Jonavos viešosios bibliotekos Knygų terasoje – skaitymų ciklas „Vasara su knyga“

Jonavos viešosios bibliotekos Knygų terasoje – skaitymų ciklas „Vasara su knyga“

Jau ketvirtą vasarą iš eilės Jonavos viešosios bibliotekos Knygų terasoje kiekvieną trečiadienį rinkosi mažieji skaitytojai, su kuriais bendravo ir žaidė bibliotekos darbuotojai, sukūrę įvairių pasakų personažų – Pepės Ilgakojinės, Tigriuko, Drambliuko, Emociuko – vaidmenis. Ši iniciatyva – viena pirmųjų tokio masto akcijų Lietuvos bibliotekose, stebinanti tęstinumu, nuoseklumu ir dalyvių skaičiumi. Paskutinįjį šių metų rugpjūčio trečiadienį vaikai gamino dovaną draugui, išgirdo labai jautrų berniuko prašymą gerajai fėjai.

Pasak Jonavos viešosios bibliotekos direktorės Skirmutės Gajauskaitės, akcija „Vasara su knyga“ yra svarbi daugeliu aspektų, tačiau pagrindinis tikslas yra ugdyti mažuosius skaitytojus nuo pat ankstyvosios vaikystės, kad vėliau jie nepamirštų Knygų terasoje gimusios meilės knygoms ir užaugę lankytųsi bibliotekoje, būtų skaitantys, todėl kultūringi.

Vaikai „Vasaros su knyga“ metu ne tik skaitė, bet ir dalyvavo edukaciniuose užsiėmimuose: piešė, lipdė, siuvinėjo ir kūrė įvairius rankdarbius. Stebint akcijos dalyvius, suprantama, kad biblioteka – tai jau ne ta prieš kelis dešimtmečius buvusi nuobodi knygų saugojimo vieta, o šiandienos vaikams pritaikyta džiaugsmo, laisvalaikio, žaidimų ir kartu skaitymo erdvė, kuri juos traukia lankytis čia kuo dažniau.

Šiais metais akcija „Vasara su knyga“ mažuosius bičiulius pakvietė į tryliką susitikimų, kurių metu vaikai perskaitė daugiau nei 20 knygų. Pradedant vasarą, Knygų terasoje atidaryta skrynia, iš kurios pasirodė geroji fėja, šią linksmybę lydėjo nuotaikingas šeimos teatro „Teatriukas“ vaidinimas, kurį stebėjo 170 vaikų. Iš viso per vasarą akcijoje dalyvavo tėvelių, senelių, auklių ir vasaros stovyklų „Drąsios morkos“, „Ridikiukas“, Vaikų visapusiško lavinimo centro, miesto vaikų darželių auklėtojų atvesti 700 vaikų iš Jonavos, kitų Lietuvos miestų ir net užsienio šalių. Akcijos „Vasara su knyga“ patirtys patvirtino gerai žinomą tiesą: vaikai susidraugauja greičiausiai ir stipriausiai net tada, kai juos skiria kalbos barjeras.

Neabejotina yra tai, kad akcija „Vasara su knyga“ tęsis ir kitais metais, nes apie jos sėkmę byloja dalyvių masiškumas, susidomėjimas ir aktyvumas. Pasibaigus šiltajam metų sezonui, Jonavos viešoji biblioteka nenutraukia draugystės su mažaisiais skaitytojais ir kviečia juos į Vaikų ir jaunimo erdvę, kurioje vaikų laukia daug galimybių prasmingai ir kartu linksmai praleisti laiką.

Ramūnas Čičelis

Jonavos viešosios bibliotekos kultūrinių veiklų organizatorius