Tvarus pasaulis prasideda mūsų kieme

Tvarus pasaulis prasideda mūsų kieme

Šiandien gana dažnai girdime apie pasaulio klimato kaitą, neigiamą žmogaus veiklos poveikį gamtai ir su tuo susijusias ateities grėsmes. Ne rečiau mus pasiekia informacija apie tai, kaip didžiosioms pasaulio šalims nepavyksta sutarti dėl bendrų pastangų, kurios galėtų šias grėsmes sumažinti. Vieni stengiasi daugiau, kiti nemato reikalo per daug stengtis, o mums atrodo, kad tvaraus pasaulio nebus, jei lauksime, kol kažkas susitars, nuspręs ir ims veikti. Tvaraus pasaulio pradžia – mūsų kiemas, o jo kūrimas neatsiejamas nuo kasdienių sprendimų, kad ir mažų, bet teikiančių naudą ir džiaugsmą.

Jonavos viešosios bibliotekos veikloje sprendimai gyventi tvariau – kasdienybė.  Kartais, jie rodosi, visai paprasti, kartais linksmi ir kūrybingi, tačiau visais atvejais – vedantys tvaraus pasaulio kūrimo link. Mums žinoma, kad perdirbus vieną toną popieriaus sutaupoma tiek energijos, kad užtektų apšildyti vidutinio dydžio namą 6 mėnesius iš eilės. Todėl nuolat rūšiuojame ir suteikime galimybę tai daryti ne tik darbuotojams, bet ir lankytojams. (foto su rūšiavimo dėžėmis). Daiktų panaudojimas antram gyvenimui – būdas dar labiau sumažinti išmetamų atliekų kiekį. Čia kūrybiškumui ribų nėra: Jonavos viešojoje bibliotekoje senjorų klubo „Polėkis“ narės antrines žaliavas naudoja rankdarbių kūrimui, vaikų laisvalaikio erdvėje vyksta daugybė skirtingų edukacinių veiklų mažiesiems, kurių metu iš nebereikalingų daiktų jie pasigamina kūrybiškus darbelius. Jau ne vienerius bibliotekos bendruomenė dalyvauja rajono mero Mindaugo Sinkevičiaus inicijuojamoje Kalėdinių eglučių kūrimo akcijoje ir Jonavos mieste esančiame parke pristato iš antrinių žaliavų sukurtas spindinčias, daugiau nei 2 m. aukščio eglutes. (foto su egle) O štai prieš kelerius metus kūrybinių dirbtuvių metu sukurtos parodos „Europiečių batai“ negali pamiršti ne tik bibliotekos darbuotojai, bet ir lankytojai. Iš antrinių žaliavų pagaminti skirtingas Europos šalis atspindintys batai tąkart nukeliavo ir į Kauno apskrities viešąją biblioteką. (foto su batais) Tačiau sėkmingiausiu sumanymu, skirtu suteikti daiktams antrą gyvenimą Jonavos viešojoje bibliotekoje, galime vadinti Knygų terasą ir čia esančią knygų lentyną. Vien 2021-aisiais ši vieta sulaukė daugiau nei 5000 lankytojų, atnešusių daugiau nei 6000 jiems nereikalingų, o gal perskaitytų knygų ar norėjusių pasikeisti, pasmalsauti apie suneštus spaudinius. (foto Knygų terasa). Ši Knygų terasa veikia jau šeštus metus. Ji – ne tik puikus būdas, užtikrinti aplinkai draugiškus knygų mainus, bet ir prisidėti prie skaitančios visuomenės auginimo.

Bibliotekos aplinkos kūrimas – dar vienas kelias tvarių idėjų įgyvendinimo link. Prie bibliotekos ir jos filialų kuriamos žaliosios zonos, kuriose atgaivą randa ir lankytojai, ir darbuotojai. Tie, kas grožisi išpuoselėtais gėlynais prie Knygų terasos, ne mažiau nustebs išvydę vaistažolių darželius prie Rimkų bibliotekos. (foto su darželiu Rimkuose) Pastarasis filialas, esantis daugiabučių namų apsupty, gausiausiai apgyvendintoje miesto teritorijoje, vaistažolių darželiais neapsiriboja. Rimkų bibliotekos lankytojai bičiuliaujasi ir su čia gyvenančiais gyvūnais: triuše Bite, šinšila Žiogu, šnekiosiomis amadinomis ar egzotiškai atrodančiomis gyvalazdėmis. Rūpinimasis gyvūnais skatina meilę gamtai, o šio filialo erdvėse palikti priminimai tausoti vandenį, elektrą ir kitus išteklius – asmeninę atsakomybę ir supratimą, kad net ir mažais žingsneliais visi galime prisidėti prie gamtos puoselėjimo. (gyvūnėlių ir lankytojų foto iš Rimkų, priminimai apie taupymą).Rimkų bibliotekoje užaugintas vaistažoles savo veikloje ir edukaciniuose užsiėmimuose net šaltuoju metų laiku puikiai naudoja senjorų klubas „Katinas ir mėtinė arbata“.

Apie klubus, bendruomenę ir jos veiklas galima būtų pasakoti be galo daug. Šalia ekonominio vystymo ir aplinkos apsaugos, socialinė plėtra yra vienas iš sudedamųjų tvarumo komponentų. Jonavos viešoji biblioteka atvira visoms visuomenės grupėms: nuo mažiausių lankytojų, šeimų, iki senjorų, kurie savo aktyvumu stebina ne vieną. Čia rengiamos švietėjiškos veiklos, siūlomos įvairios laisvalaikio leidimo formos, padedančios įgyvendinti tvarias idėjas ir neeikvojančios papildomų energijos ar kitų išteklių. O svarbiausia tai, kad pati bibliotekos bendruomenė savo pavyzdžiu rodo, kaip prisidėti prie tvarių įdėjų įgyvendinimo: rengiami bibliotekininkų pėsčiųjų žygiai, sveikos gyvensenos pamokos, aktyviai prisijungiama prie Europos judumo savaitės iniciatyvų, bibliotekos darbuotojams suteikiama galimybė dalyvauti Mindfulness (įsisąmoninimu) grįsto streso ir emocijų valdymo mokymuose. Šių metų Nacionalinės bibliotekų savaitės proga Knygų terasoje surengtos daiktų mainytuvės „Džiugino mane, gal pradžiugins ir Tave?“, stebinusios antram gyvenimui siūlomų daiktų įvairove ir nuotaikingai nusiteikusiais lankytojais, bei mainų dalyviais.

Jei planuojate užsukti, nepamirškite, kad į Jonavos viešąją biblioteką nesudėtinga atvykti viešuoju transportu ar dviračiais. Čia lankytojų laukia specialiai dviračiams įrengtos pastogės. Tapusi bendruomenės traukos centru, siūlydama veiklas, stiprinančias harmoningą santykį tiek su aplinka, tiek su savimi, biblioteka savo kasdienybės kieme kartu su bendruomene žengia tvaraus pasaulio link. Mažais žingsneliais, bet didele viltimi po savęs palikti gražesnį pasaulį.