RIMO (ne)paieškos ir poezijos pulsavimai Jonavoje

RIMO (ne)paieškos ir poezijos pulsavimai Jonavoje

Jei jūsų gyvenimą kas nors perrašytų poezijos kalba, ką jis primintų? Baladę, epą ar poemą? Ar būtų apskaičiuotas kaip sonetas, o gal kuklus žodžių, bet gilus kaip haiku? O kaip labiau norėtųsi gyventi: tvarkingai surimuotoje saugioje kasdienybėje, baltose eilėse ar verlibro bangavimuose? Ko gero, kas antras perskaitęs šias eilutes, pasukios galvą arba pirštą prie smilkinio ir toliau nebeskaitys. O gal skaitys, nes poezija – kaip tik tai, ko trūksta kasdienybėje?

Paskutinį pavasario savaitgalį Jonavos viešoji biblioteka skelbia rimo paieškas! Nuo gegužės 26 iki 28 d. miesto centre įsikūrusioje knygų šventovėje pulsuos poezija. Paieškose dalyvauti gali kiekvienas. Jauniausi poezijos mėgėjai laukiami gegužės 26 d. 13 val., kur „Teatras P“, o tiksliau vietoje nenustygstantys jo aktoriai Balys Ivanauskas ir Artūras Dubaka, pasitelkdami lietuvių poetų ir rašytojų Sigito Gedos, Mariaus Marcinkevičiaus, Daivos Čepauskaitės bei Vainiaus Bako poeziją, ją žaismingai pavers dainomis, praturtindami interaktyviais intarpais ir savo asmeninėmis istorijomis. „Teatro P” misija – pateikti poeziją taip, kad net ir jos neskaitantys ją pamėgtų, todėl pasirodyme laukiami ne tik poezijos mylėtojai, bet ir nemylėtojai!

Gegužės 27 d. 15 val. prie rimo paieškų prisijungs Kulvos biblioteka, kur surengta literatūrinė-muzikinė popietė „Iš širdies į širdį“ primins ir apie šiais metais švenčiamą 640-ąjį Kulvos gimtadienį. Tą pačią dieną, 16 val., literatūrologas, publicistas, rašytojas Ramūnas Čičelis pakvies į paskaitą „Šiuolaikinė lietuvių poezija: kur link einame?“. Paskaita vyks Jonavos viešosios bibliotekos Skaitykloje. Tema tinkama tiek besidomintiems, tiek nieko nenutuokiantiems apie poezijos pasaulį. Puiki proga susipažinti ir pasisemti žinių, ypač susijusių su klausimu „kur rimas?“. Po teorijos – šiek tiek praktikos. 18 val. rimo ieškotojai rinksis Knygų terasoje, kur lauks poezijos, muzikos, improvizacijos ir netikėtų skaitymų vakaras. Išgirsime „Mirusių poetų draugijos“ narių eiles. Apie šią draugiją sklando ne vienas gandas, todėl poezijos šventės metu būtina su ja susipažinti. Tomo Vyšniausko, Ramūno Čičelio, Mariaus Glinsko, Felikso Paulausko ir Mindaugo Švėgždos skaitomoms eilėms muzikinius garsus kurs džiazuojantis uostamiesčio klavišininkas profesionalas Marijus Kučikas.

Gegužės 28 d. nuo 12 val. Knygų terasą eilėmis užpildys poezijos klubai iš Šiaulių (literatų klubas „Verdenė“), Pakruojo (poezijos klubas „Židinys“), Elektrėnų (literatų klubas „Strėva“), Kėdainių (literatų ir menininkų sambūris „Vaivorykštės tiltai“), Jonavos (rajono poezijos klubo „Šaltinis“) ir kiti svečiai. Vėliau, 15 val., atsivers bibliotekos Skaityklos durys, už kurių jonaviečių ir miesto svečių laukia „Normalus teatras“. Trijų aktorių (Eglės Ancevičiūtės, Povilo Adomaičio, Šarūno Januškevičiaus) komanda parodys mūsų mieste vargu ar kada regėtą poezijos performansą „Nerkis iš kailio“ (režisierė – Monika Klimaitė). Performansui pasirinkti lietuvių poezijos klasikai: Henrikas Radauskas, Alfonsas Nyka-Niliūnas, Henrikas Nagys, Liūnė Sutema, Kazys Bradūnas ir Vytautas Mačernis. Scenoje aktoriai kiekvieną eilėraštį atlieka kaip atskirą pasirodymą (tarsi „Youtube“ įrašą ar „Instagram“ istoriją), drąsiai ir nestereotipiškai interpretuodami eilėraščių turinį aktualizuojant šiandienines problemas.

Paskutinis respublikinės poezijos šventės „Kur rimas?“ renginys – poetinis muzikinis džiazas su Vytauto Stankaus Skruzdžių grupe. Išvysime ir išgirsime ypatingai laukiamą trio: poetą Vytautą Stankų, poetą, gitaristą, kompozitorių Domantą Razauską ir viso pasaulio pučiamaisiais grojantį Saulių Petreikį. V. Stankus baigė anglų filologijos studijas, dirbo mokytoju. 2009 metais pasirodęs pirmasis jo eilėraščių rinkinys „Vaikščiojimas kita ledo puse“ įvertintas Zigmo Gėlės premija už ryškiausią metų poetinį debiutą, o 2014-aisiais išleistas „Iš veidrodžio, už“ pripažintas geriausia poezijos knyga „Metų knygos“ rinkimuose. „Naujas autorius rašo nauja kalba, kartu parodydamas ir įrodydamas, kad lietuvių kalba ir lietuvių poezija nėra vien estetizuotos lyrikos erdvė, kad lietuvių kalba yra atvira poetiniam performansui, žaidimams, eksperimentams – gyvybei, kurios bet kokioje kultūroje niekada nebūna per daug“, – apie V. Stankaus knygą rašo poetas, literatūros kritikas Arnas Ališauskas. Vilniuje ir Kaune didžiulio dėmesio sulaukę Skruzdžių grupės pasirodymai – gyvas poezijos pulsas. Čia niekas nesurepetuota. Muzikinės improvizacijos, kuriamos tiek gyvais instrumentais, tiek elektronika bei poeto skaitomos eilės – dar viena šventės organizatorių užuomina, padėsianti rasti atsakymą į klausimą „Kur rimas?“.

Nepriklausomai nuo oro sąlygų, rimo paieškos vyks visą savaitgalį. Lietui lyjant – po viešosios bibliotekos stogu. Kad aplankytų giedra (ir gyvenime) dažniau pakelkite akis į dangų ir jam nusišypsokite. Padės. Šypsotis galima ir praeiviui. Kas žino, gal jis – Rimas, o gal jam gyvenime niekas nesieiliuoja… Iki pasimatymo poezijos šventėje!

Jonavos viešosios bibliotekos informacija

Projektą remia:

Lietuvos kultūros taryba

Jonavos rajono savivaldybė