Sutartinių koncertu bibliotekoje prasidės Tautodailės metams skirtas projektas

Sutartinių koncertu bibliotekoje prasidės Tautodailės metams skirtas projektas

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka kviečia į grupės „Trys keturiose“ sutartinių koncertą „Tūto tūto, valijo“, kuris vyks liepos 5 d., sekmadienį, 18 val. Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Jaunimo, meno ir muzikos skyriaus, A. Mapu g. 18, kieme.

Jaukiame Senamiesčio bibliotekos kiemelyje, beržų ir kaštonų pavėsyje, profesionalios etnomuzikologės Daivos Račiūnaitės-Vyčinienės vadovaujamos sutartinių giedotojų grupės „Trys keturiose“ a capella atliekamos sutartinės visus suvienys bendram buvimui ir leis pajusti archaiško giedojimo gelmę ir grožį. Šis koncertas, skirtas paminėti Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai, žymės ir bibliotekos įgyvendinamo Tautodailės metams skirto projekto „Atviros kūrybinės dirbtuvės „Etnosodas“, finansuojamo Lietuvos kultūros tarybos, pradžią.

Tiems, kurie nori išmokti sutartines giedoti patys, skirti sutartinių giedojimo mokymai, kurie bibliotekos Jaunimo, meno ir muzikos skyriuje nuo liepos 7 d. vyks kiekvieną antradienį 17.30 val. Lietuvių sutartinės – tai užburianti magija, kurios neužtenka vien klausytis iš šono. Norint patirti ypatingą giesmių darnos ir sutarimo pojūtį, reikia išdrįsti pačiam įsitraukti į giedotojų ratą. Užsiėmimus ves daug praktikos turinčios grupės „Kadujo“ narės Ramunė Balčiūnienė ir Laura Lukenskienė. Moterys įsitikinę, jog sutartines giedoti gali visi – tam nereikia muzikinio išsilavinimo, o tik trupučio susikaupimo. Į mokymus kviečiami ir nei karto nebandę, ir jau pramokę.

Iki pat rudens Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje vyks ne tik sutartinių mokymai, bet ir tradicinių amatų dirbtuvės, užsiėmimai šeimoms. Kartu su Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrija nuo liepos 16 d. ketvirtadieniais 17.30 val. organizuojamos dirbtuvės leis ne tik pamatyti, bet ir patiems išbandyti tradicinius lietuvių amatus, atrasti jų dermę su šiuolaikine kultūra ir ekologija, funkcionalumą buityje. Dirbtuves pradės pripažinta karpinių meistrė Eglė Vindašienė, kuri pamokys karpyti staltiesėlę duonai artėjančiai Oninių šventei, vėliau vyks archaiškų juostų vijimo mokymai su Vilija Ratautiene, švilpynių lipdymo mokys keramikė Inga Semoškiene, Vitas Gulbinas pamokys pinti iš karklo vytelių, mokymus bibliotekoje surengs ir kiti patyrę tautodailės meistrai. Registracija į užsiėmimus telefonu (8 37) 22 04 61 arba el. paštu jaunimas@kaunas.mvb.lt.

Nuo liepos 11 d. kiekvieną šeštadienio rytą 10 val. į biblioteką kviečiamos šeimos su paties įvairiausio amžiaus vaikais – čia jų lauks pedagogas, folkloro ansamblio „Goštauta“ vadovas ir šaunus tėtis Saulius Lipinskas su savo šeima. Jis tėvus su mažaisiais supažindins su paslaptingu garsų ir tradicinių instrumentų pasauliu, pamokys dainų, ratelių ir žaidimų. 

Visi atvirų kūrybinių dirbtuvių „Etnosodas“ užsiėmimai nemokami. Jie vyks Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Jaunimo, meno ir muzikos skyriuje, A. Mapu g. 18, kiemelyje arba viduje, priklausomai nuo oro. Dirbtuvėse laukiami visi, pageidaujantys iš arčiau pažinti lietuvių folklorą ir išbandyti tradicinius amatus, prasmingai ir įdomiai praleisti laiką su visa šeima. Norintiems lankyti užsiėmimus nereikia turėti specialių gebėjimų, dainavimo įgūdžiai taip pat nebūtini – svarbu smalsumas ir noras patirti senąją lietuvių tradiciją bei atrasti jos nepakeičiamą naudą savo kasdieniam gyvenimui.

Projektą „Atviros kūrybinės dirbtuvės „Etnosodas“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Projekto partneriai: asociacija „Kadujo“, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrija, VšĮ Veiklių mamų klubas Kaune

Daugiau informacijos: Monika Straupytė, kultūrinės veiklos vadybininkė, tel. 8 621 28 134, el. p. monika.straupyte@kaunas.mvb.lt.