54- asis „Poezijos pavasaris”

54- asis „Poezijos pavasaris”

Gegužės 22 – 23 dienomis Jonavos rajone lankėsi tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris 2018“ dalyviai – „Teatras P“ (aktoriai Balys Ivanauskas ir Artūras Dubaka) su išradingomis literatūrinėmis programomis „Vakaras P“ ir „Vakaras O“. Improvizacijų, muzikos ir poezijos kupini pasirodymai pritraukė svečių iš skirtingų Jonavos miesto ir jos rajono vietų.

Pirmąją apsilankymo dieną Jonavos viešoji biblioteka džiugiai sutiko vaikinus, kurie keliaudami per Lietuvą pėsčiomis, netradiciškai skleidžia lietuvių rašytojų poeziją. Jaukų ir saulėtą vakarą aktoriai ir svečiai susirinko į bibliotekos Knygų terasą. Joje vaikinai pristatė savo programą „Vakaras P“. Džiugiai, nuotaikingai, be stabdžių, neįtelpant į įprastus standartus buvo pristatyta Gintaro Grajausko kūryba.

Antrąją dieną „Teatras P“ nukeliavo į Ruklos miestelį. Susirinkus gausiai miniai klausytojų buvo pristatytas „Vakaras O“ – tai mažiau nuotaikinga programa, kurioje susimaišo Vytauto Stankaus, Sigito Gedos, Dovydo Grajausko, Jono Meko, Martyno Vainilaičio, Rimvydo Stankevičiaus, Mindaugo Nastaravičiaus, Vlado Braziūno ir Donaldo Kajoko kūryba. Pasirodymą lydėjo rimtos, gyvenimiškos temos.

Po šių  dviejų unikalių programų nuomonių buvo įvairių, tačiau viena aišku – „Teatras P“ abejingų nepaliko. Eilėraščius menininkai paverčia pasakojimais, kurie kupini pakilimų ir nuosmukių, juoko ir ašarų. „Istorijos nėra, yra tik istorijos“ – remdamiesi rašytoju G. Grajausku teigia vaikinai.

Charizmatiški vaikinai pasišovė žygiuoti nuo Klaipėdos į Vilnių pėsčiomis nuo gegužės 8d., gegužės 27-ąją buvo paskutinis jų pasirodymas. Aplankyta 20 vietų ir surengti 20 poetinių vakarų. Artūro Dubakos ir Balio Ivanausko pasirodymai yra šimtmečio dovana Lietuvai.

„Poezijos pavasaris“ šiais metais surengtas jau 54-ąjį kartą. Tai kasmetinis tarptautinis poezijos festivalis, kurį organizuoja Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas. Jame savo kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja aktoriai, dainininkai, muzikantai, dailininkai.