BIBLIOTEKOJE ŠURMULIAVO STOVYKLA „VASAROK LINKSMAI IR TURININGAI“

BIBLIOTEKOJE ŠURMULIAVO STOVYKLA „VASAROK LINKSMAI IR TURININGAI“

Vasarai įpusėjus Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje baigėsi pirmoji 10 dienų trukusi nemokama vaikų užimtumo vasaros stovykla „Vasarok linksmai ir turiningai“, kurios veiklas dalinai finansavo Kauno rajono savivaldybė. Bibliotekoje stovyklavo 22 pirmų-penktų klasių vaikai. Karštuoju vasaros metu tikra atgaiva vaikams buvo pasislėpti vėsiose bibliotekos erdvėse, kur jiems įvairias veiklas organizavo šauni bibliotekos darbuotojų komanda. Mūsų tikslas – sudaryti sąlygas stovyklos vaikams turiningai, įdomiai, linksmai pramogauti, žaisti, plėsti akiratį – įgyvendintas. Vedamų užsiėmimų metu vaikai buvo supažindinti su įvairiomis veiklomis, kartu skaitėme, kūrėme, žaidėme lavinamuosius stalo ir judriuosius lauko žaidimus. Stovyklos programa buvo smagi ir įtraukianti dalyvius į įvairias veiklas. Kiekviena diena turėjo savo programą. Vaikai buvo supažindinti su stovyklavimo taisyklėmis, bibliotekos erdvėmis ir vienas su kitu. Vedini „Saulyčių“ nutviekstu taku, vaikai susipažino su bibliotekos istorija bei dalyvavo šaunioje interaktyvioje ekskursijoje. Visi kartu apžiūrėjo bibliotekoje veikiančias parodas bei pabandė atspėti Nijolės Čepauskienės parodoje „Meninė fraktalų išraiška“ eksponuojamuose fraktaluose užšifruotas mįsles. Apsilankę kraštotyros skyriuje vartė net šimtmetį siekiantį skaitymo elementorių. Vaikai sukūrė ir stovyklos vėliavą, buvo supažindinti su vasaros „Skaitymų iššūkiu 2021″, kurio tikslas įsitraukiant į turiningus ir smagus užsiėmimus, per vasarą perskaityti bent 5 knygas. Vaikus skaityti skatino ir poetė Zita Gaižauskaite, atvykusi pas stovyklautojus. Skaitėme interaktyves knygas ir dalinomės knygų rekomendacijomis, kartais skaitymai vykdavo teatralizuoti su kaukėmis. Daugelis stovyklautojų tapo bibliotekos skaitytojais.

Didelį susidomėjimą vaikams sukėlė knygų išdavimo ir grąžinimo savitarnos aparatas. Vaikai patys išmoko grąžinti bei paimti knygas. Apsižvalgę ir ištyrinėję bibliotekos vaikų centre knygose pasislėpusius herojus, pabandėme juos bei jų aplinką suprojektuoti virtualiame „Minecraft“ pasaulyje ir taip pradėti ruoštis skaitmeninio kūrybiškumo konkursui „Knygos herojai Minecraft pasaulyje“.

Vyko virtualios kelionės po meno galerijas, muziejus, lankytinas miestų vietas, saulės sistemos planetų, žmogaus kūno kaulų sandaros, kraujo ląstelių ir kt. tyrinėjimai, virtualūs turai po Kauno rajoną www.krsvbiblioteka.lt/virtualusturas/ . Meninių-kūrybinių edukacijų metu vaikai piešė 3D pieštukais, sužinojo apie „Ebru” meną, lipdė iš modelino. Dar turėjome dekupažo dirbtuves, kur vaikai pasigamino originalų pakabuką, tekstiliniais dažais margino savo rūbelius.

Labiausiai visus sužavėjo ir įtraukė žongliravimo užsiėmimas, kurį pristatė bibliotekos dailininkė Dainora. Kiekviena stovyklos diena pasibaigdavo „Kvadrato“ žaidimu.

Stovyklos įvairiapusiškumui pakvietėme svečių. Iš „Viduramžiai LT“ viduramžių šarvais dėvintis edukatorius demonstravo ginklų ir šarvuotės rekonstrukcijas, ir patys vaikai galėjo tapti nenugalimais riteriais. Vaikai susipažino ir su fakyro amatu. Iš „Viduramžiai LT“ atvykusi fakyrė demonstravo ugnies sukimo įrankius ir šoko su ugnimi. Sulaukėme svečių iš Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos. Lektorė „Emocija geroji” su vaikais aiškinosi, kokios emocijos mus lanko, kaip jas atpažinti ir išreikšti. Improvizavome, kūrėme bei pasakojome netikėčiausias istorijas su profesionaliu improvizacijų meistru Evaldu (VšĮ „Improvizacija visiems”). Ačiū tariame VŠĮ „Atradimų laboratorija“ už galimybę atlikti žadą atimančius eksperimentus. Sėjome ir kryžminome sodinukus, darėme eksperimentus su kvapais ir skoniais bei spalvomis. Viena iš stovyklos dienų – „Sparnuota”. „Sparnai“ gyvenime mums teikia daug dalykų… Vienas tokių – naujos žinios. Sparnų temą tęsėme skaitydami literatūrine premija apdovanotą Metų knygą vaikams „Ką manė Kamanė“ (autorius V. Bakas). Šią knygą išradingi stovyklautojai ne tik skaitė, bet jos tekstus šauniai bandė interpretuoti surengę žaibišką repo turnyrą! Galiausiai sparnuočiai jaukiai nutūpė vaikų rankose ir bibliotekos medžiuose, visiems kartu sukūrus originalius paukštukus – dekoracijas. Bitininkystės programos lektorius, edukatorius P. Karosas edukacijoje „Bitininko ir bičių bičiulystė“ vaikus supažindino su bitininko profesijos ypatumais bei unikaliu bičių pasauliu.

Ėjome į eko-žygį, rinkdami kelyje šiukšles, nukeliavome iki Garliavos „Šimtmečio parko”, kur žaidėme judriuosius žaidimus, pietavome ir nuostabiai leidome laiką. Vaikai stovyklos baigimo proga gavo padėkas ir atsiminimo dovanėles.

Dėkojame stovyklautojams, kad buvo žingeidūs, linksmi ir draugiški. Tikimės, kad vasaros stovykla bibliotekoje vaikams atnešė gerų įspūdžių, suteikė naujų žinių bei padėjo atrasti naujų pomėgių ir susirasti daug draugų.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos 30-yje padalinių taip pat vyksta vasaros užimtumas vaikams, bendradarbiaujant su Kultūros centrų laisvalaikio salėmis bei Viešosios bibliotekos darbuotojais. Smagu, kad Viešoji biblioteka ir jos padaliniai savo veiklomis prisideda prie turiningesnės Kauno rajono vaikų vasaros.

Džiaugiamės ir dalinamės tėvelių ir stovyklos dalyvių atsiliepimais: Igno ir Elijos mama: „Stovykla tiesiog nuostabi, nes užima vaikus, po kurių vaikai tiesiog švyti. Ačiū jums labai, patiko viskas, nes vaikai grįždavo labai laimingi“. Rugilės mama sakė: „Puiki stovykla, veiklos įdomios, kadangi skirtingos“.

Gražių likusių atostogų ir iki naujų susitikimų bibliotekoje!

Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Jurgita Bartkevičiūtė