17-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje ir jos padaliniuose

17-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje ir jos padaliniuose

Lietuvos bibliotekininkų draugija 2017 metų balandžio 24 – 30 dienomis skelbė 17-ąją Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, kurios tema – „Tu esi biblioteka“. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir jos padaliniai savo lankytojams dovanojo įspūdingą savaitę: įvairūs renginiai, susitikimai, mokymai, edukaciniai užsiėmimai, ekskursijos, akcijos ir konkursai mažiems ir dideliems. Nacionalinę bibliotekų savaitę Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje ir jos padaliniuose ypatingas dėmesys buvo skiriamas bibliotekos lankytojams, kviečiant bendruomenės narius, partnerius ir rėmėjus dalintis nuomonėmis ir idėjomis, kokios bibliotekos šiandien jiems reikia, kokia ji galėtų būti. Juk mūsų visų bendromis pastangomis bibliotekos gali ir turi būti tokios, kokių reikia skirtingiems į jas ateinantiems žmonėms.

Viešojoje bibliotekoje – Baltų ženklų tyrinėjimai, integruotos informacinių technologijų pamokos vaikams ir jaunimui
Balandžio 25 d. viešojoje bibliotekoje vyko edukacinis užsiėmimas „Baltų ženklai šiandien“, skirtas Tautinio kostiumo metams paminėti. Bibliotekos dailininkė K. Jatautaitė moksleiviams pristatė tautiniams kostiumams būdingus bruožus, kalbėjo apie Baltų ženklų prasmę, jų įvairovę ir panaudojimo galimybes. Užsiėmime dalyvavę Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos 7 klasės moksleiviai, lydimi lietuvių kalbos mokytojos – metodininkės Reginos Jasukaitienės, su Microsoft Excel kompiuterine programa pagal lietuvių liaudies motyvus ir baltų simbolius mokėsi kurti tautinės juostos raštus. Moksleivių darbus galite peržiūrėti viešosios bibliotekos „Facebook“ paskyroje.
Balandžio 26 d. Viešojoje bibliotekoje vyko integruota informacinių technologijų ir matematikos pamoka „Kompiuteriniai matematikos labirintai“, kurioje dalyvavę Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos 7 klasės moksleiviai, lydimi matematikos mokytojos metodininkės Silvijos Dagilienės, sprendė galvosūkį „Žvaigždė“.

Kūrybinių darbų konkursai ir akcijos
Garliavos mieste ir Garliavos mokyklose besimokantiems vaikams ir paaugliams organizuoti kūrybinių darbų konkursai: „Šiuolaikinė biblioteka“ ir „Mano mėgstamiausia knyga“, kurių tikslas – paskatinti vaikus kuo originaliau pristatyti savo mėgstamiausią perskaitytą knygą ir nupiešti šiuolaikinę biblioteką, susiję su asmenybės ugdymu, skaitymo įpročių formavimu ir kūrybiškumo skatinimu. Nacionalinę bibliotekų savaitę viešojoje bibliotekoje startavo akcija „Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka lankytojų akimis“. Viešoji biblioteka kvietė skaitytojus aktyviai dalyvauti anketinėje apklausoje ir išsakyti savo nuomonę dėl viešojoje bibliotekoje teikiamų paslaugų kokybės.

Susitikimai ir kompiuterinio raštingumo mokymai suaugusiems
Besidominčius menotyra ir architektūra balandžio 26 d. kvietėme į susitikimą su architektūros istorike Jolita Kančiene ir Lietuvos metų architektūros bestseleriu tapusios knygos – „Kaunas 1918–2015. Architektūros gidas“ pristatymą. Visi, norintys išmokti naudotis kompiuteriu ar patobulinti turimus įgūdžius, dirbant su skirtingomis programomis, balandžio 25-28 dienomis dalyvavo viešojoje bibliotekoje vykstančiuose kompiuterinio raštingumo mokymuose.

Dovana bibliotekos skaitytojams – jausmingas romansų vakaras
Balandžio 25 d. bibliotekų savaitės programoje ypatinga dovana bibliotekos skaitytojams – romansų vakaras „Išgydyk žaizdas iš krūtinės“. Vakaro atlikėjai – Garliavos sporto ir kultūros centro folklorinis ansamblis „Gegutala“.

„Mainų bibliotekėlės“ atidarymo šventė Ringauduose ir susitikimas su poete Z. Gaižauskaite
Balandžio 26 dieną Ringaudų bibliotekoje vyko išradingas ir originalus vaikų poetės Zitos Gaižauskaitės susitikimas su Ringaudų pradinės mokyklos pirmų klasių mokiniais. Vaikai kartu su poete inscenizavo eiliuotą pasakaitę „Varliukas keliauninkas“.
Balandžio 27 dieną Ringauduose vyko „Mainų bibliotekėlės“ atidarymo šventė – „Pasidalink skaitymo džiaugsmu“. Renginyje dalyvavę svečiai: Ringaudų seniūnė Rasa Šilienė, Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Vilgelmina Puskunigienė, Labdaros ir paramos fondo direktorė Aurelija Makūnienė, Ringaudų pradinės mokyklos direktorė Aldona Čibirienė ir kiti ringaudiškiai, pasidžiaugė šia gražia iniciatyva ir padovanojo bibliotekėlei knygų. Mainų bibliotekėlės pagrindinė idėja – centrinėje miestelio aikštėje veikiančioje bibliotekėlėje galėsime pasidalinti knygomis – atnešti jau perskaitytą ir pasiimti dar neskaitytą knygą. Visi klausėme pasakų kūrėjos ir dainų atlikėjos Indrės Gaskaitės atliekamų dainų, o jai pritarė gitara Daumilas Ardickas. Ir nors lauke buvo žvarboka, visus šildė Reginos Bendoraitienės išvirta gilių kava. Dėkojame šį puikų knygų namelį sumeistravusiam Vaidui Ražauskui ir same tikri, kad namelis gyvuos tol, kol mes visi dalinsimės skaitymo džiaugsmu ir tegul Ringaudai būna daugiausiai skaitančiais pasaulyje!

Lapių bibliotekoje – diskusijos apie vaikų perskaitytas mėgstamas knygas
Balandžio 26 dieną Lapių bibliotekoje buvo organizuojamos diskusijos moksleiviams apie jų mėgiamas perskaitytas knygas. Itin linksmai ir išradingai perskaitytas knygas pristatė 4 klasės moksleiviai, vadovaujami mokytojos V. Pacevičienės. Bibliotekoje vykusios integruotos pamokos metu vaikai noriai dalinosi nuomonėmis apie skaitytas ir jiems labiausiai patikusias knygas. Išklausę moksleivių pasisakymų įsitikinome, kad jaunieji skaitytojai neabejingi nuotaikingoms ir pažintinėms knygoms, tačiau svarbiausia yra tai, kad jaunieji bibliotekos lankytojai prasitarė, jog patys savarankiškai ar kartu su tėveliais jie dažnai lankosi bibliotekoje ir mielai skaito iš bibliotekos pasiskolintas ar namuose turimas knygas. Džiugu, kad knygos ir jų skaitymas yra populiari ir vaikų mėgstama veikla.

Ežerėlio bibliotekoje – muzikinė popietė ir nuotaikingos robotų varžybos
Balandžio 25 dieną Ežerėlio lopšelio-darželio priešmokyklinės grupės auklėtiniai lankėsi Ežerėlio bibliotekoje. Vaikai susipažino su bibliotekoje esančiomis vaikiškomis knygomis, klausėsi bibliotekininkės skaitomų padavimų apie piliakalnius ir  žiūrėjo vaizdinę medžiagą. Ir tai, ką išgirdo ir pamatė, pavaizdavo savo piešiniuose. Jaunieji bibliotekos lankytojai išbandė ir bibliotekoje esančius stalo žaidimus. Tą savaitę į Lego robotikos užsiėmimus atvykę Ežerėlio pagrindinės mokyklos trečios klasės mokiniai su tėveliais mokėsi programavimo subtilybių, o užsiėmimo pabaigoje surengė mažąsias lego robotų varžybėles. Komandos atliko keletą užduočių, iš kurių pati įdomiausia vaikams ir jų tėveliams buvo robotų sumo rungtis.
Balandžio 27 dieną Ežerėlio bibliotekoje vyko literatūrinė – muzikinė popietė, skirta I. Simonaitytės jubiliejiniams metams paminėti. Renginio metu Ežerėlio kultūros centro kultūrinių renginių organizatorė V. Pūrienė pristatė Mažosios Lietuvos etnografinius ypatumus, jų reikšmę I. Simonaitytės kūrybai. Popietėje dalyvavę Ežerėlio pagrindinės mokyklos 8 klasės mokiniai skaitė ištraukas iš romano „Aukštujų Šimonių likimas“, aptarė rašytojos kūrybos autentiškumą ir klausėsi muzikinės kompozicijos „Ak, visko buvo…“, kurios metu skambėjo ir pačios rašytojos prisiminimų įrašai ir aktorės V. Kochanskytės skaitomų tekstų ištraukų fonograma. Renginio pabaigoje dalyviai buvo supažindinti su I. Simonaitytės premijos idėja, jos žymiausiais laureatais, aptarė 2017 metų laureato A. Eidinto knygos „Pūga prie Memelio“ turinį.

