Šimtas klausimų apie Lietuvą

Šimtas klausimų apie Lietuvą

Jonavos viešoji biblioteka organizavo protų kovas „Šimtas klausimų apie Lietuvą“. Konkurso tikslas – pažymėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, skatinti gyventojų domėjimąsi Lietuvos kultūra, istorija ir tradicijomis. Protų kovos vyko dviem etapais: 2017 ir 2018 metų vasario–kovo mėnesiais. Dėl pagrindinio prizo – ekskursijos į Valdovų rūmus, kuri bus organizuojama 2018 m. gegužės mėn. – varžėsi aštuonios Jonavos viešosios bibliotekos ir filialų komandos. Konkursas skirtas visiems Jonavos miesto ir rajono gyventojams, jis vyko internetu. Klausimai ir atsakymai buvo pateikiami per internetinių pokalbių „Skype“ programą. Atsakymų anketos, sudarytos „Google forms“ platformoje, taip pat buvo pildomos ir pateikiamos internetu. Taškus skaičiavo konkurso komisija.

Per du etapus įvyko 10 turų, buvo pateikta 100 klausimų iš Lietuvos istorijos įvairia tematika: veiksmai ir kovos už Nepriklausomybę, žmonės, mokslas, kultūra, menas, literatūra, sportas, pinigai, Jonavos krašto istorija ir pažintis su Lietuva – kiekviename ture reikėjo atpažinti po vieną vietovę ar objektą.

Komandos žaidė labai rezultatyviai. Po pirmojo protų kovų etapo (2017 m.) paaiškėjo komandos lyderės. Tai „Kraštiečiai“ (Čičinų biblioteka) ir „Žeimiai“ (Žeimių biblioteka), pelniusios po 98 taškus. Maksimaliai per visus turus buvo galima surinkti 200 taškų. Pirmąją vietą ir pagrindinį prizą laimėjusi Čičinų bibliotekos komanda „Kraštiečiai“ surinko net 196 taškus. Nuo jų tik 5 taškais atsiliko Žeimių bibliotekos komanda „Žeimiai“. Trečioje vietoje liko Jonavos viešosios bibliotekos komanda „Jonavos ainiai“, pelnę 173 taškus.

Komandiniame žaidime buvo visko: ir jaudinimosi, ir džiaugsmo, ir įtampos ar liūdesio akimirkų. Šie protų mankštos renginiai buvo smagūs ir turiningi, praplečiantys akiratį ir paįvairinantys laisvalaikį. Pasibaigus virtualiems protų kovų turams, komandos balandžio mėnesį dar susirinks Jonavos viešojoje bibliotekoje. Čia vyks baigiamasis susitikimas.

Pagal surinktų taškų skaičių komandų užimamos vietos:
1 – „Kraštiečiai“ (Čičinų biblioteka) – 196 taškai,
2 – „Žeimiai“ (Žeimių biblioteka) – 191 taškas,
3 – „Jonavos ainiai“ (Jonavos viešoji biblioteka) – 173 taškai,
4 – „Avilys“ (Šveicarijos biblioteka) – 171 taškas,
5-6 – „Lankesa“ (Juškonių biblioteka) ir „Šilai“ (Šilų biblioteka) – 152 taškai,
7 – „Barupiečiai“ (Kuigalių biblioteka) – 137 taškai,
8 – „Užusaliečiai“ (Užusalių biblioteka) – 131 taškas.

Sveikiname nugalėtojus ir dėkojame visiems dalyvavusiems!

Regina Lukoševičienė, Jonavos viešosios bibliotekos informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja

 

Nuotraukose: aštuonios Jonavos rajono bibliotekų komandos dalyvauja protų kovose „Šimtas klausimų apie Lietuvą“.