Zūbiškių bibliotekoje paminėta pasaulinė atvirlaiškių diena

Zūbiškių bibliotekoje paminėta pasaulinė atvirlaiškių diena

Spalio 1 dieną minima pasaulinė atvirlaiškių diena (angl. World Postcard Day), taigi Zūbiškių bibliotekoje spalio 6 dieną vyko edukacija, kurios metu mokėmės pagaminti, papuošti, parašyti ir išsiųsti atvirą laišką .  Užsiėmimą vedė atvirlaiškių kolekcionierė, Kaišiadorių Krašto Neįgaliųjų Sąjungos „Neįgaliųjų dienos užimtumo amatų  būrelio“ vadovė Lina Liaudenskienė .  Nors Lietuvoje atvirlaiškių siuntimas nepažįstamiems žmonėms, geriau žinomas kaip postcrossing‘as, nėra itin populiarus užsiėmimas . Šiais laikais pašto dėžutės beveik nesulaukia ranka rašytų laiškų. Geriausiu atveju, jose galima rasti laikraštį, žurnalą ar reklaminę skrajutę.

Dalis atvirukų siuntimo malonumo yra ir tai, kad jie keliauja be voko. Taigi tai yra atvirlaiškiai. Ant atviruko būtina ką nors parašyti, linkėjimus, kai kurie detaliau aprašo, kas pavaizduota atviruke ir kuo jis ypatingas… Bet svarbiausia – parodytas dėmesys.

 Labiausiai Linutė laukia atvirlaiškių su arklių atvaizdu. Šiuo metu ji išsiuntusi 869 atvirukus, o gavusi 872 iš viso pasaulio!

 Laukimas, kai žinai, jog paštininkas atneš tau laišką, suteikia tiek pat džiaugsmo, kiek ir netikėtai rastas pašto dėžutėje iš seniai girdėto ar matyto žmogaus.

 Atvirlaiškiai nepelnytai pamiršti,  ar būtinai jie turi būti siunčiami popieriniai, profesionaliai padaryti , kad atviruko siuntimas gali būti ir kūrybiška veikla: kai kurie žmonės investuoja į įvairius lipdukus jam papuošti, naudoja skirtingų spalvų rašiklius, gavėjui prideda rankų darbo dovanėlių, pavyzdžiui, knygų skirtukų. Atvirukų siuntimas yra ramus, meditacinis užsiėmimas, todėl labiau patinka ramesnio būdo žmonėms.

Buvo labai smagi, įdomi, kūrybinga edukacija.

Zūbiškių bibliotekoje vyksta Linos Liaudenskienės atvirlaiškių paroda.

Bibliotekininkė

Onutė Raudeliūnienė