Akcija „Sušildyk Ukrainos kojas“

Akcija „Sušildyk Ukrainos kojas“

Po žiemos sąstingio pabudo žemė. Paukščių čiulbesio pažadinti vis kaitresnius saulės spindulius sveikina vienas po kito išlendantys augalų daigeliai. Nauja gyvybė žadina pasaulį prisikėlimui. Gimtojoje žemėje pakvimpa gaivia žaluma ir gėlių aromatu. Pavasaris. Lietuvos žemėje įsisiautėjęs pavasaris, bet… Yra Europoje šalis, kur dirvožemis, pritvinęs krauju, alsuoja mirtimi, kur žudomi taikūs žmonės, kur atimama gyvybė kūdikiams ir vaikams, moterims ir seneliams, kur teka kraujo upės, kur aidi šūviai ir bombomis nuo žemės paviršiaus nušluojami miestai ir kaimai… Ta šalis – UKRAINA. Ten – KARAS. Ir jis visai šalia. Ir ten – pavasaris…

Atvira ir žudanti Rusijos agresija 2022 metų vasario 24-ąją šūviais pažadino pasaulį ir pakeitė jį negrįžtamai. Kiekvieno protą ir širdis užliejo nežinios, skausmo ir pasibaisėjimo banga. Tada ir dabar išlikti tvirtiems ir nepasiduoti baimei gali padėti tik dvasinis susitelkimas ir supratimas – mūsų visų laisvė – Vienybėje.

Reakcijos į esamą situaciją neturi būti vangios ir atsargios, turime ir privalome kiekvienas asmeniškai padėti kovojantiems išgyvenanti karo siaubą. Ukrainos žmonėms yra reikalinga ne tik moralinė, bet ir materialinė parama. Paremti dvasiškai, palaikyti viltį, sušildyti pavargusių taikių ir karo lauke kovojančių už laisvę ukrainiečių kūnus ir dvasią Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka 2022 metų lapkričio 23 dieną savo skaitytojus pakvietė dalyvauti akcijoje „Sušildyk Ukrainos kojas“. Mokytis megzti šiltas kojines, o taip pat jau numegztas namuose dovanoti, dalintis širdies gerumu, taikiomis mintimis, viltingomis maldomis visi norintieji buvo kviečiami ir į mezgimo vakarus.

I-ojo akcijos „Sušildyk Ukrainos kojas“ etapo metu (lapkričio 23–gruodžio 23) į tris mezgimo vakarus atvyko ne tik mokančios megzti moterys, bet ir tos, kurios norėjo išmokti jas megzti. Visoms mezgimo vakaro dalyvėms bibliotekos darbuotojos siūlė idėjų ir žinių pasisemti iš knygų ir žurnalų apie mezgimą. Praktiniais patarimais moterys mielai dalijosi tarpusavy. Mezgėja, siūlų ir audinių parduotuvės savininkė, akcijos partnerė Kristinos Krištolaitienė moterims parodė ypatingų mezgimo gudrybių. Kiekvieną kojinės numegztą akį mezgėjos sušildė savo darbščiomis rankomis, į kiekvieną akį buvo įmegzta VILTIS, TIKĖJIMAS ir MEILĖ, į kiekvieną kojinių porą buvo įdėtas nuoširdus ir padrąsinantis palinkėjimas ukrainiečių ir lietuvių kalbomis.

Garsas apie vykdomą akciją „Sušildyk Ukrainos kojas“ pasiekė ir LRT televiziją. Žurnalistė Rūta Ribačiauskienė laidoje „Laba diena, Lietuva“ ir LRT radijo laidoje „Lietuvos diena“ kalbino akcijos sumanytoją, Šakių viešosios bibliotekos direktorę Kristiną Lebedžinskienę. Bibliotekos vadovė pasidžiaugė, kad ne tik Šakių, bet ir Skuodo, Raseinių krašto žmonės neliko abejingi kvietimui dalyvauti akcijoje – skaitytojai ir bibliotekos svečiai kiekvieną dieną nešė, siuntė pilnus krepšius numegztų kojinių. Kiekvienas susitikimas mezgimo vakaruose buvo ypatingas: dovanojo nuoširdžius ir jautrius pokalbius, šiltą tarpusavio bendravimą ir supratimą – jaučiame ir išgyvename visi tą patį – skausmą, pasibaisėjimą, užuojautą, norą padėti. Nustebino žmonių gerumas ir noras dalintis – pakuojant kojines į siuntinį, kojinių viduje aptikome baterijų, džiovintų vaisių pakuočių, saldainių, šokoladų. Kriūkietė Daiva Jėčienė Ukrainos vaikams padovanojo rankų darbo lėlių.

