Europos dienos šventė Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje

Europos dienos šventė Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje

Gegužės 9 dieną Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Garliavoje, garsėjančioje aktyvia bendruomene ir Europos dienos šventimo tradicijomis, nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro vyko daugybė renginių, skirtų Europos dienai.
Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje kasmet skelbia konkursą, skirtą paminėti Europos dienai, kuri Visose Europos valstybėse švenčiama gegužės 9-ąją, pažymint Prancūzijos užsienio reikalų ministro Roberto Šumano ir jo pasekėjų 1950 metais paskelbtą deklaraciją, suteikusią Europai postūmį vienytis. Parengusi projektą „Aktyvūs piliečiai – Europos Sąjungos ateitis!“, Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka sulaukė Atstovybės vadovo Arnoldo Pranckevičiaus laiško, kuriame informuojama, jog garliaviečių projektas atrinktas tarp tų, kurie geriausiai atitinka Europos dienos paminėjimo koncepciją, įtraukia daugiausiai vietos bendruomenės narių. Renginio organizatoriai – Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka kartu su projekto partneriais: Kauno r. Garliavos Jonučių progimnazija, Garliavos Juozo Lukšos gimnazija ir Garliavos Adomo Mitkaus pagrindine mokykla Europos dieną kartu švenčia nebe pirmus metus. Šiais metais minimi Europos kultūros paveldo metai, tad šių metų Europos dienos šventės šūkis – „Kultūros paveldas – istorija apie mus!“. Visą dieną viešojoje bibliotekoje vykę renginiai skirti pažinčiai ne tik su Europos Sąjungos institucijomis ir jų teikiamomis paslaugomis, bet ir su kultūros paveldu.
Gegužės 9 dieną jau nuo ankstyvo ryto į Kauno rajono savivaldybės viešąją bibliotekoje gausiai susirinkusius Garliavos mokyklų, progimnazijų ir gimnazijų moksleivius su Europos diena sveikino Kauno rajono Ramučių kultūros centro direktorė Živilė Jurgaitienė ir bibliotekos edukatorius S. Lipinskas, pasitikęs šventės dalyvius skambiomis dūdmaišio melodijomis. Šventiniai renginiai bibliotekoje prasidėjo Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Irenos Viktorijos Stančiauskienės iškilmingu pasveikinimu, po kurio renginio dalyvių laukė judrūs žaidimai, linksmosios estafetės ir išskirtinis žinių mūšis – „Ar pažįsti Europos Sąjungą?“. Tarp trijų tarpusavyje besivaržiusių Garliavos mokyklų, progimnazijų ir gimnazijų moksleivių komandų įveikę net penkis žinių mūšio turnyrus su nedidele taškų persvara nugalėtojų titulą pelnė Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos moksleiviai. Aktyvūs ir veržlūs dalyviai savo geografines ir istorines žinias apie Europos Sąjungą pasitikrino dalyvaudami bibliotekos kiemelyje vykusioje linksmojoje estafetėje „Aš ir ES“ bei judriajame „Langelių žaidime“. Besidomintys kultūros paveldu dalyvavo iššūkių kupiname interaktyviajame žaidime „Pažink geriau Europos paveldą“. Atsigręžti į savo praeitį ir prisiminti Europą jungiančias vertybes kiekvieną šventės dalyvį kvietė ir bibliotekoje veikusios virtualios parodos „Pažink Tave supantį paveldą!“. Džiaugdamiesi taika ir vienybe visoje Europoje, mažiausieji šventės dalyviai dalyvavo simbolinėje akcijoje „Pasveikink kaimynus su 100-mečiu“. Bibliotekoje vykusių nuotaikingų žaidimų, varžybų ir konkursų nugalėtojai ir juos atlydėję mokytojai buvo apdovanoti vardinėmis padėkomis ir renginio organizatorių įsteigtomis saldžiomis dovanomis. Europos dienai paminėti skirtų renginių programą užbaigė įspūdingas folkloro ansamblio „Kupolė“ pasirodymas, kurio metu šventės dalyvių širdis virpino liūdnos ir linksmos pokario Lietuvos partizanų dainos.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Regina Vasauskaitė