Jonavos viešojoje bibliotekoje – Knygos klubo susitikimas su Vytautu Martinkumi

Jonavos viešojoje bibliotekoje – Knygos klubo susitikimas su Vytautu Martinkumi

Praėjusią savaitę Jonavos viešosios bibliotekos klubas priėmė neeilinį svečią iš Vilniaus – rašytoją, profesorių Vytautą Martinkų. Jis publikai pristatė savo naujausią romaną „Tavo bažnyčios rūsys“. Pokalbis su rašytoju prasidėjo nuo jo kūrinio atsiradimo aplinkybių – paaiškėjo, kad knyga radosi prašant jau Šviesios Atminties autoriaus žmonai, kuri kilusi iš senos bajorų giminės.
V. Martinkus viso susitikimo metu akcentavo, kiek daug mums gali papasakoti vietos, kuriose gyvename, ir jų praeities kultūros kūrėjai. „Tavo bažnyčios rūsys“ – tai pirmiausia istorinis romanas, kuriame siužeto dalis yra pagrįsta tikrais XX amžiaus Lietuvos, būtent Kėdainių ir dabartinio Jonavos rajono, bei Jungtinių Amerikos Valstijų įvykiais. Rašytojas šiuo romanu sprendė amžiną problemą, bandydamas atsakyti į jam pačiam labai rūpimą klausimą: kaip istorijos ir laiko tėkmėje atskiras, individualus žmogus išlieka nepalaužtas ir nepraradęs žmogiškojo orumo? Šios problemos sprendimas, pasak V. Martinkaus – tai mūsų kasdieniai vertybių pasirinkimai. Nuo to, ko siekiame ir ką renkamės, kaip byloja rašytojo knyga, priklauso ir tai, koks bus pasaulis, ir mūsų visuomenės, šeimų gyvenimai ne vien dabar, bet ir ateityje. Susitikimą V. Martinkus baigė įspūdingais finalinės romano scenos ištraukos skaitymais.
Jonavos viešosios bibliotekos Knygos klubas sėkmingai gyvuoja jau trečius metus. Jame lankėsi ir poetas Donaldas Kajokas, ir interneto dienraščio Bernardinai.lt redakcijos atstovai, ir daugelis kitų įdomių ir savitų mūsų literatūros ir visuomenės gyvenimo kūrėjų. Kitas Knygos klubo susitikimas numatomas spalio mėnesio pabaigoje – Jonavos viešoji biblioteka kviečia prisijungti prie šios demokratiškos bendruomenės, kuri nereikalauja būti perskaičius uoliai viską, apie ką diskutuojama. Kartais geriausias ir tiesiausias kelias knygos link veda per rašytojo asmenybę ir bendravimą.

Ramūnas Čičelis