Lietuvių kalbos dienos bibliotekoje Garliavoje

Lietuvių kalbos dienos bibliotekoje Garliavoje

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų centre 2017 m. vasario 16 d. – kovo 11 d. vyko viktorinos ir popietės skirtos paminėti Lietuvių kalbos dienas 2017 ir Lietuvių kalbos kultūros metus. Kalba yra neatsiejama kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis. Bendraudami pažįstame pasaulį, mezgame ir palaikome socialinius ryšius, perimame iš kitų sukauptas patirtis, kultūrą. Labai svarbu moksleiviams lietuvių kalbos mokymo(si) procesą perteikti kuo įdomiau ir patraukliau, kad sustiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją.
Viktorinose „Menu mįslę keturgyslę“, „Kalba – valstybingumo simbolis“, „Kalba – didžiausias žmogaus turtas“, „Graži kalba žmogų puošia“, „Ką žinome apie ryškiausias lietuvių kalbą puoselėjusias asmenybes?“, popietėse „Kelionė mįslių ir galvosūkių labirintais“ ir „Interaktyvi pažintis su Lietuvos istorija“ dalyvavo 190 vaikų ir paauglių iš Garliavos mokyklų.  Bendradarbiavome su Kauno rajono Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytojomis Rita Pauliukaitiene, Regina Jasukaitiene, Valda Bakanienė bei Kauno rajono Garliavos Jonučių progimnazijos mokytoja Zita Dagiliene, lietuvių kalbos mokytojomis Birute Jasiukaitiene, Inga Stepukoniene, Rita Mikutavičiene.
Vaikai viktorinose kartu su bibliotekininke Neringa Pakalnyte ieškojo atsakymų į klausimus apie lietuvių kalbą, taisė kalbos kultūros, rašybos ir skyrybos klaidas, naudodamiesi planšetiniais kompiuteriais atsakymų ieškojo internete, minė mįsles, žiūrėjo „Penki TV“ laidas, dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse su bibliotekos dailininke.
Kartu su bibliotekininke Živile Kazakevičiene susiskirstę komandomis moksleiviai varžėsi tarpusavyje, kas greičiau atsakys į interaktyvios viktorinos klausimus, paspausdami teisingus atsakymus savo išmaniuosiuose telefonuose, taip pasitikrindami žinias apie ryškiausius lietuvių kalbininkus ir jų svarbą lietuvių kalbos iškilimui. Naudodamiesi planšetiniais kompiuteriais sprendė kryžiažodžius, sudarytus iš lietuviškų mįslių bei galvosūkių susijusių su Lietuvos valstybingumo simboliais ir jų reikšmėmis. Tam, kad įtvirtinti istorines žinias apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo kelią, su užsiėmimo dalyviais žaidė interaktyvų edukacinį žaidimą – „Lietuva mano šalis“.
Lietuvių kalbos dienų tikslas – didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje, telkti bendruomenes Lietuvoje ir užsienyje. Lietuvių kalbos dienų akciją inicijuoja Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

Neringa Pakalnytė
Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka

 


Parašykite komentarą