Tvarumo idėjų svarba ir sklaida bibliotekose

Tvarumo idėjų svarba ir sklaida bibliotekose

Praeitą savaitę visose Lietuvos bibliotekose buvo švenčiama Nacionalinė bibliotekų savaitė. Stebino ir džiugino šventinės savaitės renginių gausa Kauno rajono savivaldybės bibliotekose.

Vilkijos bei Liučiūnų filialų bibliotekininkės – J. Bačėnienė ir G. Demenienė – dalyvavo šventinę programą pradėjusiame ir visos Lietuvos bibliotekininkus suvienijusiame pėsčiųjų žygyje Anykščiuose.

Daugelyje Kauno rajono savivaldybės bibliotekos filialų vyko susitikimai su skaitytojais, diskusijos apie bibliotekos vaidmenį šiandieniame pasaulyje, jos kintantį statusą ir funkcijas. Pavyzdžiui, Eigirgaloje surengtas pokalbis su skaitytojais „Biblioteka – tai jūs ir mes“ ir literatūrinė popietė „Pažinimo džiaugsmas, pavasaris su knyga – skaitau, kuriu, piešiu“; Sitkūnuose susirinkusi knygų mylėtojų bendruomenė šiltai dalijosi prisiminimais iš vaikystės bibliotekų, aptarė bibliotekų aktualumą šiandien.

Šie klausimai mūsų dienomis yra itin svarbūs, nes bibliotekų lankytojai, skaitytojai jau nebėra pasyvūs vartotojai. Jie – bibliotekos bendrakūrėjai, drauge su darbuotojais kuriantys, formuojantys šiuolaikišką ir šiandienio žmogaus lūkesčius atitinkantį bibliotekos veidą.

Užliedžių bibliotekininkės pakvietė skaitytojus atsisakyti išankstinių nuostatų, pomėgio rinktis specifinius žanrus arba vien tam tikrus autorius. Toks požiūris suteikė patiems skaitytojams galimybę atrasti senąsias knygas iš naujo arba pažinti naujų knygų įvairovę. Šią savaitę bibliotekoje besilankantys skaitytojai dalyvavo akcijoje „Aklas pasimatymas su knyga“. Nematydami viršelio ir negalėdami pavartyti, bibliotekos lankytojai turėjo išsirinkti knygą. O Užliedžių filiale įvykusio susitikimo su psichoterapeute Rasa Andrikiene metu buvo plėtojami socialinio tvarumo – taikaus ir harmoningo žmonių tarpusavio santykio – probleminiai aspektai.

Saulėtekio padalinys skatino bendruomenę susimąstyti: kam pirkti dovaną ar suvenyrą iš parduotuvės, jei galima pagaminti pačiam, savo rankomis, sudėti visą meilę ir šilumą kuriant ypatingą kūrinį, o kartu saugoti ir tausoti gamtą. Saulėtekio bibliotekoje apsilankiusi keramikė Indraja Raudonikytė papasakojo apie molio istoriją, jo svarbą nuo senų senovės, apie puodžiaus amatą, atsidavimo ir kantrybės reikalaujantį užsiėmimą. Bibliotekos lankytojams suteikta galimybė dalyvauti keramikos dirbtuvėse ir taip prisidėti prie tvarios gyvensenos, mažinančios vartotojiškumą.

Itin originalia bibliotekininkų iniciatyva džiaugėsi ir Neveronių bendruomenė edukacinės popietės „Žiedų galia“ metu. Neveronių bibliotekoje apsilankiusi Ramunė Moliejūtė pristatė savo pačios kuriamus hidrolatus, natūralius kremus, daržovių druską ir naminę duoną. Ji pasidalijo receptais, kvapais ir skoniais, papasakojo apie gamybos procesus. Ramunės draugystė su gamta visus mus skatina gyventi ne tik sveikiau, bet ir tvariau.

Bibliotekos prigimtis apskritai yra neatsiejama nuo tvarumo koncepcijos. Juk biblioteka skatina skaitytojus ne pirkti knygas, o skolintis. Tad puikiu Nacionalinės bibliotekų savaitės akcentu tapo Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos akcija – dovanojamas nemokamas skaitytojo pažymėjimas. Smagu, kad pradžiuginome gausų būrį knygų mylėtojų ir padovanojome jiems galimybę skaityti tvariai, mažinti knygų pirkimo apimtis. Skaitytojų pažymėjimų dalybose į pirmaujančią poziciją išsiveržė Domeikava – šiame padalinyje nemokamai išduoti net 32 skaitytojo pažymėjimai.

Socialinio tvarumo idėjų sklaida irgi laikytina viena iš svarbiausių bibliotekos veiklų, pavyzdžiui, skaitmeninio raštingumo, gerinančio žmonių galimybes darbo rinkoje, skatinimas. Dėl to Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu Kauno rajono savivaldybės bibliotekose vyko skaitmeninio raštingumo mokymai: Garliavoje, Vilkijoje, Padauguvoje ir kitur.

