Bibliotekoje „atgijo“ literatūrinė Jonava

Bibliotekoje „atgijo“ literatūrinė Jonava

Per kelis nepriklausomybės dešimtmečius, kai galime laisvai keliauti po užsienio šalis, esame įpratę prie ekskursijų, kuriose gidai pasakoja apie daugybę įvairių miestų objektų istorijos faktų. Neretai mokslinis tikslumas, datų ir skaičių gausa tampa kliūtimi suprasti svečiojo miesto praeitį. Lieka tik bendrasis įspūdis, kurį sėkmingai susidarytume ir be ekskursijų – tiesiog vaikščiodami po miestą.

Jonavos viešoji biblioteka rugsėjį baigė pristatydama naują projektą „Ekskursijų ciklas „Literatūrinė Jonava“. Šis bibliotekos darbuotojų sumanymas griauna gido darbo įpročius ir tradicijas – ekskursijų dalyviams pasiūlomas ne matematinės informacijos gausus, o miesto literatūrinę praeitį gyvai ir patraukliai, įdomiai ir suprantamai, perteikiantis tekstas. Tuo, kad Jonava turi gilią ir stiprią literatūrinę tradiciją, galėjo įsitikinti rugsėjo pabaigos vakarą į rajono viešąją biblioteką susirinkę svečiai, žiūrėję aktoriaus Dominyko Vaitiekūno monospektaklį „Literatūrinė Jonava atgyja“ (režisierius Arvydas Lebeliūnas). Vaidinime „atgijo“ lietuvių raštijos pradininkas Abraomas Kulvietis, vertėjas, daktaras Jeronimas Ralys, poetas ir dramaturgas Petras Vaičiūnas bei rašytojas Grigorijus Kanovičius. Vakaro svečiai pajuto ypatingą ramybę, kurią skleidžia istorinės praeities gyvybė, kurianti dabarties saugumą ir jausmą, kad esame ypatingame mieste. Aibendrindamas įspūdžius po aktoriaus pasirodymo, Jonavos rajono savivaldybės vicemeras Eugenijus Sabutis teigė, kad vakaro metu išgirsti ir pamatyti istorijos aspektai leis ateityje geriau ir įdomiau pristatyti miestą svečiams iš kitų rajonų ar valstybių.

Nuo spalio 10 dienos Jonavos viešosios bibliotekos lankytojai galės naudotis audiogido paslaugomis: atėję į biblioteką, pasiskolins ausines, grotuvą ir žemėlapį ir, girdėdami iš anksto įrašytą pasakojimą, galės savarankiškai nueiti ekskursijos „Literatūrinė Jonava“ maršrutą. Visą spalį vyks bibliotekos personalo vedamos ekskursijos Jonavos Jeronimo Ralio, Senamiesčio gimnazijų bei Panoterių Petro Vaičiūno ir Kulvos Abraomo Kulviečio progimnazijų moksleiviams. Mieste spalį lankysis ir Kauno regiono turizmo dalyviai. Taigi, Jonavos viešojoje bibliotekoje, vykdomo projekto dėka, sukurta nauja kultūros paslauga, kuri atvira kiekvienam norinčiajam ja pasinaudoti.

Ramūnas Čičelis

Jonavos r. savivaldybės viešosios bibliotekos

Kultūrinių veiklų organizatorius