„Laisvės kronikos“ Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje

„Laisvės kronikos“ Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje

Sausio 12-ąją, Laisvės gynėjų dienos išvakarėse, Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka svetingai priėmė bendruomenę, savivaldos atstovus ir visus pilietiškus žmones humanitarinių mokslų daktarės Ingos Stepukonienės sudarytos ir Kauno rajono savivaldybės iniciatyva išleistos knygos „Laisvės kronikos. 1991-ųjų sausio 13-oji Sitkūnuose ir Juragiuose“ pristatymo renginyje.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pabrėžė, jog prieš trisdešimt dvejus metus nutikusių dramatiškų įvykių akivaizdoje lietuvių parodyta drąsa ir stiprybė lėmė, kad šiandien galime būti čia. Laisvi. Meras teigė visuomet norėjęs akcentuoti Kauno rajono ir šio krašto žmonių vaidmenį lemtinguose istorijos verpetuose, mat Kauno rajone net du strateginiai objektai tapo itin reikšmingi lietuvių tautos laisvės kelyje. Šie objektai – Sitkūnų radijo stotis ir Juragių televizijos retransliacijos stotis. Būtent juos gynusių ir juose dirbusių žmonių pastangomis Lietuvos balsas nebuvo nutildytas ir pasaulyje iškart pasklido žinia apie agresorių, puolantį beginklius žmones.

Meras džiaugėsi naująja Ingos Stepukonienės sudaryta knyga, kuri giliau, detaliau pristato Sausio 13-osios įvykius Pakaunėje per dalyvių pasakojimus, įvairius dokumentus iš asmeninių archyvų. Taip pat jis pabrėžė būtinybę ne tik įamžinti šiuos prisiminimus, bet ir viešinti, perduoti jaunosioms kartoms, o pirmiausia tai galima padaryti per biblioteką.

Živilės Jurgaitienės (Ramučių kultūros centras) vedamą renginį muzikiniais intarpais papuošė smuikininkės ir fleitininkių (iš Kauno rajono meno mokyklos) atliekami muzikos kūriniai, taip pat vedėjos skaitomos patriotinės eilės. Savo gyvybes paaukoję Laisvės gynėjai buvo pagerbti ne tik tylos minute, bet ir prie kiekvieno iš jų nuotraukos uždegtomis šviesų atminimą liudijančiomis žvakelėmis. Prisiminimais dalijosi šiurpiosios nakties įvykių dalyvė, žurnalistė Jolanta Šarpnickienė, taip pat Kovo 11-osios Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Leonas Milčius. Padėkos žodį tarė LR Seimo narys Justinas Urbanavičius.

Biblioteka didžiuojasi prisidėdama prie sukrečiančių Sausio 13-osios įvykių atminimo puoselėjimo. Bibliotekos lankytojus jau netrukus pakviesime skaityti naujausią Kauno rajono savivaldybės inicijuotą ir Ingos Stepukonienės sudarytą knygą, sekite bibliotekos informaciją.