Pavyzdinė socialinį tvarumą įkūnijanti veikla – Vilkijos miesto bibliotekininkių kasmet Nacionalinės bibliotekų savaitės metu vykdoma akcija „Ligoniams ir neįgaliesiems“. Bibliotekininkės J. Bačėnienė ir L. Baltiejienė kasmet lanko Vilkijos neįgaliųjų sąjungos narius, supažindina su bibliotekos savaitės renginiais, pristato knygų bei spaudos naujienas. Tai darė ir šiemet.

Dar vienas Nacionalinės bibliotekų savaitės plėtojamą tvarumo temą atspindintis renginys – Vilkijos bibliotekos lankytojų kvietimas į transcendentinę garso kelionę. Tai Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos įgyvendinamo projekto „Susitikime pokyčiams!“ dalis. Gongų muzikos seanso metu žmogus įsilieja į garsų jūrą ir patiria gilią atsipalaidavimo būseną, kai harmonizuojami visi kūno centrai, įgalinama vidinė pusiausvyra. Gongų skleidžiamo garso naudą patvirtino ir šiuolaikiniai mokslininkai, garso terapiją vertinantys ne prasčiau nei šviesos terapiją. T. Ivanausko gongų terapijoje apsilankiusiems bendruomenės nariams Vilkijos biblioteka dovanojo galimybę pajusti harmoningesnį ryšį su pasauliu ir savimi, o toks ryšys yra pirma tvarios gyvensenos sąlyga.

Itin daug bibliotekose gimė iniciatyvų, susijusių su antriniu panaudojimu. Beveik visi padaliniai prisijungė prie Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos surengto konkurso „Tvarumo akcentai, antrinis panaudojimas“. Iš antrinių žaliavų kurdami įvairius daiktus darbavosi ne tik bibliotekų lankytojai (tiek suaugusieji, tiek vaikai) bet ir pačios bibliotekininkės. Buvo naudojami seni žurnalai, spalvoto popieriaus likučiai ir įvairiausios kitos medžiagos. Tad Kauno rajono savivaldybės viešąją biblioteką pasiekė gausus žavių eksponatų būrys tiek iš artimiausių, tiek ir iš atokiausių Kauno rajono vietovių.

Konkursas buvo labiau orientuotas į darbelius, turinčius praktinę funkciją, t. y. į siekį iš antrinių žaliavų kurti ne estetinio pasigėrėjimo objektus, o daiktus, kuriuos galima „įdarbinti“, pavyzdžiui, servetėlių arba vizitinių kortelių laikiklį, laikrodį, vazoną ir pan. Vis dėlto gausybė darbų vadintini tiesiog meno kūriniais, bet dėl to jie ne mažiau žavūs.

O kai kurios bibliotekos kvietė iš antrinių žaliavų kurti tvarumą ir harmoningą ryšį su pasauliu simbolizuojančias dovanėles mamoms artėjančia Motinos dienos proga. Pavyzdžiui, Batniavos ir Rokų padalinių edukacijose tvarumo idėjos, sujungtos su artėjančia Motinos diena, virto tvariomis dovanomis mamoms, atvirukais (Linksmakalnyje).

Saulėtekyje, Babtuose ir kituose padaliniuose vaikai gamino skirtukus knygoms iš antrinių žaliavų, vyraujančios tvarios temos – draugystė ir taika. Vilkijos bibliotekoje iš spalvoto popieriaus vaikai darė savo pirmąsias knygeles.

Pagynės padalinyje tvarumo tema buvo nagrinėjama pasitelkiant tai, kas vaikams aktualiausia, – žaislus. Jaunieji Pagynės bibliotekos lankytojai kalbėjosi su bibliotekininke apie Žemės ekosistemą ir audringai diskutavo: ar verta pirkti žaislus vien dėl to, kad labai nori juos turėti? Vaikai domėjosi, kokius žaislus žmonės naudojo prieškariu, kokiais žaisdavo jų močiutės. Praktinėje dirbtuvių dalyje vaikai patys gaminosi žaislus. Karmėlavos bibliotekoje žaislų tema irgi atsidūrė vaikų dėmesio centre: atsakingai vartoti – tai pirkti mažiau žaislų, atsirinkti labiausiai norimus, sugedusius žaislus – pataisyti, o dar geriau – gamintis žaislus patiems iš namuose turimų daiktų. Įgyvendindami šią idėją, iš antrinių žaliavų vaikai gamino mašinėles.

Kačerginės bibliotekos jaunieji lankytojai iš reklaminių laikraščių, kartotinių dėžių ir plastikinių butelių kamštelių gamino padėkliukus; Čekiškės padalinyje iš senų laikraščių ir žurnalų pagamintų vaikų darbelių ekspozicija papuošė bibliotekos fojė, Vandžiogaloje surengta paroda „Tvarūs draugai“, o Kulautuvoje – Joandros Žemaitaitienės rankdarbių paroda iš antrinių žaliavų „Tvarūs bičiuliai“. Linksmakalnį papuošė gaminių iš senų laikraščių paroda „Gėlių sala“. Babtuose atidaryta grafiko Viktoro Žilinsko paroda „Ištapyta erdvė“ (lino raižiniai).

