Įteikta Respublikinė Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija

Įteikta Respublikinė Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija

2019 m. birželio 18 d. Jonavos viešojoje bibliotekoje įteikta kasmetinė respublikinė Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija. Šiais metais ji po mirties atiteko rašytojui Romui Treiniui už itin savitą ir originalų romaną „Dziedas“, išleistą praėjusiais metais leidykloje „Tyto alba“, Vilniuje. Premiją rašytojo seseriai Ritai Treinytei įteikė Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius, pasveikinęs G. Kanovičių su jubiliejiniu 90-uoju gimtadieniu. Apdovanojamą romaną aptarė ir premijos kūrinių vertinimo komisijos pirmininkas Vytauto Didžiojo universiteto profesorius istorikas Egidijus Aleksandravičius, papildęs merą mintimis apie „Dziedo“ herojaus unikalumą, grožinės literatūros ir istorijos mokslo sąsajas.

Premijos įteikimo renginyje dalyvavo svečiai iš Lietuvos rusų dramos teatro – aktoriai Valda Bičkutė ir Mindaugas Valiukas. Jie perskaitė ir gitaros muzika palydėjo G. Kanovičiaus romano „Miestelio romansas“ ištrauką, kurioje pasakojama apie beprasidedantį Antrąjį pasaulinį karą Jonavoje. Žiūrovai turėjo progą susidaryti įspūdį apie tai, koks jų miestas buvo prieš didžiąją XX amžiaus pasaulio tragediją. Po teatralizuoto „Miestelio romanso“ skaitymo susirinkusiųjų laukė dokumentinis filmas „Iš fotoateljė UNION archyvo“. Šiame trumpametražiame kūrinyje parodyta daugiau nei trys dešimtys tarpukario jonaviečių portretinių nuotraukų (tarp jų – ir penkiamečio G. Kanovičiaus), kurios fotografuotos anuometinėje Jonavoje, J. Ralio gatvėje veikusioje minėtoje fotoateljė. Senoji žydų dialogo ir išminties vieta – Jonava – įprasminta veidais, kurie itin svarbūs judaizmo religijoje ir senojoje žydų filosofijoje, nes bet koks žmonių pokalbis dažniausiai vyksta žiūrint į kito žmogaus veidą. Renginį vainikavo Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos aktorinio meno bakalaurantės Miglės Janutėnaitės perskaityta panorusio likti nežinomu autoriaus novelė „Kas galėjo pagalvoti?“. Šis kūrinys – tai žodžio meno ir istorinio aprašymo lydinys, kuriame susitiko visos prasminės renginio gijos.

Respublikinė Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija Jonavos viešosios bibliotekos įsteigta prieš trejus metus. 2017 metais laureatu tapo rašytojas, poetas, eseistas Kęstutis Navakas su romanu „Vyno kopija“, o pernai – kaunietis rašytojas, filosofas Tomas Kavaliauskas su romanu „Originalas“. Visus trejus metus premijos mecenatai buvo advokatas Rolandas Valiūnas ir Jonavos rajono savivaldybė. Jonavos viešoji biblioteka dėkoja jiems už premijos fondo lėšas ir gerą valią.

Respublikinė Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija mūsų šalyje išsiskiria tuo, kad yra susijusi su apibrėžtomis atminties vertybėmis – teikiama už kūrinius, kuriuose atskleidžiama daugiatautės Lietuvos istorija, ir tuo, kad šis apdovanojimas – bene vienintelis Lietuvoje, pavadintas pasaulinio masto rašytojo vardu.

Ramūnas Čičelis

Jonavos r. savivaldybės viešosios bibliotekos

Kultūrinių veiklų organizatorius