Siponių biblioteka pražydo jausminga poeto Bernardo Brazdžionio kūryba

Siponių biblioteka pražydo jausminga poeto Bernardo Brazdžionio kūryba

Birželio 16 d., tęsiant Lietuvos kultūros tarybos, LR kultūros ministerijos ir Birštono savivaldybės remiamą projektą „Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2017 m.“, Birštono viešosios bibliotekos Siponių filialas pražydo jausminga išskirtinio lietuvių poeto, laisvės dainiaus Bernardo Brazdžionio kūryba, jo gražia 110-ųjų gimimo metinių sukaktimi.
B. Brazdžionio eilės iki šiol jaudina ir mažo, ir didelio širdis. Iš didžiulės rašytojo meilės ir ilgesio gimtajam kraštui gimė gražiausi posmai, apdainuojantys gimtosios žemės grožį, jos didingą praeitį. Siponių bibliotekoje besisvečiavusi asmeniškai, laiškais ir eilėmis rašytoją pažinojusi žymi aktorė, skaitovė, režisierė Olita Dautartaitė saulėtą penktadienio vakarą pakvietė į lyrišką literatūrinę kelionę – pasidalino šiltais prisiminimais, įžvalgomis apie B. Brazdžionį, jo gyvenimą, pomėgius, vertybes bei charakterį, skaitė ir deklamavo jautrias, sielą glostančias, gražiausias jo eiles. Nuoširdus poezijos žodis, raiškiai, įtaigiai skaitomos prasmingos eilės atskleidė tikrąją, šviesiąją talentingo poeto, to meto dvasią, pakylėjo, nukėlė į apmąstymus apie gyvenimą, jo prasmę… Siponių krašto bendruomenė ir O. Dautartaitė džiaugėsi prasmingu, šiltu literatūriniu vakaru, galimybe pabūti drauge, pasimėgauti nuoširdžiai užsimezgusia draugyste, pasinerti į nuostabų, užburiantį B. Brazdžionio kūrybos skambesį…
Kartu su poeto gimimo metinių sukaktimi paminėjome ir gražų Siponių bibliotekos 60-mečio jubiliejų. Jos istorija skaičiuojama nuo 1957 metų. Čia skaitė 63 skaitytojai, fonde buvo daugiau nei 3 000 knygų. Siponyse ir aplinkiniuose kaimuose gyveno apie 800 gyventojų. Bėgant metams keitėsi bibliotekos patalpos, fondas, skaitytojai, funkcijos. Anksčiau bibliotekininkė ne tik rūpinosi knygomis ir skaitytojais, bet ir platino obligacijas, organizavo talkas, saviveiklos ratelius, surašinėjo gyvulius ir t.t. Šiandien, didelis dėmesys bibliotekoje skiriamas ne tik tradicinėms paslaugoms, kultūriniams renginiams, bet ir šiuolaikinėms informacinėms technologijoms. Bibliotekoje žmonės renkasi stebėti aktualiomis temomis rodomų tiesioginių transliacijų iš Nacionalinės M. Mažvydo ar Kauno apskrities viešosios bibliotekos apie žemės ūkį, mokesčių sistemas ir kt., gali konsultuotis kaip naudotis kompiuteriu, ieškoti reikiamos informacijos.
Nors šiuo metu Siponyse ir aplinkiniuose kaimuose gerokai sumažėjo gyventojų ir biblioteka negali pasigirti gausiu lankytojų būriu, džiugina tai, kad ji vis dar reikalinga bendruomenei, kad joje renkasi knygą mylintys žmonės, per metus perskaitantys daugiau kaip 1740 knygų ir periodinių leidinių, čia vis dar skaitoma poezija, prisimenami senieji papročiai, puoselėjamos tradicijos.
Trumpai apžvelgusi bibliotekos istoriją, dėkodama už prasmingą, nuoširdų darbą, A. Jaskūnienė pasveikino Siponių bibliotekoje daugelį metų dirbusias bibliotekininkes: Marytę Revuckaitę-Kučinskienę, Marytę Džervienę, Onutę Laukevičienę ir Oną Gridziuškienę, padėkos raštus įteikė aktyviausiems bibliotekos skaitytojams.
Sveikinimo žodį tarė bei padėkas ir dovanas ilgametėms darbuotojoms įteikė garbingi svečiai – Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė bei Seimo narys A. Palionis.
N. Dirginčienė nuoširdžiai pasidžiaugė gražia Siponių bibliotekos veikla, aktyvia bendruomene, puikiomis bibliotekininkėmis ir prasmingais jų darbais, linkėjo dar ilgai gyvuoti, atrasti vis naujų, nuolatinių bibliotekos lankytojų.
A. Palionis su šypsena prisiminė savo vaikystę, kai dviračiu važiuodavo į biblioteką knygų ne tik sau, bet ir seneliui, pačius nuoširdžiausius padėkos žodžius skyrė savo pirmąjai bibliotekininkei O. Laukevičienei.
Susirinkusius pasveikino, viešosios bibliotekos projektu, galimybe iš arčiau susipažinti su garsiais meno kūrėjais dėkojo Birštono savivaldybės tarybos narė B. Vokietaitienė, Siponių bendruomenės pirmininkė V. Skorodumovienė, jausmingą dainą (žod. B. Brazdžionio) bei nuotaikingą savo kūrybos eilėraštį apie biblioteką ir jos bendruomenę dovanojo ilgametė medicinos darbuotoja, kaimo daktare vadinama A. Leonavičienė.
Pakiliu sveikinimu – B. Brazdžionio eilėraščiu, renginį užbaigusi O. Dautartaitė dėkojo susirinkusiems už tai, kad myli literatūrą, ypač – poeziją, dar kartą pasidžiaugė tokia vieninga, draugiška Siponių krašto bendruomene bei galimybe dalyvauti prasmingame literatūriniame bibliotekos projekte, džiuginančiame ne tik jos, bet ir klausytojų širdis, o atsidėkodamas už jausmingas poetines vakaro akimirkas, Seimo narys A. Palionis padovanojo aktorei knygą apie Siponių kraštą „Čia Nemunas vingiuoja“.
Literatūrinis projektas „Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2017 m.“ tęsiasi džiugindamas ne tik Birštono, bet ir jo apylinkių žmones. Malonu, kad mūsų kraštiečiai nėra abejingi knygai, jaukioms, prasmingoms literatūrinėms kelionėms po žvaigždėtu vasaros dangumi, kurias biblioteka su malonumu jiems dovanoja.

„Kad gražūs grįžtų mūsų vakarai žvaigždėti
Ir sidabru dangaus danga akyta,
Mes atveriam senų legendų klėtį,
Kartojam tai, kas andai pasakyta“ (B. Brazdžionis)

Solveiga Pempienė
Birštono viešoji biblioteka


Parašykite komentarą