Kauno atminties ekranai. Kino maršrutai

Kauno atminties ekranai. Kino maršrutai

Leidinys „Kauno atminties ekranai. Kino maršrutai“ – tai aštuonių dokumentinių ir vaidybinių filmų ciklo apie Kauną dalis.

Šios iniciatyvos pradžia: architekto ir fotografo Arvydo Čiukšio socialinių tinklų projektas „Pasivaikščiojimai po Kauną“ – įvairiausios paskirties pastatų, gatvių, vietų fotografijos, fiksuojančios daugiasluoksnės ir įvairialypės miesto istorijos ženklus, nepastebimus kasdienybėje, bet fotografijose atsiskleidžiančius puikiai.

Leidinyje rasite fotografijas ir maršrutus, sukurtus remiantis filmų medžiaga ir paremtus filmų citatomis. Žinoma, tai ne istoriko, o fotografo ir architekto refleksija, todėl nuotrauka nebūtinai susijusi tik su konkrečia vieta ar objektu, bet ir su aplinkos detale, įvykiu ar reiškiniu, neužsilikusiu atmintyje, bet galinčiu tapti nuoroda aiškintis toliau pačiam.  Kurti savo atminties maršrutą.

Juostose užfiksuotos vietos šiandien atrodo visai kitaip. Kartais jų nebėra, kaip „Kauko“ restorano, senojo Žiemos uosto Nemuno saloje ar tankų gamyklos Šančiuose, o kartais jos imituojamos. Visgi šie objektai žymi kelių kartų istorijas.

Atrenkant filmus ciklui ir fotografijoms siekta reflektuoti miestą skirtingais laikotarpiais: tarpukariu, sovietmečiu – iki Kauno Sąjūdžio. Kadangi tai dabarties ir sovietmečio režisierių juostos, matyti, kaip miesto įvaizdis buvo kuriamas veikiant ideologijoms ir cenzūrai. Pvz., kaip tarpukario Kaunas perteikiamas Vytauto Žalakevičiaus filme „Adomas nori būti žmogumi“. Verta pridurti, kad ideologijos kūrėją veikia visada. Ir tai reiktų suprasti kaip atrankos kriterijus, ką siekiama perduoti,  pasakyti žiūrovui ar stebėtojui.

Visos mūsų kuriamos istorijos yra apie mus pačius.

Filmų ciklas „Kauno atminties ekranai“

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, I a. salė) rodomas aštuonių filmų ciklas „Kauno atminties ekranai“ pristato įsimintiniausius lietuviškus vaidybinius ir dokumentinius filmus apie Kauną nuo tarpukario iki Sąjūdžio.

Kiekvieną mėnesį iki pat pavasario kviečiame į vakarą su kino istoriku ir kritiku Gediminu Jankausku, kuris komentuos filmus ir ves diskusijas su kviestiniais vakaro svečiais. O pavasariop, gamtai atgijus ir dienoms įsibėgėjus, leisimės į kino maršrutus po miestą, kuriuos pagal filmus rengia ir fotografuoja architektas, puslapio Pasivaikščiojimai po Kauną kūrėjas Arvydas Čiukšys.

Kas yra „Kauno atminties ekranai“ ?

Tai filmai, pasakojantys miesto istorijas ir jas kūrusius žmones, pradedant tarpukariu, ankstyvuoju ir vėlyvuoju sovietmečiu ir baigiant Kauno sąjūdžiu.
Filmai, susiję su vieta: gatvėmis, parkais, pastatais, įtvirtinimais, butais, upėmis, paplūdimiais, uostais, gamyklomis, bažnyčiomis, – kuo slinko vaizdo kamera ir kas taip pažįstama vidinei ir išorinei regai.
Filmai, susiję asmeniškai: šeimos istorija, kaimynų, draugų prisiminimais, knygomis, vaikyste, jaunyste, branda – tai, su kuo užaugama.

„Kauno atminties ekranus“ dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia portalas ir dienraštis Kauno diena, fotografuoja  – Arvydas Čiukšys.