Karmėlavos padalinio fotografijų paroda „Lino žmogeliukas“ – tai dalis respublikinio projekto, kurį organizavo Karmėlavos vaikų lopšelio-darželio specialistai. Vaikai ir mokytojos, panaudodami lino siūlus bei lino medžiagų atraižas, kūrė lėlytes. Kūriniai džiugino tiek pačius kūrėjus, tiek ir bibliotekos lankytojus. Be to, Karmėlavos bibliotekoje vaikams pristatyta Metų knygos rinkimuose dalyvavusi Z. Vitkaus knyga „Lietuvos valdovai“, vaikai spalvino valdovų simbolius, o gimnazistai žengė pirmuosius programavimo žingsnius žaisdami ir atlikdami užduotis su robotais-bitutėmis.

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu visuose Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos padaliniuose vyko garsiniai skaitymai vaikams. Be to, jaunieji lankytojai klausėsi bibliotekininkių pasakojimų apie bibliotekose gyvenančias knygeles, apie tai, kaip reikia elgtis bibliotekoje, kuo biblioteka mums yra svarbi ir nepakeičiama (Vilkijos, Panevėžiuko padaliniuose).

Domeikavos bibliotekoje surengtoje užklasinio skaitymo valandėlėje kiekvienas moksleivis pristatė įdomiausią perskaitytą knygą ir pareklamavo klasės draugams: išsakė savo nuomonę, įspūdžius, papasakojo, kodėl knyga patiko, kodėl verta ją skaityti. Meilė gamtai kaip tvarumo temos išraiška patyrinėta viktorinoje iš S. Paltanavičiaus knygos „Kas ir kodėl gamtoje“ apie Lietuvos paukščius ir gyvūnus. O šventiniame Domeikavos renginyje – konkurse „Kur keliauji, debesėli?“ – vaikai deklamavo eilėraščius.

Eigirgalos padalinyje vyko literatūrinė popietė „Šalis, kur gyvena pasaulio vaikystė“. Linksmakalnis pradžiugino bendruomenės jaunimą improvizacijos vakaru, pavadintu „Impro džemas“. Šiame mini teatre vaikai turėjo vaidinti be pasiruošimo, improvizuoti.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos edukatorės įvairiuose padaliniuose vedė edukacijas: „Žalioji diena“ ir „Knygų iliustravimas“ (K. Meilutė), taip pat edukaciją „Du riteriai“ (V. Steponaitienė), pasakojančią apie jaunų ir vyresnių žmonių skirtumus, kaip įveikti iššūkius ir komandinio darbo svarbą.

Daug Kauno rajono savivaldybės bibliotekos filialų Nacionalinės bibliotekų savaitės metu pristatė savo skaitytojams vyr. bibliotekininkės Virginijos Tamašauskienės sukurtą puikų pažintinį stalo žaidimą visai šeimai „Būkime keliautojais ir atradėjais“ apie Kauno rajoną. Juk geresnis savo gyvenamo krašto pažinimas skatina stipriau rūpintis juo, o rūpestis įgalina tvarumo idėjas įsitvirtinti bendruomenėse.

Taip pat minėtinos ir virtualios iniciatyvos. Domeikavos „Facebook“ paskyroje buvo pristatyta virtuali viktorina „Bibliotekų įdomybės. Ar žinome?“ (https://kahoot.it/challenge/09c7368d-20fd-4502-9ac2-b62b7f0331f9_1651230376771) ir virtuali paroda „Knygos – mūsų kultūros atspindys: retieji pasaulio leidiniai“ (https://www.canva.com/…/0IKwn4dCcik09pA392QGDA/view…).

Apibendrintai galima teigti, jog Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu vaikai bibliotekose ne tik kalbėjosi, bet ir aktyviai darbavosi, dalyvavo įvairiose kūrybinėse edukacijose ir dirbtuvėse, orientuotose į tvarumo idėjų sklaidą visuomenėje. Džiugu, kad būtent vaikai (tiek darželinukai, tiek priešmokyklinukai, tiek mokyklinukai) sudaro bene aktyviausią bibliotekų lankytojų dalį. Juk „apie tvarumą ir atsakingą vartojimą turi būti kalbama nuo mažų dienų, Tik tada tvarioje aplinkoje auga tvarus žmogus“ (D. Jankauskienė, Karmėlavos padalinys).

Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė baigėsi tarptautine konferencija „Tvari biblioteka“ balandžio 29 d. Jurbarko rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Į konferenciją vyko ir Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos atstovės: direktorė I. V. Stančiauskienė, bibliotekininkės V. Mitkuvienė, D. Jankauskienė, Ž. Žukauskienė bei V. Steponaitienė.

Konferencijos metu daugiausia dėmesio skirta klimato kaitos, tvarumo, žaliosios krypties ir kt. temoms, vyko kūrybinės edukacijos. Mūsų bibliotekos atstovai važiavo į Skirsnemunės padalinio bibliotekos edukaciją – gaminome magnetukus papje mašė technika.

Šiųmetė Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė suteikė progą plačiau paskleisti visuomenėje tvarumo idėjas ir įtvirtinti suvokimą, jog tvarumo principais grįsta elgsena yra ateities gyvensenos pagrindas.