2020 m. balandžio 29 d. vyko nuotolinis Kauno regiono bibliotekų tarybos posėdis

2020 m. balandžio 29 d. vyko nuotolinis Kauno regiono bibliotekų tarybos posėdis

Svarstyta bibliotekų veikla ir rekomendacijos darbo organizavimui karantino laikotarpiu. KM atstovė nuoširdžiai džiaugiasi ir dėkoja bibliotekų vadovams už šiuo sunkiu ir sudėtingu laikotarpiu demonstruojamą socialinį sąmoningumą, gebėjimą prisitaikyti prie pakitusių darbo sąlygų bei puikiai atskleistas skaitmenines kompetencijas, kurių dėka dalis bibliotekų paslaugų sėkmingai teikiamos internetinėje erdvėje. Informuoja, jog nuo gegužės 4 d. bus leidžiama teikti paslaugas atvirose erdvėse, pagal tam tikrus reikalavimus bei laikantis visų nurodytų rekomendacijų. Taip pat galimas bekontaktis leidinių išdavimas, tačiau tik įstaigoms, turinčioms atitinkamus ir saugumą užtikrinančius bekontakčio išdavimo punktus. Sveikatos apsaugos ministerija pripažįsta, jog iki šiol taikytos karantino režimo priemonės duoda siekiamą rezultatą, todėl nėra skubama atverti paslaugų sektorių, įskaitant ir bibliotekų paslaugų, kurios galėtų suintensyvinti viruso plitimą ar sudaryti tam palankias sąlygas.

KAVB direktorė aptaria karantino periodui aktualios redakcijos bendruosius veiklos įsakymus, kuriuose akcentuojami priimti ir įforminti bendrieji veiklos sprendimai: Veiklos įsakymas, Dokumentų teikimo, derinimo ir supažindinimo, kai darbas organizuojamas nuotoliniu būdu, tvarka, Veiksmų, sužinojus apie darbuotojui įtariamą arba nustatytą COVID-19 atvejį, planas, Paslaugų teikimo tvarka (bibliotekos patalpose karantino švelninimo laikotarpiu), Vartotojų grąžintų leidinių karantinavimo tvarka, Darbuotojų ir kitų asmenų patekimo į bibliotekos patalpas LR teritorijoje paskelbto karantino laikotarpiu tvarka ir darbuotojų, karantino metu dirbančių darbo vietoje, sąrašas bei Darbuotojų, dirbančių darbo vietoje, darbo tvarkos ir saugumo priemonių užtikrinimo tvarka.

KAVB teisininkė aptarė darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus karantino metu. Bendrai nutarta, jog KAVB su Kauno regiono SVB vadovais pasidalins karantino metu parengtais ir / ar atnaujintais aktualiais dokumentais, tvarkomis, įsakymais.

Svarstyta KAVB įgyvendinamos priemonės „Aprūpinti bibliotekas socialinės ir informacinės atskirties gyventojų grupėms skirta įranga bei priemonėmis“ plano veiklos 2020 metams: autizmui draugiškų bibliotekų tinklo Lietuvoje diegimas; akcijos „Vasara su knyga“ svetainės pritaikymas asmenims su regėjimo negalia; tarptautinė konferencija „Biblioteka visiems“; patirties pasidalijimo seminaras „Darnios bendruomenės kūrimas: iššūkiai aptarnaujant raidos ar psichikos sutrikimus turinčius asmenis”; paskaitos vaizdo įrašas su vertimu į lietuvių gestų kalbą medijų ar skaitmeninio raštingumo tema; kino seansai regiono bibliotekose, demonstruojant filmą „Ypatingieji“; edukacijos asmenims su negalia.

Posėdyje pristatyta 2020 metams planuojamų veiklų apžvalga: Regioninės veiklos priemonių plano įgyvendinimas, kompetencijų ugdymo veiklos, laimėti regioniniai projektai.

Informuota, jog tradicija tampanti akcija „Vasara su knyga“, kaip ir kasmet vyks nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 31 d. su šūkiu „Skaitymas mus jungia!“. 

Taip pat šiais metais KAVB planuoja įgyvendinti devynis regioninius projektus: Akimirkų istorijos; Biblioterapijos taikymas bibliotekose; Drabužių istorijos; Draugiška aplinkai biblioteka; Kultūra sumaniai; Operacija ŠEIMA; Praradę Tėvynę. Išeivių iš Baltijos šalių istorija. 1944–1952 m.; Smurto artimoje aplinkoje prevencija: kurkime bendravimą be smurto!; Visuomenės poreikius atitinkančios virtualios kultūrinės erdvės plėtra.

Pristatyti KAVB planuojami kompetencijų ugdymo renginiai regiono specialistams. Dalis renginių bus įgyvendinami inicijuotų projektų pagrindu, kada kviestiniai lektoriai ves seminarus ir skaitys paskaitas, kita dalis mokymų vyks pagal KAVB andragogų sukurtas mokymų programas, atsižvelgiant į regiono bibliotekų specialistų išreikštus poreikius. Vienas iš svarbesnių numatomų kompetencijų ugdymo renginių  ̶  KAVB 70-mečiui skirta konferencija kultūros ir kūrybiškumo temomis, planuojama rugsėjo 24 d. Akcentuojama, jog gegužės-birželio mėnesiais KAVB suplanuota nemažai virtualių renginių: knygų pristatymų, paskaitų, edukacinių pranešimų, kuriuos kviečiame stebėti ir dalytis su savo skaitytojais.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos vyriausioji metodininkė Enrika Kromerova-Dubinskienė