Bibliotekininkai kels kompetencijas autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos srityse

Bibliotekininkai kels kompetencijas autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos srityse

Ąžuolyno biblioteka, siekdama kelti bibliotekų specialistų kompetencijas, pradeda įgyvendinti Lietuvos kultūros tarybos finansuojamą Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programos projektą „Autorių teisių naudojimo keliai ir klystkeliai“.

Jo tikslas – tobulinti Ąžuolyno bibliotekos, Kauno regiono savivaldybių viešųjų ir mokyklų bibliotekų specialistų kompetencijas autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos srityse ir suteikti pagrindines žinias bei praktinį pritaikomumą bibliotekininkų veikloje. Projekto įgyvendinimo laikotarpis: 2024 m. spalis – 2025 m. rugpjūtis.

Gyvename šiuolaikiniame pasaulyje, kur sparčiai vystosi skaitmenizacija, kuriami virtualūs produktai, įvairios paslaugos keliamos į skaitmeninę erdvę, ir kartu tampame ne tik tokių išteklių naudotojais, bet ir kūrėjais. Neatsilikdamos nuo šiandienos tendencijų, bibliotekos sparčiai vysto skaitmeninius išteklius: kuria naujus produktus, organizuoja įvairaus formato, pobūdžio renginius, parodas, mokymus, didina el. leidinių pasiekiamumą vartotojams, užsiima skaitmenine sklaida medijų kanaluose. Naujovėms aktyviai besiskverbiant į šiuolaikinių bibliotekų kasdienybę, bibliotekų specialistai neišvengiamai susiduria su nežinomybe. Vienas iš iššūkių, su kuriais susiduria bibliotekininkai – autorių teisių ir gretutinių teisių klausimai,  kylantys skolinant leidinius, organizuojant mokymus, parodas, renginius bei jų sklaidą. Neretai žiniasklaidoje pasirodo istorijos apie neteisėtą kūrinių naudojimą, viešinimą ir iš to kylančias atsakomybes. Ir tokių atvejų daugėja. Vienas iš problemos sprendimų – aktyvus visuomenės, organizacijų švietimas autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos temomis.

Šiais metais (lapkričio mėn.) bibliotekų specialistus pakviesime į pirmuosius įgyvendinamo projekto nuotolinius mokymus, kuriuose sužinosite apie autorių teisėmis saugomą medžiagą bei jos panaudojimą švietimo tikslais. Šia aktualia tema mokymus ves Šiaurės ir Baltijos šalių teisinių paslaugų įmonių grupės Fondia vyresnioji teisininkė Katerina Jarmolovičienė.

2025 m. bibliotekų specialistams planuojame pasiūlyti trejus mokymus, kuriuos ves savo srities žinovai. Siekiant bibliotekininkams suteikti gilesnių žinių apie vizualiųjų menų kūrinių panaudojimo aspektus viešinant, rengiant parodas (gyvai ar virtualiai) ir nepažeidžiant autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo nuostatų, planuojame virtualius mokymus su LATGA asociacijos Menų skyriaus vadove Ingrida Radovič.

Dr. Vincas Grigas, VU Komunikacijos fakulteto Skaitmeninių kultūrų ir komunikacijos katedros docentas, auditoriniuose mokymuose dalyviams suteiks žinių apie Lietuvoje įsigalėjusią knygų piratavimo problemą, turinčią neigiamą poveikį autorių ir leidėjų teisėms, ir aptars ypatingą bibliotekų ir bibliotekininkų vaidmenį skatinant legalią knygų panaudą bei edukuojant skaitytojus apie būtinybę naudotis legaliu turiniu, bibliotekų fondais ar paslaugomis.

Sparčiai populiarėjantis dirbtinis intelektas (DI) turi nemažai potencialo – padeda vykdyti įvairaus pobūdžio užklausas, lengvina kasdienį gyvenimą. Tačiau nepaisant savo galimybių DI kelia nemažai iššūkių, ypač autorių teisių ir gretutinių teisių srityse. DI keliamas problemas, teisinį reguliavimo mechanizmą ir autorių teises pristatys VU Teisės fakulteto profesorius, daktaras, lektorius Ramūnas Birštonas.

Manome, kad šie skirtingas autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos temas apimantys mokymai  įvairiais aspektais prisidės prie bibliotekų specialistų efektyvaus kompetencijų kėlimo, skatins žiniomis dalytis su kolegomis ir edukuoti visuomenę apie legalaus turinio naudojimo svarbą bei atsakingumą.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba