Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje – kilnojamosios parodos apie iškilias Kauno rajono asmenybes pristatymas ir paskaita, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti!

Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje – kilnojamosios parodos apie iškilias Kauno rajono asmenybes pristatymas ir paskaita, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti!

 

Lapkričio 28 d. Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka Garliavos bendruomenę: moksleivius, mokytojus ir visus, besidominčius Lietuvos šimtmečio istorija, pakvietė į kilnojamosios parodos „Iš praeities į ateitį: šimtas faktų apie Kauno rajono iškilias asmenybes, kūrusias ir išsaugojusias Lietuvos valstybingumą“ pristatymą ir paskaitą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti.

Įgyvendinant Kauno rajono savivaldybės dalinai finansuojamą projektą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio paminėjimui, Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vykusio renginio metu projekto vadovė – vyr. bibliotekininkė Regina Vasauskaitė pristatė kilnojamąją parodą „Iš praeities į ateitį: šimtas faktų apie Kauno rajono iškilias asmenybes, kūrusias ir išsaugojusias Lietuvos valstybingumą“. Šios parodos tikslas – atkreipti dėmesį į Kauno rajono iškilias asmenybes – gamtos, menų, istorijos, literatūros mokslų bei politikos pirmeivius: R. Šliūpą, K. Aglinską, V. Andziulį, B. Buračą, P. Dovydaitį, J. Gabrį – Paršaitį, M. Gustaitį, J. Naujalį, T. Ivanauską ir Juozą Lukšą – Daumantą, kūrusius ir išsaugojusius Lietuvos valstybingumą ateinančioms kartoms. Parodos sumanytojos ir rengėjos vyr. bibliotekininkės R. Vasauskaitės teigimu, kilnojamojoje parodoje iškilios asmenybės pristatomos tokios, kokius juos įsivaizdavo amžininkai ar jie patys, nepagražinti ir neidealizuoti, per mažytę ištraukėlę bei biografijos faktus buvo stengiamasi pagauti kažką esminio, charakteringo šiems asmenims, pateiktą informaciją papildant šių asmenų nuotraukomis ir jų veiklos liudijimais vaizduose. Kiekvieno herojaus indėlis į Lietuvos valstybės kūrimą ir išsaugojimą gali būti vertinamas labai skirtingai ar net prieštaringai, tačiau daugelio herojų veikla pasižymėjo įvairiapusiškumu, skirtingais nuopelnais visuomeninio gyvenimo srityse, kurių dėka šiandien turime valstybę, kuria galime pagrįstai didžiuotis. Parodoje akcentuotos veiklos sritys, kuriose šios išskirtinės asmenybės matė savo gyvenimo esmę ir prasmę, kuriose pasiekė išskirtinių laimėjimų ir pelnė pripažinimą, todėl pagrįstai laikomos šimtmečio asmenybėmis, kūrusiomis ir išsaugojusiomis Lietuvos valstybingumą. Kilnojamojoje parodoje pristatyta 10 iškiliausių Kauno rajono asmenybių, kurios buvo tik maža dalelė mechanizmo, užtikrinančio Lietuvos valstybės pagrindų sukūrimą ir funkcionavimą. Tačiau šios Kauno rajone gyvenusios ir dirbusios Lietuvai asmenybės savo pavyzdžiu įrodė, kaip mažas sraigtelis gali nuveikti didžiulius darbus. Tikimės, kad šių asmenybių gyvenimo ir veiklos pavyzdžiai paskatins tolesnį domėjimąsi įvairiomis valstybės gyvenimo sritimis, kurioms jie skyrė visą savo gyvenimą.

Po kilnojamosios parodos pristatymo renginyje dalyvavusiems Garliavos Jonučių ir Garliavos Juozo Lukšos gimnazijų moksleiviams Kauno apskrities viešosios bibliotekos vyresn. bibliografas, VDU istorijos mokslų daktaras Mindaugas Balkus skaitė pranešimą tema – „Kauno ir Pakaunės reikšmė atkurtos Lietuvos valstybingumui“. Savo pranešime M. Balkus apžvelgė svarbiausius šimtmečio įvykius, vykusius Kauno ir Pakaunės vietovėse bei lėmusius tolimesnę Lietuvos valstybingumo raidą. Pristatymo metu renginio dalyviai galėjo ne tik išgirsti, bet ir ekrane pamatyti žymias ir svarbias vietas, pastatus, kuriuose įvyko Lietuvai svarbūs šimtmečio istoriniai įvykiai. 

Renginio pabaigoje projekto vadovė R. Vasauskaitė pakvietė dalyvius apžiūrėti eksponuojamą parodą ir priminė Garliavos mokyklose besimokantiems moksleiviams apie įpusėjį kūrybinių darbų konkursą „Šimtmečio dovana Lietuvai“, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Konkurso dalyvių darbų iki gruodžio 15 d. laukiame Viešojoje bibliotekoje adresu Vytauto g. 21, Garliava.

Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė R. Vasauskaitė