Bibliotekoje nutūpė „Aitvaras“

Bibliotekoje nutūpė „Aitvaras“

Vasario 16-ąją, Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną, Šakiuose dvidešimt penktąjį kartą valstybės ir rajono kultūros srityje nusipelniusiems krašto šviesuoliams buvo įteiktos žalvarinės skulptoriaus Mindaugo Šnipo „Aitvaro“ statulėlės. Šį Šakių rajono savivaldybės apdovanojimą už inovatyvumą ir atvirumą šiais metais pelnė ir Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Dinamiška, globali, kūrybiška ir informatyvi visuomenės aplinka lemia vis naujus informacijos vartotojų poreikius, o tai skatina biblioteką keistis, kurti naujas paslaugas, ieškoti inovatyvių formų ir būdų reikliam vartotojo poreikiui patenkinti.

Šiandien Šakių krašto gyventojus aptarnauja Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir 19 jos padalinių. Čia dirbančių bibliotekininkų plačiai aprėpiantis ir giliai siekiantis žvilgsnis, darbštumas ir vidinė ugnis padeda tinkamai teikti kokybiškas informacijos, švietimo ir kultūros sklaidos paslaugas.

Sudėtingu pandemijos ir karantino laikotarpiu Šakių biblioteka savo ištikimiausiems skaitytojams inicijavo mobilią biblioteką, garsinius skaitymus ligoninėje, pirmoji šalyje pradėjo teikti „Biblioteka telefonu“ paslaugą, o edukacijas ir renginius perkėlė į virtualias platformas. Siekiant skatinti rajono gyventojus išmaniai ir saugiai naudotis internetu, elektroninėmis paslaugomis, Šakių viešojoje bibliotekoje ir filialuose buvo organizuojami kontaktiniai ir nuotoliniai skaitmeninio raštingumo mokymai.

Šakių viešosios bibliotekos edukacinėje erdvėje šiandien lankytojų laukia bibliotekos informacinių technologijų specialistas, kuris gali pademonstruoti turimas technologinės įrangos naujoves: programuojamas skraidykles (dronus), konstruktorius, 3D spausdintuvą, kuriuo, prisijungus prie iniciatyvos padėti su koronaviruso epidemija kovojantiems medikams, buvo gaminami apsauginių veido skydelių akiniai.

Lietuvos moksleivių kultūros pažinimo įpročiams ugdyti ir kultūros patirčiai plėsti Šakių viešojoje bibliotekoje, Griškabūdžio, Kriūkų, Kudirkos Naumiesčio, Lekėčių, Lukšių, Plokščių, Sudargo, Žvirgždaičių padaliniuose teikiamos Kultūros paso paslaugos – edukacijos. 2021 metų pavasarį bibliotekos teikiamų paslaugų sąrašą papildė pabėgimo kambarys „Drakula“.

Nuo 2018 metų Šakių krašto vaikams suteikta galimybė kūrybiškai ir aktyviai leisti laiką bibliotekos organizuojamose vasaros dienos stovyklose. Dvidešimt trečiąjį kartą šiemet buvo surengta Trijų Karalių šventė – leidinio „Šakių kalendorius“ sutiktuvės. Kraštiečių lakūnų Antaninos ir Jono Liorentų metams rajone paminėti išleista knyga „Liorentų būtasis laikas“. Už gimtosios kalbos ir tautos kultūros savasties puoselėjimą nuo 2019 m. kiekvienais metais biblioteka inicijuoja Jono Augustaičio vardinės skulptūrėlės „Raidė A“ įteikimo ceremoniją. Laisvės gynėjų dieną organizuojama Neužmirštuolių dalinimo akcija. Rengiamos šventės ir netradicinėse erdvėse – Vaikiškos knygos šventė, Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, Poezijos rudenėlis, Europos dienos šventė. Valstybės dienai paminėti organizuojamas „Kaimynadienis“, vykstantis 1918 m. vasario 16 d. Akto signatarų – Saliamono Banaičio, Jono Vailokaičio, Jono Staugaičio – tėviškėse ir prie valstybingumo ženklų Šakiuose.

Viena iš inovacijų raiškos formų Šakių bibliotekoje – projektinės veiklos, kurios suteikia galimybę plėsti teikiamų paslaugų spektrą, įgyvendinti pažangias idėjas, diegti inovacijas, atskleisti bibliotekos potencialą netradicinėmis formomis. Siekiant populiarinti Zanavykijos nematerialų kultūros paveldą, aktualizuoti regiono kultūrinį identitetą per istorines asmenybes, įgyvendintas projektas „Kudirka + Jablonskis. Atgimę hologramose“. Idėja „skaityti“ miestą kaip knygą virto projektu „Įamžinti laike“. Jau šį pavasarį Šakių viešoji biblioteka pakvies miestiečius ir svečius keliauti interaktyviu lankytinų objektų maršrutu.

Kuriant ateities biblioteką nuolatinis noras tobulėti ir keistis, gebėjimas priimti naujoves Šakių rajono savivaldybės viešajai bibliotekai išlieka pamatinėmis vertybėmis.

Ingrida Jonuškienė

Pridedamos bibliotekos nuotraukos:

  1. „Aitvaro“ apdovanojimas
  2. Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos kolektyvas su direktore Kristina Lebedžinskiene (centre laiko apdovanojimą)