Viešojoje bibliotekoje iškilmingos naujos Roberto Keturakio poezijos knygos sutiktuvės

Viešojoje bibliotekoje iškilmingos naujos Roberto Keturakio poezijos knygos sutiktuvės

Balandžio 10 d. į lietuvių poezijos patriarcho, prozininko, žurnalisto, redaktoriaus, vertėjo Roberto Keturakio naujausios poezijos knygos „Teesie“ sutiktuves Kauno rajono savivaldybės Viešojoje bibliotekoje susirinko daugybė Kauno rajono gyventojų ir jo svečių, tarp jų ir Kauno rajono Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos, Garliavos Jonučių progimnazijos ir gimnazijos bei Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos moksleiviai su savo mokytojomis.

Iškilmingą susitikimą pradėjo Garliavos meno mokyklos akordeonistas Mantas Mocevičius, kuriam pasiruošti padėjo mokytoja Violeta Gadliauskienė, o Garliavos Jonučių progimnazijos aštuntokai, parengti mokytojos Ingos Stepukonienės, pristatė literatūrinę kompoziciją pagal Roberto Keturakio eiles.

Tuomet prie mikrofono renginio vedėjai – Garliavos Jonučių progimnazijos aštuntokai – pakvietė patį poetą Robertą Keturakį – reto darbštumo ir didelio talento kūrėją. Poetas visiems susirinkusiesiems prisipažino, jog jam čia lankytis visuomet labai malonu, nes yra baigęs Garliavos vidurinės mokyklos pirmąją laidą. Jaukumo atmosferą salėje dar labiau sušildė nuoširdūs pirmųjų poeto klasiokų sveikinimai ir apsikabinimai – į naujausios Roberto Keturakio knygos sutiktuves atvyko keturios poeto klasės draugės ir netgi klasės auklėtoja, kuriai jos buvęs mokinys prisipažino esąs dėkingas už daugybę dalykų. Taip pat Robertas Keturakis labai pasidžiaugė tokia jaunųjų šventės dalyvių gausa, jų šviesiais ir viltį visai Lietuvai teikiančiais veidais, kuriuos visus norėtų draugiškai apkabinti. Toks pozityvus garbaus amžiaus žmogaus požiūris į jaunimą nudžiugino ir juos pačius, nes viso renginio metu iš moksleivių buvo justi pagarba ir susidomėjimas. Kalbėdamas šios šventės kaltininkas taip pat prisiminė savo mokyklines dienas, to laikotarpio realijas – partizaninio karo situaciją ir to meto vaikų gyvenimo realybę. Tačiau savo kalbos nebaigė minorinėmis gaidomis. Poetas juokaudamas prasitarė, kad yra išties didis žmogus – jo ūgis siekia net 196 cm, tad jis yra ne tik didžiausias poetas Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

Po šios kalbos sveikinimo žodžius tarė Kauno rajono savivaldybės mero patarėjai Violeta Boreikienė ir Antanas Bagdonas. Mero Valerijaus Makūno vardu sveikinimo dovanėles jie įteikė ne tik gerbiamam poetui, bet ir jo nuolatiniam kūrybiniam palydovui Pasaulio lietuvių centro leidėjui Valdui Kubiliui. Leidėjas visiems susirinkusiesiems trumpai papasakojo apie judviejų su poetu ilgametį bendradarbiavimą bei draugystę. Prie sveikinimų prisidėjo ir prelatas Vytautas Vaičiūnas, linkėdamas poetui ilgų gyvenimo metų ir neblėstančios kūrybinės sėkmės.

Garliavos Jonučių progimnazijos Borutaičių draugijos nariai kartu su draugijos pirmininke Garliavos Jonučių gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Zigrita Petraitiene padeklamavo Roberto Keturakio kadaise „Poezijos pavasarėliui“ sukurtas eiles apie Jonučius. Po to borutaičiai įteikė poetui po gėlės žiedą ir visos savo bendruomenės vardu kvietė jį užsukti dažniau bei aplankyti progimnazijos biblioteką. Šventei įsibėgėjus R. Keturakis nudžiugino visus renginio dalyvius atmintinai paskaitęs keletą eilėraščių iš savo naujosios rinktinės „Teesie“ bei kitų anot kūrėjo jam didelę įtaką padariusių poetų, tarp kurių Kazys Bradūnas, Henrikas Radauskas ir kiti, eiles.

Baigiamąjį žodį tarė Kauno rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos direktorė Irena Viktorija Stančiauskienė. Ji neslėpė susižavėjimo poeto atmintimi, kurioje telpa ne tik savos, bet ir kitų poetų eilės, džiaugėsi, kad biblioteka gali priimti tokį garbų kraštietį, kvietė aplankyti viešąją biblioteką bei apžiūrėti gausią jo paties knygų parodą, linkėjo kūrybinės sėkmės ir dar ilgai visus džiuginti savo kūryba. Direktorė taip pat padėkojo ir Roberto Keturakio nuolatiniams kūrybos palydovams – Pasaulio lietuvių centro leidėjui Valdui Kubiliui bei Garliavos Jonučių progimnazijos lietuvių kalbos mokytojai Ingai Stepukonienei. Bibliotekos direktorė visus susirinkusiuosius, o ypač jaunuosius šventės dalyvius, paragino kuo dažniau užsukti į biblioteką, kurioje gausu ir įvairių renginių, ir veiklų, ir, žinoma, puikių knygų.

Kauno rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Š. Baltrušaitienė