Jonavos viešojoje bibliotekoje – Algimanto Aleksandravičiaus darbų paroda

Jonavos viešojoje bibliotekoje – Algimanto Aleksandravičiaus darbų paroda

Praėjusią savaitę Jonavos viešojoje bibliotekoje atidaryta Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus darbų paroda. Kūrėjo fotografijas pristatė žinoma Kauno poetė, publicistė Dovilė Zelčiūtė.

A. Aleksandravičiaus nuotraukų ekpozicija – tai antroji paroda iš ciklo, kurio metu šiais ir kitais metais Jonavos viešoji biblioteka savo skaitytojus ir svečius iš arčiau supažindina su minėtos premijos laureatų kūryba. A. Aleksandravičiaus paroda pakeitė vasarį ir kovą eksponuotas Antano Sutkaus fotografijas. Įgyvendindama šį sumanymą, Jonavos viešoji bibioteka ketina pristatyti dar daugiau nei penkių autorių fotografijos bei kitų vizualiųjų menų kūrybą.

A. Aleksandravičius – plačiai Lietuvoje ir užsienyje žinomas menininkas, ilgus metus gyvenęs Panevėžyje, kur veikė jo vadovaujama galerija. Joje A. Aleksandravičius surengė daugiau nei šimtą susitikimų su įvairių krypčių kūrybos žmonėmis – rašytojais, fotomenininkais, tapytojais, grafikais ir kt. Šiuo metu Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas gyvena ir tęsia savo daugiakryptę kūrybą sostinėje Vilniuje.

Jonaviečiai išvydo jo darbus serijos „Lietuva – praskleidus debesų apklotą“. Pasak D. Zelčiūtės, šios serijos fotografijos rodo, kad peizažas autoriui – kūrybinės įtampos balansavimo būdas: kurdamas portretus, A. Aleksandravičius patiria dideles emocines ir intelektines perkrovas, todėl gamtos vaizdai yra grįžimo į ramybę liudijimas. Dar vienas svarbus šio fotografijų ciklo aspektas – tai autoriaus įvedamas vertikalusis mąstymo ir buvimo matmuo – žmogui nepakanka vien horizontalaus, buitiško, žemiškojo matymo, nes būtina ir metafizika, ir anapusybės nuojautos. Apibendrindama D. Zelčiūtė sakė, kad fotografijos „Lietuva – praskleidus debesų apklotą“ – tai A. Aleksandravičiaus bylojimai apie religinį tikėjimą, aukštesnę prasmę, neatsiejamą nuo prigimtinio žmogaus siekio pakelti galvą aukštyn ir žvelgti į debesis.

A. Aleksandravičiaus fotografijos darbų paroda Jonavos viešojoje bibliotekoje veiks 2019 m. balandį ir gegužę. Maloniai kviečiame apsilankyti!

Ramūnas Čičelis – Jonavos viešosios bibliotekos kultūrinių veiklų organizatorius