Pro atvirą bibliotekos langą skambės tekstai iš praeities

Pro atvirą bibliotekos langą skambės tekstai iš praeities

„Kauno literatūros savaitės“ ir miesto gimtadienio metu, gegužės 22 d. 13 val., Laisvės alėja keliaujantys kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami pakelti akis į Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos, Laisvės al. 57, langus. Pro juos į gatvę skambės aktorių skaitomi rinktiniai senojo ir naujojo Kauno gegužės mėnesio tekstai iš 1931–1941 m. kultūros gyvenimo žurnalo „Naujoji Romuva“.

Tekstai, kuriuos skaitys jaunieji Nacionalinio Kauno dramos teatro aktoriai Motiejus Ivanauskas ir Martyna Gedvilaitė, leis pajusti, kokiomis gegužės nuotaikomis gyveno senojo Kauno literatai ir skaitytojai, kokie literatūros „festivaliai“ vykdavo tarpukariu, Kaunui tuo metu buvus ne tik Lietuvos valstybės, bet ir kultūros sostine. Ypatinga ir pati renginio vieta, glaudžiai susijusi su planuojamais skaityti tekstais – simboliška, kad „Naujosios Romuvos“ redakcija buvo įsikūrusi priestate, buvusiame Laisvės al. 57 (tuo metu 31B) kieme. Sustoję pasiklausyti skaitymų „Pro atvirą langą“ patirs tikrą netikėtumo ir atradimo jausmą, skaitomi tekstai ir pralinksmins, ir kartais privers suklusti, ar jie tikrai ne apie šiandienos literatūros pasaulio aktualijas.

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka – viena seniausių viešųjų bibliotekų Lietuvoje, turinti itin turtingą istoriją. Nuo įkūrimo 1925 m. iki šių dienų biblioteka augo ir keitėsi, keliavo iš vienų patalpų į kitas, kol galiausiai 1960 m. įsikūrė šalia Laisvės alėjos fontano. Šiame pastate tarpukariu veikė brolių Jono ir Juozo Vailokaičių bankas, kurio unikalūs akcentai – du seifai bibliotekoje išlikę iki šių dienų. Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka praeitą spalį atidaryta po metus trukusios rekonstrukcijos, finansuotos Europos Sąjungos ir Kauno miesto savivaldybės lėšomis. Atnaujinta biblioteka tapo draugiškesnė žmonėms su judėjimo negalia, modernesnė, patogesnė ir jaukesnė. Tad pasiklausę skaitymų praeiviai kviečiami užsukti ir į bibliotekos vidų.

Tarptautinio knygų ir rašytojų festivalio „Kauno literatūros savaitė“ programa gegužės 20–23 d. Kauną pavers miestu, pilnu literatūros. Ši iniciatyva yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis, o prie jos įgyvendinimo jungiasi daug partnerių – bibliotekų, muziejų, kultūrinių ir literatūrinių miesto bendruomenių. Festivalio programa nuolat pildosi įdomiais ir vertais dėmesio akcentais. Informaciją apie festivalį rasite oficialiame festivalio puslapyje www.literaturossavaite.lt bei socialiniame tinkle „Facebook“ https://www.facebook.com/literaturossavaite.

Tekstą parengė Julians Trofimovs.

Daugiau informacijos: Monika Straupytė, kultūrinės veiklos vadybininkė, tel. 8 617 95 294, el. p. monika.straupyte@kaunas.mvb.lt.