Algirdo Patacko „Pastogės“ Lietuva pasirengusi kelionei

Algirdo Patacko „Pastogės“ Lietuva pasirengusi kelionei

Spalio pabaigoje bibliotekoje (Radastų g. 2, II a. fojė) buvo pristatyta paroda-instaliacija „Algirdo Patacko „Pastogės“ Lietuva“ apie pogrindinę, paralelinę Lietuvą, egzistavusią iki Sąjūdžio. Iki gruodžio 31 d. ekspoziciją bus galima aplankyti II a. fojė. Vėliau ją rengiamasi eksponuoti ir kitose kultūros ar mokymo įstaigose.

Parodos pristatyme politologė profesorė Ainė Ramonaitė aptarė nuo 7 deš. prasidėjusį pasipriešinimo laikotarpį, apie kurį vis dar žinoma nedaug, prisiminimais dalijosi gydytoja, socialinių mokslų daktarė Ramunė Butkevičiūtė-Jurkuvienė, Algirdo Patacko anūkė Viltė, mjr. Donatas Mazurkevičius ir kiti disidento, signataro, kauniečio, žaliakalniečio, gatvinio, pastoginio, V. Landsbergio asmens sargybinio, seimo nario bendražygiai ir artimieji.

Paroda parengta kaip Algirdo Patacko interviu ir asmeninių archyvų nuotraukomis suregztas pasakojimas, liudijimas apie žmones, kuriems moraliniai kompromisai su sistema buvo nepriimtini. „Neik su velniu obuoliauti“, – sakė A. Patackas. Visgi atsisakymas arba pareiškimas, ką galvoji, galėjo baigtis labai liūdnai: poguliu psichiatrinėje ligoninėje su diagnoze „vialo tekuščaja šizofrenija“ ir mirtimi, kaip A. Patacko vaikystės draugui Mindaugui Tomoniui, arba dešimtmečiu lageryje, socialine atskirtimi, persekiojimu, kaip Povilui Butkevičiui, kurį daug kas tuomet tiesiog vadino gydytoju, mokytoju. Po M. Tomonio tragiškos mirties, įsitraukęs į pogrindžio leidybą, A. Patackas dešimt metų šienavo pievas, dirbo geležinkelio stotyje kroviku, naktimis „Kauko“ restorano sargu. Visgi kaip ir daugelis to meto žmonių, kurie save vadino žygeiviais, romuviečiais, eucharistininkais, kraštotyrininkais, sugebėjo gyventi pilnavertį, tikrą gyvenimą už sistemos ribų.

Tai buvo slaptas, bet kartu labai atviras gyvenimas tų žmonių, kuriems daug kur nebuvo vietos, kurie šiais laikais turbūt irgi nepritaptų, nes būtų pavadinti konfliktiškais. Visgi dėl daugelio jų šiandien esame laisvi.

Parodą iki gruodžio 31 d. galima apžiūrėti II a. fojė. Dėl eksponavimo savo įstaigoje kreipkitės tel. 837 324417 arba renginiai@kvb.lt.

Informaciją parengė:
Inga Vijaikytė
Kauno apskrities viešosios bibliotekos
Kultūros renginių ir leidybos grupė
tel. 8 37 324417
el. paštas i.vijaikyte@kvb.lt