Labirintas įveiktas – „Kelionė su knyga“ baigta!

Labirintas įveiktas – „Kelionė su knyga“ baigta!

Baigiantis metams, baigėsi ir ilgus mėnesius Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos plėtotas bei milžinišką atradimų puokštę Kauno rajono moksleiviams padovanojęs projektas „Knygos labirinte“. Projektą, kurį dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba ir rėmė Kauno rajono savivaldybė, sudarė net šeši etapai ir didžiulė edukacinių veiklų, kūrybinių dirbtuvių įvairovė. Jo tikslas – išleisti moksleivių kūrybos knygą ir taip supažindinti moksleivius su knygos leidybos procesu, atskleisti, kiek daug skirtingų, įvairiapusių veiklų jį sudaro. Projektą kūrė ir įgyvendino Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka, dalyvavo 18 jos padalinių, 19 švietimo įstaigų, į veiklas įsitraukė net puspenkto šimto vaikų. Nuo ko viskas prasidėjo ir ką gi jie nuveikė, kad gimtų fantastiškoji „Kelionė su knyga“?

Bibliotekos projekto „Knygos labirinte“ idėja kilo, kai LR Seimas 2022-uosius paskelbė Pranciškaus Skorinos metais. Apie šią asmenybę ir pirmąją prieš 500 metų LDK išspausdintą knygą kalbama tikrai nepakankamai, todėl vyr. bibliotekininkė-edukatorė Sandra Žydaitienė subūrė bibliotekos darbuotojų komandą ir iškėlė tikslą: supažindinti Kauno rajono moksleivius, kokį kelią nueina knygos idėja, kol virsta popieriniu leidiniu rankose.

Projekto metu iš moksleivių konkursams pateiktų kūrybinių darbų (tekstų ir piešinių) atsirinkome autorius – talentingus vaikus, o jų kūrybą, ištobulintą kūrybinėse dirbtuvėse su žinomais Lietuvos kultūros žmonėmis, išleidome kaip moksleivių kūrybos knygą. Organizavome daug kūrybinių dirbtuvių, atskleidžiančių knygos leidybos proceso daugialypumą: ketverias nuotolines ir ketverias kontaktines kūrybines dirbtuves su lietuvių vaikų ir paauglių literatūros rašytoja Ilona Ežerinyte, ketverias nuotolines kūrybines dirbtuves su JAV gyvenančiu dailininku Rolandu Dabruku, dvejas kontaktines ir vienerias nuotolines kūrybines knygos iliustracijų dirbtuves su iliustruotoja Greta Duobiene, fotografinio koliažo dirbtuves knygos viršeliui sukurti su profesionalia fotografe Kristina Meilute, ketverias Vaivos Steponaitienės vedamas maketavimo dirbtuves, knygrišybos dirbtuves su analoginės spaudos ir savilaidos studijos „Hands on press“ atstovėmis – Gabriele Gudaityte bei Inga Navickaite-Drąsute. Be to, moksleiviai buvo supažindinti su labai skirtingomis knygos egzistavimo formomis: trijose edukacijose Lietuvos aklųjų biblioteka pristatė Brailio raštą, o Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Deividas Breivė trejose kūrybinėse dirbtuvėse mokė vaikus kurti audioknygą. Kristinos Meilutės vedamose dviejose edukacijose apie vaizdo filmų kūrimą ir montavimą apsilankę projekto dalyviai turėjo galimybę prisidėti prie projekto „Knygos labirinte“ veiklas apžvelgiančio dokumentinio filmuko kūrybos.

Kuomet leidinys „Kelionė su knyga“ išvydo dienos šviesą, Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje įvyko jo pristatymo renginys ir drauge baigiamoji projekto šventė. Buvo apžvelgtos projekto veiklos ir išdalytos padėkos bei prizai. Baigiamojo renginio dalyvius iliustruotoja Greta Duobienė pakvietė į originalių skirtukų dirbtuves.

Penki „Kelionės su knyga“ egzemplioriai yra Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje – užsukite pasigrožėti ir pasidžiaugti. Viliamės, jog projekto veiklos prisidėjo ne tik prie konkrečių įgūdžių gerinimo, bet ir prie moksleivių profesinio informuotumo didinimo. Jaučiame dalyvių dėkingumą ir matome jų norą dalyvauti panašiuose kūrybiniuose projektuose. Ačiū rėmėjams, kad įgalino biblioteką įgyvendinti tokias kokybiškas ir praturtinančias edukacines veiklas, ugdančias moksleivių kūrybingumą bei kompetencijų įvairovę. Taip pat dėkojame projekte dalyvavusioms mokykloms, moksleivius parengusiems mokytojams, aktyviai prie projekto veiklų prisijungusioms bibliotekininkėms.

Su projektu susijusią medžiagą galite rasti Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos interneto svetainėje:

• moksleivių kūrybos knygos „Kelionė su knyga“ maketai,

• filmukas apie projekto veiklas,

• ir, žinoma, knygos garsinė versija (tekstų įgarsinimas, audioknygos skirsniai).

https://www.krsvbiblioteka.lt/bendra-straipsniai/projektas-knygos-labirinte/

Spaudai tinkamos raiškos moksleivių kūrybos knygos maketus gaus tik projekto dalyviai.