Rokų, Eigirgalos, Vilkijos ir Vandžiogalos bibliotekos kvietė į svečius – smagios kūrybinės edukacijos vaikams ir jaunimui
„Yra vietų, kuriose kaip niekur kitur aiškiai jauti savo būties laikinumą, savo pažinimo ribotumą, o kartu – žmonijos sukauptos patirties gelmes ir svaiginančią pasaulio įvairovę. Viena iš tokių vietų – biblioteka. Čia žengi žinodamas – neaprėpsi, neįveiksi, atsiplėši tik mažą skiautelę iš beribio ir margo informacijos audinio. Ir dėl jų, tų skiautelių, čia vis grįši ir grįši“. (R. Urniežiūtė).
Nacionalinę bibliotekų savaitę Rokų bibliotekoje viešėję Rokų mokyklos-darželio pirmokai su mokytoja Greta atvyko ne tik pasveikinti bibliotekininkės, bet ir čia sutiktų bibliotekos skaitytojų. Didelio moksleivių susidomėjimo sulaukė vyr. bibliotekininkės I. Petriškienės parengta spaudinių paroda ,,Rokų bibliotekos istorija ir dabartis“.
Eigirgalos bibliotekos vyr. bibliotekininkės D. Venslovienės iniciatyva visą savaitę jaunieji bibliotekos lankytojai buvo kviečiami ne tik skaityti knygas bibliotekoje, bet ir jas vertinti bei iliustruoti. Susidomėję vaikai apžiūrėjo bibliotekoje eksponuojamas parodas, piešė piešinius ir žaidė įvairius bibliotekoje esančius žaidimus.
Vandžiogalos bibliotekoje organizuotoje viktorinoje ,,Linksmi klausimai, įdomūs atsakymai“ dalyvavę moksleiviai varžydamiesi dėl nugalėtojų titulo atsakinėjo į sudėtingus ir įžvalgumo reikalaujančius klausimus, tokius kaip: iš kokio indo niekada nevalgoma ir negeriama? Kas atsitinka varnai po trijų metų? Ir pan.
Vilkijos miesto biblioteka atliepdama šių metų temą – „Tu esi biblioteka“, visą savaitę bibliotekos lankytojus kvietė teikti pasiūlymus, diskutuoti ir atvirai išsakyti savo nuomonę dėl bibliotekos vykdomų veiklų. Šventinės savaitės metu bibliotekos vaikų ir suaugusiųjų abonementuose eksponuota kraštiečio, politinio kalinio ir tremtinio Vlado Štilpos medžio drožinėjimo darbų paroda. Balandžio 25 dieną bibliotekoje vyko kūrybiniai edukaciniai užsiėmimai moksleiviams, kuriuos vedė savanorė – dailininkė Milda Šimanauskienė. Balandžio 26 dieną susitikimo su Vilkijos neįgaliųjų sąjungos nariais metu diskutavome kuo mums svarbi biblioteka? Vyr. bibliotekininkė Z. Ruzgienė susirinkusiems pristatė Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės tikslus ir aptarė šiandienos Lietuvos bibliotekose vykstančius pokyčius. Išklausėme pasisakančiųjų nuomonių apie Vilkijos bibliotekos veiklą. Esame dėkingi už mūsų darbo įvertinimą ir išsakytus komentarus bei pastebėjimus. Balandžio 28 dieną bibliotekoje vyko susitikimas su Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centro direktore – Dainora Kudzinskiene. Susitikimo metu direktorė susirinkusiems kalbėjo apie stresą – pristatė streso valdymo būdus, aptarė dažniausiai pasitaikančias situacijas ir patarė, kokius metodus patartina taikyti, esant stresinei situacijai. Antroje šio renginio dalyje savo poeziją pristatė Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotoja – Stefanija Liutkienė. Renginyje dalyvavęs Vilkijos miesto seniūnas – K. Bačėnas padėkojo medicinos darbuotojoms ir bibliotekininkėms už puikų bendradarbiavimą ir organizuotą popietę.

