Žurnalisto V. Savukyno knygoje „Istorijos detektyvai. Viduramžiai. Nuo galvų kapojimo iki meilės intrigų“ – slėpiningi viduramžių detektyvai

Žurnalisto V. Savukyno knygoje „Istorijos detektyvai. Viduramžiai. Nuo galvų kapojimo iki meilės intrigų“ – slėpiningi viduramžių detektyvai

Ką pamatytume, persikėlę į Mindaugo laikų Lietuvą? Koks buvo kasdienis lietuvių gyvenimas XIII amžiuje ir kaip čia nutiko, kad Vytauto sesuo ištekėjo už vyskupo? Į šiuos ir daug kitų klausimų saulėtą kovo 23 d. pavakarę gausiai susirinkusiai Garliavos bendruomenei atsakė Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje viešėjęs žurnalistas, istorikas, kultūros antropologas Virginijus Savukynas, pristatydamas savo naują knygą „Istorijos detektyvai. Viduramžiai. Nuo galvų kapojimo iki meilės intrigų“.
Tiesa, ši knyga jau antrasis autoriaus, kuris visiems labiau žinomas iš televizijos ekranų, nei iš knygų lentynų, istorinis veikalas. Itin didelio populiarumo skaitytojų tarpe sulaukusi pirmoji V. Savukyno knyga „Istorija ir mitologijos: tapatybės raiškos XVII-XIX amžiaus Lietuvoje“, išleista 2012 metais, bibliotekos knygų lentynose ilgai neužsibūna. Pristatydamas savo knygą „Istorijos detektyvai. Viduramžiai. Nuo galvų kapojimo iki meilės intrigų“ autorius teigia, jog „ši knyga – kitokia, nes ji skirta ne specialistams, o daug platesniam skaitytojų ratui. Juk tai ne vadovėlis, o detektyvas“. Ir iš tiesų, ši istorija – tiesiog kitokia: ne akademinė, greičiau – grožinės literatūros stiliaus. Ir jei „Istorijos detektyvai“ būtų romanas, jį perskaitęs galėtum pamanyti, kad čia pasakojamos istorijos yra išgalvotos. Tačiau visi aprašyti įvykiai yra tikri ir paliudyti patikimų šaltinių. Virginijus Savukynas knygoje atskleidžia visai kitokią XIII–XIV a. Lietuvą, nei esame įpratę įsivaizduoti.
Papasakojęs mūsų karaliaus Mindaugo ir jo žmonos Mortos meilės istoriją, kuri prilygsta istorinės muilo operos scenarijui, bet verta net kino filmo bei dar keletą kitų ne ką mažiau įdomesnių intriguojančių faktų apie istorines asmenybes, autorius noriai bendravo su auditorija, kviesdamas susirinkusius padiskutuoti ir atsakyti į viduramžių istoriją nagrinėjančius klausimus. Daugiausia teisingų atsakymų į žurnalisto V. Savukyno klausimus atsakiusiems renginio dalyviams autorius padovanojo savo knygą su autografu.
Susitikimas su žinomu žurnalistu, istoriku ir kultūros antropologu Virginijumi Savukynu ir jo knygos pristatymas, tai Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos nuo šių metų vasario mėnesio įgyvendinamo Lietuvos kultūros tarybos finansuojamo projekto „Pasitikrink kultūros istorijos žinias!“ rezultatas. Organizuodami susitikimus ir diskusijas su įvairių mokslo šakų literatūros autoriais ir kviesdami Kauno rajono gyventojus į jų knygų pristatymus, skatiname naujas skaitymo aktyvumo formas. Po šių susitikimų Kauno rajono miestelių ir kaimų bendruomenių narius lapkričio ir gruodžio mėnesiais kviesime dalyvauti pristatytų knygų žinių mūšiuose.

Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka vyr. bibliotekininkė
R. Vasauskaitė

 


Parašykite komentarą