitų muzikų, bibliografinėje rodyklėje rasite ir užsienio menininkų atsiliepimų apie smuikininką anglų k. Daug įdomių nuotraukų skyriuje „Galerija“.   

El. žinyne „Kauno menininkai“ pristatoma ir legendinė operos solistė, VDU Muzikos akademijos profesorė Sabina Martinaitytė. Sukūrusi daugybę įsimintinų vaidmenų ir sudainavusi daugiau nei pusantro tūkstančio koncertų Lietuvos ir užsienio scenose, dabar savo talentu ir žiniomis dalijasi su studentais.

„Atiduodama į jos rankas naują kūrinį, galiu būti visiškai rami – Sabina visuomet tiksliai „atspėja“ vidinį muzikos charakterį ir perteikia jį klausytojui su išgyventu tikrumu, neleisdama sau jokių nukrypimų nuo autorinio teksto. Tai jautrus ir sąžiningas žmogus, visuomet griežta, reikli sau, ir jokio gėrėjimosi savimi. <…> Susižavėjau jos balso tembru ir gebėjimu įsiskverbti į kūrinio esmę – į ten, kur muzikos pasaulyje susijungia intuicija ir logika“, – apie bendradarbiavimą su Sabina Martinaityte yra kalbėjusi kompozitorė Dalia Kairaitytė.

Bibliografinėje rodyklėje atsispindi Sabinos Martinaitytės kūryba ir publikacijos apie dainininkę nuo 1988 m.  iki šių dienų. 

Tad kviečiame apsilankyti Kauno apskrities viešosios bibliotekos Meno ir muzikos skyriaus darbuotojų kuriamame elektroniniame žinyne „Kauno menininkai“.