83-asis IFLA Pasaulio bibliotekų ir informacijos kongresas

83-asis IFLA Pasaulio bibliotekų ir informacijos kongresas

2017 m. rugpjūčio 19 – 25 d. Lenkijoje Vroclave vyko 83-asis IFLA Pasaulio bibliotekų ir informacijos kongresas tema „Bibliotekos. Solidarumas. Visuomenė“ („Libraries. Solidarity. Society.“), kuriame dalyvavo Kauno apskrities viešosios bibliotekos direktorė Asta Naudžiūnienė, Strateginės plėtros ir inovacijų centro vadovė Edita Urbonavičienė, kultūros projektų vadovė (projektų vadybai) Aistė Megelinskienė ir Periodikos skyriaus vedėja Reda Puzerauskienė.
IFLA – Tarptautinė bibliotekų ir bibliotekininkų asociacijų federacija, įkurta 1927 m. Tai didžiausia tarptautinė bibliotekas ir jų specialistus vienijanti organizacija, skatinanti tarptautinį bendradarbiavimą, profesinių kompetencijų didinimą, aktualios informacijos sklaidą ir naujovių taikymą. IFLA nariais yra įvairių tipų bibliotekos, bibliografijos ir mokslo institutai bei bibliotekinės asociacijos. Ir jų yra daugiau negu 1500 iš 150 pasaulio šalių. Vienas iš svarbiausių ir reikšmingiausių IFLA renginių – kasmet vis kitoje šalyje organizuojamos generalinės konferencijos, asamblėjos – Pasaulio bibliotekų ir informacijos kongresai (toliau – konferencija).
Šių metų konferencijos tema „Bibliotekos. Solidarumas. Visuomenė“ atkreipė dalyvių dėmesį į visuomenės požiūrį ir susiformavusius įpročius bei į tai, kaip bibliotekos galėtų ir turėtų dirbti šiame kontekste. Konferencijos metu teoriškai ir praktiniais pavyzdžiais buvo pristatytas pokyčių valdymas ir inovacijų diegimas bibliotekų veikloje, aptarta globalios vizijos įtaka vietinei bendruomenei.
Net kelios sesijos buvo skirtos darbui su specialiųjų poreikių asmenimis. Jose patys neįgalieji komentavo, ko jiems trūksta bibliotekų aplinkoje bei veiklose, ir kaip turėtų būti organizuojami procesai. Didelis dėmesys buvo skiriamas žmonių, sergančių autizmų, integracijai į visuomenę – kaip bibliotekos gali padėti įgyvendinti šį procesą.
Šių metų naujovė – Technologijų laboratorijos, kuriose nemažai kalbėta apie žaidybinimą, Y ir Z kartos skaitymo įpročius, robotizaciją ir pan.
Laisvu laiku buvo galimybė aplankyti Opolės ir Kelcų viešąsias bibliotekas. Abi šios bibliotekos yra modernios, pasižymi technikos naujovėmis ir pažangiais sprendimais, yra atviros, patrauklios ir „draugiškos“ vartotojui.

Reda Puzerauskienė
Kauno apskrities viešoji biblioteka