Trumpa 2022 m. Kauno regiono bibliotekų specialistų kompetencijų ugdymo apžvalga

Trumpa 2022 m. Kauno regiono bibliotekų specialistų kompetencijų ugdymo apžvalga

Į pabaigą eina dar vieni kupini įsimintinų akimirkų, įveiktų iššūkių ir atliktų darbų metai. 2022 m. Kauno regiono viešųjų ir mokyklų bibliotekų specialistai tobulino kompetencijas įdomiuose, aktualiuose ir naudinguose Kauno apskrities viešosios bibliotekos (toliau – KAVB) organizuotuose mokymuose.

Šiais metais kompetencijų ugdymo turinys buvo trejopas: KAVB andragogų parengtos mokymų programos, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lektorių mokymai ir Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuoto projekto „Sutelktinis finansavimas – idėjoms ir bendradarbiavimui“ nuotoliniai mokymai ir kūrybinė sesija.

KAVB andragogų organizuoti mokymai daugiausiai buvo orientuoti į skaitmenines technologijas ir kompiuterinio raštingumo kompetencijų ugdymą. Mokymų tematika sukosi nuo vaizdo istorijų kūrimo su Adobe Creative Cloud Express programa, darbo su MS Office Word iki praktinio grafinių planšečių išbandymo bei susipažinimo su programos „Canva“ galimybėmis.

Didelio Kauno regiono bibliotekų specialistų dėmesio sulaukė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lektorių mokymai. Kiekvienuose nuotoliniuose mokymuose dalyvavo virš 80 dalyvių, o į auditorinius atvyko geras tuzinas atstovų iš įvairių Kauno regiono bibliotekų. Nacionalinės bibliotekos lektorių mokymų tematika buvo plati ir įvairialypė, aprėpė darbo su vartotojais organizavimą ir apskaitą, bibliotekininko profesiją, profesionalų pareigų atlikimą, geriausias vaikams ir jaunuoliams išleistas knygas. Bibliotekininkystės tematikos mokymai yra vieni paklausiausių ir reikalingiausių, todėl kitais metais jiems bus skiriamas prioritetas.

Galiausiai, derėtų nepamiršti šiais metais vykusio LKT projekto „Sutelktinis finansavimas – idėjoms ir bendradarbiavimui“ nuotolinių mokymų ir kūrybinės sesijos, kuri vyko Birštone. Nuotoliniai mokymai sulaukė didelio Kauno regiono bibliotekų specialistų dėmesio, buvo įvertinti teigiamai, o jų metu gauta naudinga informacija apie sutelktinio finansavimo teikiamas galimybes bus tikrai naudojama ateityje. Dviejų dienų kūrybinėje sesijoje Birštone dalyviai uoliai mokėsi, bendravo bei praktiškai pritaikė nuotoliniuose mokymuose gautas žinias. Šių mokymų išdava – sukurta ir pateikta sutelktinio finansavimo idėja.

Tikimės, jog 2023 m. mokymų programų turinys plėsis, tematika išliks aktuali ir šiuolaikiška bei atitiks Kauno regiono bibliotekų specialistų lūkesčius.