2019 m. spalio 11 d. Birštono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko antrasis šių metų Kauno regiono bibliotekų tarybos posėdis

2019 m. spalio 11 d. Birštono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko antrasis šių metų Kauno regiono bibliotekų tarybos posėdis

Buvo pasidžiaugta, jog KAVB sveikatinimo projektas sėkmingai baigiasi, taip pat nuošidžiai padėkota Kauno regiono savivaldybių viešųjų bibliotekų sveikatos ambasadoriams, kurie užtikrino sklandų ir sistemingą paskaitų ir kitų užsiėmimų vykdymą savo bibliotekose. Projekto laikotarpiu įvyko 140 paskaitų sveikatos tema, kurias vedė kompetentingi Kauno kolegijos lektoriai, įvyko 104 šiaurietiško ėjimo užsiėmimai, 4 sveikatos iššūkiai, į kuriuos įsitraukė 1010 neunikalių dalyvių, iš kurių 760 – iššūkius įveikė. Iš viso projekte dalyvavo 543 unikalūs dalyviai, kurie sudaro labai didelę dalį Kauno regiono viešųjų bibliotekų bendruomenės. Šiuo metu KAVB specialistai rengia rekomendacijas, kaip įgyvendinti sveikatinimo iniciatyvas savo bibliotekoje, siekiant suteikti žinių bibliotekų specialistams, kurie užtikrintų sveikatinimo veiklų tęstinumą regione. Kadangi nėra galimybės koordinuotai pratęsti projekto, siūloma sveikatinimo veiklas savo bibliotekose vystyti savarankiškai, įkuriant entuziastų būrelį, pasidalinant veiklos barais ir turimomis kompetencijomis (pvz.. įkuriant šiaurietiško ėjimo grupę pietų pertraukos metų, vykdant dienas „be automobilio“ arba „pėsčiomis“, organizuojant žygius, bendradarbiaujant su partneriais, studentais, kurie švaros dienų metu skaitytų paskaitas, vykdytų sveikatinimo užsiėmimus ir pan.). Taip pat pristatytas projekto poveikio vertinimo rezultatai bei išvados.

KM atstovė pasidžiaugė lūkesčius pranokusiais vasaros varžytuvių „Skaitymo iššūkis“ rezultatais. Pastaroji iniciatyva prilyginama „Muziejų nakčiai“, tačiau vyksta visus tris mėnesius, tad šis periodas bibliotekų specialistams yra ypač sunkus. Rezultatais didžiuojasi visa KM komanda.

Akcentuota, jog vyksta bibliotekų kompiuterizavimas, kuris glaudžiai susijęs su LIBIS projektu bei „Prisijungusi Lietuva“ gyventojų mokymų projektu.

Naudojimosi bibliotekos elektroniniais ištekliais ir paslaugomis apskaitos tvarkos kūrimą inicijavo Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Pati iniciatyva kilo iš dviejų projektų, kurie išryškino problemą, jog bibliotekų statistika yra nepatikima, negalima daryti jokių išvadų ir bibliotekos teikia duomenis iš įvairių šaltinių, tarpusavyje jų nesuderindamos, tad duomenų palyginti nepavyksta. LNB iniciavo minėtos tvarkos kūrimą, tuo tarpu KM, savo ruožtu, sudarė darbo grupę šiai tvarkai rengti. Ši darbo grupė, vadovaudamasi bibliotekų įstatymu, bibliotekų veiklos standartu ir Europos statistikos praktikos rekomendacijomis, parengė tvarkos aprašą, kurio tikslas  ̶  užtikrinti naudojimosi bibliotekos elektroniniais ištekliais ir elektroninėmis paslaugomis patikimumą, pateikimą nacionalinei statistikai, t. y. visus rodiklius, nurodytus parengtoje tvarkoje, bibliotekos turės pateikti nacionalinei bibliotekų sistemai. Pranešėja akcentavo, jog tai pirmas dokumentas, kuriame taip išsamiai aprašomas kiekvienas rodiklis bei kur numatytą rodiklį galima rasti kiekvieno lygmens bibliotekai: viešosioms, akademinėms ir specialiosioms, mokyklų bibliotekoms ir t.t. 

Bendru sutarimu nutarta, jogKauno regiono SVB vadovai ar jų paskirti asmenys per 2 savaites nuo posėdžio dienos išsiųs savo komentarus ir pastabas dėl naudojimosi bibliotekos elektroniniais ištekliais ir paslaugomis apskaitos tvarkos aprašo projekto.

Posėdyje pristatytos KAVB įgyvendinamos priemonės „Aprūpinti bibliotekas socialinės ir informacinės atskirties gyventojų grupėms skirta įranga bei priemonėmis“ veiklos Kauno regione. Atsižvelgiant į tai, jog 2020 m. KM skirs paskutinį finansavimą bibliotekoms vykdyti socialinę atskirtį patiriančių asmenų įtraukimą į visuomenę, vieningai nutarta, SVB vadovai arba jų paskirti asmenys informuos KAVB apie veiklų poreikį 2020 m. iš minėtos KM plano priemonės.

Trumpai pristatyti praėjusio vasaros skaitymo iššūkio veiklų rezultatai. Dalyviams buvo pateiktos 5 užduotys, perskaityti: lietuvių autoriaus knygą, knygą apie keliones, bibliotekininko rekomenduotą knygą, knygą geltonu viršeliu bei knygą, kurios pavadinimas prasideda skaitytojo vardo raide. Iššūkyje dalyvavo 70 Lietuvos bibliotekų ir jų filialai, iš jų 5 mokyklos bibliotekos.  2019 m. iš viso perskaityta daugiau nei 74 000 knygų. Dalyvių ir įveikusių iššūkį dalyvių skaičius išaugo dvigubai, lyginant su pernai metais. Kauno regionas varžytuvėse pirmauja jau nebe pirmus metus, tačiau šiais metais puikius rezultatus rodo ir Vilniaus bei Klaipėdos regionai. Šiais metais prie iššūkio prisijungė Tenerifės ir Kipro lietuvių bendruomenės bei Vokietijos Vasario 16-osios gimnazija. Kadangi ši akcija susilaukia didžiulio gyventojų susidomėjimo, ateinančiais metais planuojamas svetainės atnaujinimas bei pritaikymas platesniam vartotojų ratui.

Posėdyje tarybos nariai informuoti apie apskričių viešųjų bibliotekų rengiamą Regioninės veiklos plėtros modelį. Spalio pabaigoje šio modelio projektas bus pristatytas susitikime, kuriame dalyvaus SVBA pirmininkė, mokyklų bibliotekininkų ir LNB atstovai.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos vyriausioji metodininkė Enrika Kromerova-Dubinskienė