Pirmojo akcijos etapo metu surinkta net 1220 porų kojinių. Šakių savivaldybės taryba, nusprendusi Ukrainai, tiksliau Slobožansko gyvenvietei, perduoti du automobilius ir labdarą, kartu perdavė ir dalį (331 porą) kojinių, kurios keliavo tiesiai į karo lauką. Likusios siuntos su kojinėmis buvo atiduotos budinčiam labdaros ir paramos fondui „Saugus prieglobstis“ (vadovė Agnė Jociuvienė).

II-ojo akcijos „Sušildyk Ukrainos kojas“ etapo metu (sausio 24–vasario 24) buvo surinkta 765 porų kojinių. Sulaukėme 94-erių metų šakietės Juzefos Lazdauskienės dovanos – 40 porų kojinių. Šakių „Žiburio“ gimnazijos, „Varpo“ mokyklos moksleiviai ir mokytojai padovanojo ne tik megztas kojines, bet ir parašė ukrainiečiams laiškus, pagamino knygų skirtukų, kuriuos taip pat sudėjome į kojines. Kojinių siunta buvo atiduota paramos fondui „Saugus prieglobstis“.

Simboliškai šalies miestams minint invazijos į Ukrainą metines ir paskutiniąją antrojo akcijos etapo dieną vyko „Radarom“ akcija Šakiuose. Renginio metu bibliotekos vadovė K. Lebedžinskienė pasidžiaugė, kad bibliotekos inicijuota akcija „Sušildyk Ukrainos kojas“ ne tik sulaukė didelio atgarsio, bet ir sujungė žmones bendram tikslui. Pasiekti puikūs rezultatais motyvavo akciją tęsti.

III-iojo akcijos etapo metu (kovo 1–balandžio 1) surinkta 443 poros kojinių. Kovo 23-iąją kojinių mezgimo vakaras vyko kitaip. Susirinko ne tik mezgėjos, bet ir Šakių rajono kūrėjai – į tradicinį „Kūrybos ketvirtadienio“ renginį. Šį kartą buvo pasirinkta tema „Įmegzk eilėraštį į kojinę“. Renginyje dalyvavo rajone gyvenančios ukrainietės Aliona, Natalija, Tatjana ir jų lietuvių kalbos mokytoja Danutė Aniulienė. Su ašaromis akyse moterys savo gimtąją ukrainiečių kalba skaitė eiles, mintimis aplankė karo talžomą tėvynę, iškankintos ilgesio karštai apkabino savo mylimuosius ir artimuosius, išsakė motinų maldavimus ir prašymus dievams dėl taikos. Ne vienam širdį suvirpino ukrainietės Alionos kūryba. Jautrias eiles susirinkusiems skyrė ir rajono kūrėjos: G. Sotikova, V. Ližaitienė, O. Jasinskienė, L. Eringienė, R. Mockeliūnienė, M. Rastupkevičiūtė.

Šakių savivaldybės taryba, nusprendusi Slobožansko gyvenvietei padovanoti dar vieną automobilį ir visą paketą reikalingos medicininės įrangos, kartu perdavė ir trečiojo etapo kojinių siuntą.

Surengti III akcijos „Sušildyk Ukrainos kojas“ etapai, surinkta 2428 poros kojinių, sušildytos kūdikių, vaikų, moterų, senolių, karių kojos. Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka nuoširdžiai dėkoja visiems prisidėjusiems prie akcijos.

Pavasaris. Džiugesiu žydi sodai. Visai šalia – KARAS. Žemė alsuoja mirtimi. Ir ten – pavasaris…

Laikas smilksta, nepavarkime, remkime Ukrainos žmones!

Ingrida Jonuškienė

Nuotraukos iš bibliotekos archyvo:

  1. Perduodama I-oji kojinių siunta
  2. Dovanotų kojinių siunta paruošta
  3. Mezgimo vakaras „Įmegzk eilėraštį į kojinę“
  4. Darbščiosios mezgėjos
  5. Svečiuose LRT televizija
  6. Svečiuose LRT televizija