Biblioteka kviečia žydų kultūros paveldą atrasti smagiose orientavimosi varžybose

Biblioteka kviečia žydų kultūros paveldą atrasti smagiose orientavimosi varžybose

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka kviečia atrasti žydiškąjį Kauną dalyvaujant nemokamose orientavimosi varžybose. Europos paveldo dienoms skirtas smagus ir įtraukiantis žaidimas „Žydiškojo Kauno atradimai“ vyks rugsėjo 12 d., šeštadienį, 12 val. ir kvies turiningam pasivaikščiojimui po miesto senamiestį ir centrą.

Žydų kultūros paveldas yra neatsiejama Lietuvos istorijos dalis. Kaune žydai pradėjo kurtis palyginti vėlai, o apie pastatus, susietus su jų religine, labdaringa, edukacine veikla galima kalbėti tik nuo XIX amžiaus vidurio, nes tik tuo metu Rusijos caro valdžia leido žydams laisvai gyventi ir statytis namus Kauno miesto teritorijoje. Iki I Pasaulinio karo mieste atsirado daugybė maldos namų bei sinagogų ir nemažai socialinės rūpybos įstaigų.

Lietuvai 1918 m. tapus nepriklausoma valstybe, skleidėsi Kauno žydų kultūrinis gyvenimas, buvo statomos mokyklos, bendruomeniniai bei privatūs pastatai, daug žydų architektų prisidėjo prie modernistinio Laikinosios sostinės vaizdo formavimosi.

Orientavimosi varžybų maršrutas kvies atrasti žydų kultūros paveldo objektus senamiestyje ir centre, sužinoti daug įdomių istorinių faktų, o tuo pačiu atskleisti savo kūrybiškumą ir išradingumą atliekant smagias užduotis. Sėkmingiausiai pasirodžiusios komandos bus apdovanotos bibliotekos ir Kauno žydų bendruomenės įsteigtais prizais.

Norintys dalyvauti varžybose kviečiami savo 3–6 žmonių komandą registruoti el. paštu renginiai@kaunas.mvb.lt, nurodant komandos pavadinimą, kapitono vardą ir el. pašto adresą bei telefono numerį. Žaidimo metu dalyviams bus reikalingas rašiklis ir telefonas ar planšetė su mobiliuoju internetu ir QR kodus nuskaitančia programėle. Žaidimo trukmė – 3 val.

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos organizuojamos nemokamos orientavimosi varžybos „Žydiškojo Kauno atradimai“ yra Europos paveldo dienų „Kultūros paveldas ir edukacija“ dalis.

Daugiau informacijos: Monika Straupytė, kultūrinės veiklos vadybininkė, tel. 8 621 28 134, el. p. monika.straupyte@kaunas.mvb.lt.