Karmėlavos bibliotekoje – diskusijos apie biblioteką ir poezijos spektaklis
Kasmetinė nacionalinė bibliotekų savaitė tradiciškai sukviečia į bibliotekas vis daugiau lankytojų. Karmėlavos bibliotekoje lankėsi Balio Buračo gimnazijos devintokai su lietuvių kalbos mokytoja S. Konkova. Mokiniai pristatė poezijos spektaklį – „Sielos Tėvynė kalboj“, kurį dedikavo Lietuvių kalbos ir kultūros metams. Vyr. bibliotekininkė D. Jankauskienė pasakojo mokiniams apie lietuvių kalbos nepaprastumą, jos gebėjimą išlikti istorijos sūkuriuose. Kaip teigia D. Jankauskienė, lietuvių kalba unikali tuo, kad ši kalbai atlaikė polonizaciją, vėliau rusifikaciją. Mokytoja S. Konkova pabrėžė, kad dabartinė lietuvių kalba labai reta, sena, bet mums tokia brangi. Vėliau mokiniai įsijungė į diskusiją „Tu esi biblioteka“. Diskutavo ir skaitantys, ir nesidomintys knygomis mokiniai apie tai, ar elektroninė knyga išstums popierinę ir kada skaitymas gali virsti malonumu. Diskutavome ir apie biblioteką: kokia ji yra šiandien ir kokios jos norėtų bibliotekos lankytojas ateityje? Nacionalinės bibliotekų savaitės metu lankytojai gali pasigrožėti veikiančiomis parodomis: gimnazijos mokinių ir dailės mokytojos Ž. Sadauskaitės parengta paroda „Senos knygos atgimsta kitaip…“ bei bibliotekos skaitytojos B. Šulc gamintų lėlių paroda „Pasakų personažai iš močiutės skrynios“.

Kulautuvos bibliotekoje – Dalios Teišerskytės viešnagė ir pokalbiai apie poeziją, gyvenimą ir knygas
Balandžio 29 dieną kulautuviečius pakvietėme į susitikimą su poete, keturiolikos knygų autore, žurnaliste, žinoma visuomenės veikėja – Dalia Teišerskyte. Tai endras Kulautuvos bibliotekos ir Laisvalaikio salės organizuojamas renginys, skirtas nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei. Vyr. bibliotekininkė Nijolė Laurynienė pristatė rašytojos kūrybą. Maloniai nuteikė poetės skaitomos eilės iš poezijos rinktinių „Tai tik meilė…“. Poetės lyrikoje – vidinis autorės pasaulis, ją supantys žmonės, aplinka ir pan. Didelis dėmesys jos kūryboje skirimas vienam ypatingam metų laikui – rudeniui. Pasak poetės kai išgyveni savo gyvenimo rudenį, nejučiomis ir pradeda rastis tas ruduo ir kūriniuose. Visa D. Teišerskytės kūryba skirta tiems, kurie pasiilgo romantikos, tikrų jausmų ir nuoširdumo. Daug poetės tekstų yra virtę dainomis. Antai, visiems puikiai žinomoms dainoms: Būk šalia…“, „Ateina metas suskaičiuot visas klaidas…“, „Senas tėvo smuikas“ žodžius parašė D. Teišerskytė. Prie ramybe ir šiluma spinduliuojančių poetės skaitomų eilėraščių puikiai derėjo Andželos Mickutės, M. Beinario, Jurgio Zitinevičiaus dainos ir Prano Stropaus saksofonas. Kulautuvos pagrindinės mokyklos skaitovės, kurių vadovė – mokytoja J. Velžienė, skaitė poetės eiles. Dėkojame poetei už šiltą, jaukų ir nuoširdų vakarą ir lauksime kitu susitikimų.

Regina Vasauskaitė
Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka


Parašykite komentarą