Augame skaitydami ir kurdami

Augame skaitydami ir kurdami

Šiandien ne vienas iš mūsų išgyvena nerimą, stresą, o ypač tai jaučia vaikai ir paaugliai. Viena iš priemonių, galinti nuraminti mintis, jausmus, emocijas – kūrybinis rašymas. Rašymas – ir kaip saviraiškos būdas, ir kaip terapija – padeda geriau pažinti save, dovanoja galimybę tobulėti. Atliepiant šių dienų aktualijas Kauno rajono savivaldybės viešoji biblioteka nuo šių metų rugsėjo iki gruodžio mėnesio vykdė Kauno rajono vaikams ir paaugliams skirtą projektą „Augame skaitydami ir kurdami“. Projekto,  metu buvo organizuoti susitikimai-kūrybinės dirbtuvės su garsiais Lietuvos rašytojais bei kūrybinių darbų konkursas. Projektu buvo siekiama lavinti mokinių vaizduotę, gebėjimą išreikšti ir kitiems perteikti savo mintis, ugdyti rašymo, komunikacijos gebėjimus.

Kauno rajono mokiniai susitiko su šiais populiariais vaikų ir jaunimo rašytojais: Ilona Ežerinyte, Igne Zarambaite, Selemonu Paltanavičiumi, Kotryna Zyle (Zilinskiene), Vytautu V. Landsbergiu, Tomu Dirgėla. Rašytojai kūrybinių dirbtuvių metu mokiniams pasakojo apie kūrybinį rašymą, savo knygas, skatino smalsumą ir vaizduotę, dalinosi kūrybine patirtimi ir žiniomis, kūrė trumpas istorijas ir net filmo pradžios scenarijų. Susitikimus su rašytojais paįvairino Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorius, vedęs nemokamus vaizduotės lavinimo užsiėmimus bei supažindinęs vaikus su aktoriaus darbu.

Mokiniai kūrybinių darbų konkursui galėjo atsiųsti savo poezijos, prozos, esė tekstus, dienoraščių puslapius, laiškus, mintis, rašinėlius ar kitokios formos tekstus. Kūrybinių darbų konkursui mokiniai atsiuntė apie 40 kūrinių – rašinėlių ir eilėraščių. Kai kurie kūrybiniai darbai projekto organizatorių nuomone galėtų tapti puikių ir intriguojančių knygų pradžiomis. Visus sukurtus tekstus galite rasti bibliotekos svetainėje „Jaunųjų rašytojų kūryba“ rubrikoje bei bibliotekos Facebook paskyroje.

Projekto „Augame skaitydami ir kurdami“ nuotolinėje kūrybinių darbų apdovanojimo šventėje, kuri vyko gruodžio 6 d., buvo paskelbti įdomiausių ir kūrybiškiausių tekstų autoriai, prisimintos gražiausios projekto akimirkos. Už istorijas „Netikėti svečiai“ ir „Saldumynų šalyje“ buvo apdovanotos Garliavos Jonučių progimnazijos 4 a klasės mokinės Eglė Urbanavičiūtė ir Ugnė Vizbaraitė (mokyt. Alma Krajašienė). Taip pat sveikiname laureatą Rimgaudų pradinės mokyklos 4 b klasės mokinį Rojų Bielskį (mokyt. Sigutė Špiliauskienė) sukūrusį mistinį eilėraštį „Siaubo naktis“.

Vyresniųjų grupėje apdovanota Juozo Lukšos gimnazijos I a klasės mokinė Elžbieta Zinkutė (mokyt. Jūratė Petrikaitė) už kūrinį „Tos mergaitės istorija“ ir II d klasės gimnazistė Gustė Kirnisenkaitė (mokyt. Birutė Daugėlienė) už istoriją apie tušinuko svarbą mūsų gyvenimuose. Taip pat sveikiname Jonučių progimnazijos 8 klasės mokinį Domantą Valskį (mokyt. Rita Mikutavičienė) už intriguojantį kūrinį „Šešėliai“.

Projekto organizatorius nustebino ir Juozo Lukšos gimnazijos II d klasės mokinio Tado Veličkos (mokyt. Birutė Daugėlienė) sukurtas eiliuotas kūrinys „Perspektyvas“. Už gražiausiai iliustruotą istoriją buvo apdovanota Gabrielė Šiušaitė (mokyt. Sigutė Špiliauskienė), o už žaismingiausiai sukurtą tekstą – Julius Bukauskas (mokyt. Sigutė Špiliauskienė), kurie mokosi Ringaudų pradinėje mokykloje 4 b klasėje.

Visi konkurse dalyvavę mokiniai gavo padėkas ir leidyklos „Alma littera“ įsteigtus prizus. Projektą „Augame skaitydami ir kurdami“ finansavo Lietuvos kultūros taryba https://www.ltkt.lt/ ir Kauno rajono savivaldybė.

Vyr.bibliotekininkė  Vaiva Steponaitienė

Vyr. informacijos specialistė Aušra Liaukevičienė