Metų knygos rinkimai Zūbiškių bibliotekoje

Metų knygos rinkimai Zūbiškių bibliotekoje

Metų knygos rinkimai vyksta kasmet nuo 2005 metų. Skaitytojų vertinimui yra pateikiama po penkias ekspertų atrinktas knygas trijose, o nuo 2012 metų – keturiose, kategorijose: vaikų, paauglių suaugusiųjų ir poezijos. Į šią akciją jau vienuoliktą kartą įsijungė ir Kaišiadorių rajono viešosios bibliotekos Zūbiškių filialas, 2017 metais pateikęs paraišką suaugusiųjų kategorijos knygoms įsigyti ir laimėjęs komplektą knygų: Undinės Radzevičiūtės „Mėlynas kraujas“, Mindaugo Kvietkausko „Uosto fuga“, Tomo Vaisietos „Orifėjas, kelionė pirmyn ir atgal“, Daivos Čepauskaitės „Aš tave užmiršau“ ir Rimanto Kmitos „Pietinia kronikas“
Bibliotekos lankytojai neliko abejingi šioms knygoms, todėl bibliotekininkė Onutė Raudeliūnienė pakvietė skaitytojus į biblioteką pasidalyti mintimis apie perskaitytas knygas. Popietės dalyviai rinkosi diskutuoti, aptarti Metų knygos rinkimams pateiktas suaugusiųjų kategorijos knygas.
Bibliotekininkė Onutė pristatė prozos knygas, pretenduojančias į Metų knygos titulą: Undinės Radzevičiūtės „Mėlynas kraujas“, Mindaugo Kvietkausko „Uosto fuga“, Tomo Vaisietos „Orifėjas, kelionė pirmyn ir atgal“, Daivos Čepauskaitės „Aš tave užmiršau“ ir Rimanto Kmitos „Pietinia kronikas“. Susirinkusiesiems bibliotekininkė trumpai papasakojo apie visų knygų autorius. Paminėti ir šios puikios akcijos rengėjai – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Renginio dalyviai buvo perskaitę visas penketuko knygas. Skaitytoja Valė Pečkaitienė labai išsamiai pristatė U. Radzevičūtės romaną „Mėlynas kraujas“. Šiame romane autorė nukelia į viduramžius, XV- ojo amžiaus Livoniją ir pasakoja apie vieną pavojingiausių Europos šeimų šiaurinę atšaką, gyvenusią už LDK sienos. Onutė Matačiūnienė papasakojo apie T. Vaisietos knygą „Orifėjas, kelionė pirmyn ir atgal“. Romane aprašoma moderni antikinio Orifėjo mito interpretacija, subtilus psichologinis pasakojimas su baugia karo nuojauta, tikrovė- su prisiminimais ir fantazijomis. Klausėmės skaitomų ištraukų iš T. Vaisietos, M. Kvietkausko, R. Kmitos, U. Radzevičiūtės, D. Čepauskaitės knygų. Po ilgų diskusijų, išklausę visų nuomonių, aptarėme akcijos knygas. Daugiausiai balsų skyrėme Undinės Radzevičiūtės knygai „Mėlynas kraujas“. Nuo akcijos pradžios skaitytojai pavieniui balsavo ir internetu.

Onutė Raudeliūnienė Kaišiadorių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Zūbiškių padalinio bibliotekininkė