Jonavos viešosios bibliotekos Knygų terasoje trečiadieniais karaliavo vaikystė

Jonavos viešosios bibliotekos Knygų terasoje trečiadieniais karaliavo vaikystė

Jonavos viešosios bibliotekos Knygų terasoje visą vasarą vyko renginiai „Vasara su knyga“. Šie renginiai yra projekto „Pasaulis Knygų terasoje“ dalis, kuriuos finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Jonavos rajono savivaldybė. Renginiuose apsilankė beveik 900 dalyvių, visoje pievoje karaliavo vaikystė. Dar birželį mažuosius lankytojus Jonavos viešoji biblioteka pakvietė leistis į kupiną įspūdžių kelionę po literatūros, kūrybos, vaizduotės pasaulį. Kelionė prasidėjo iškilmingu „Vasara su knyga“ vėliavos pakėlimu ir „Labaiteatro“ interaktyviu muzikiniu spektakliu „Aplink pasaulį 2“ ir tęsėsi net 13 trečiadienių, kurių metu ir mažų, ir didelių bibliotekos lankytojų laukė susitikimai su įvairiais rašytojais ir knygų iliustruotojais –  Inga Dagile, Kotryna Zyle, Tomu Dirgėla, Virgiu Šidlausku, Aušra Kiudulaite, Agne Nananai, Benu Bėrantu, Vilija Kvieskaite, Dovile Zavedskaite ir kitais bei knygų personažais.

Susitikimai su knygų kūrėjais buvo skirti skatinti vaikų kūrybiškumą ir saviraišką bei suteikti prasmingą laisvalaikį. Susitikimo su knygų iliustruotoja Inga Dagile metu, vaikai ne tik išklausė įgarsintą M. Marcinkevičiaus paveikslėlių knygą vaikams „Akmenėlis“, susipažino su knygoje pasakojama istorija ir jos vidiniu miestu, bet kartu kūrė bendrus naujus namus, kuriuos apjungė į bendrą istorijų miestą. Knygų rašytoja Kotryna Zylė vaikams papasakojo knygelių gimimo užkulisius, nuo ko ji pati pradėjo savo kūrėjos kelią bei atskleidė savo slaptą istorijų gimimo receptą, pagal kurį visi kartu sukūrė istoriją „Vilktakis turguje“. Istoriją vaikai iliustravo ir pavertė komiksu. Iliustracijų kūrėjais vaikai tapo ir susitikimo su rašytoju Tomu Dirgėla metu. Jo metu vaikai kalbėjo apie baimes, remiantis jomis kartu kūrė juokingą siaubo istoriją, o jos įkvėpti pasinėrė į kūrybą – dirbdami grupėmis sukūrė savo Rūko pabaisas. Kūrybinių dirbtuvių “Ugnikalniukas ieško draugų“ su rašytoju Virgiu Šidlausku metu vaikai ne tik dainavo dainas, kūrė savo Ugnikalniuko personažus, bet ir stebėjo cheminį eksperimentą – Ugnikalnio išsiveržimą. Susitikimo metu rašytojas su vaikais kalbėjo apie draugystės svarbą ir nesusikalbėjimą, o šis ugnikalnio išsiveržimas simbolizavo užvirusį pyktį, kuris kartais užverda kiekviename iš mūsų.

Susitikimų metu iliustracijų ir personažų kūrimo paslaptimis pasidalino knygų iliustruotojos Aušra Kiudulaitė, išmokiusi vaikus pasigaminti knygos personažą iš popieriaus, ir Agnė Nananai, supažindinusi vaikus su knygos personažais „Kažkuriukais“ bei kartu su vaikais sukūrusi atvirukus-namukus pagal eilėraštį „Kažkur“, kuriuose nugulė linkėjimai seniai nematytiems draugams. Apie ilgesį buvo kalbama ir kito susitikimo metu su rašytoja Dovile Zavedskaite. Į susitikimą su knygos „Fidelis ir kiparisas“ autore vaikai buvo kviečiami atsinešti po daiktą, kad ir patį mažiausią, kuris ką nors primena. Mylimų daiktelių rinkinys buvo įvairus – nuo pliušinių žaislų iki automobilių modeliukų; nuo paspirtuko iki padidinamojo stiklo. Rašytoja su vaikais kalbėjo apie daiktų simboliką bei padovanojo dvi knygeles vaikams, išrinktiems burtų keliu.

Šią vasarą vykusio Knygų terasos 5-ojo gimtadienio svečiai – knygų kūrėjai Benas Bėrantas ir Vilija Kvieskaitė. Pristatydami savo naujausią paveikslėlių knygą “Bambukas yra lėėėtas”, kūrėjai vaikus supažindino su panduku Bambuku, taip pat kartu su mažaisiais gamino skirtukus džiunglių motyvais bei dainavo dainas. Knygų terasą puošė didelis tortas bei šventės metu apdovanoti nuotraukų konkurso laimėtojai, kurie gavo metines žurnaliuko PENKI prenumeratas. Konkurso prizą įsteigė leidykla „Naminukas“.

Rugpjūčio pradžioje Jonavos miesto gimtadienis pasitiktas kartu su koncertuojančių rašytojų – Tomo Dirgėlos, Virgio Šidlausko, Beno Bėranto , Justino Žilinsko – grupe „Knygų vaikai“. Dainos, šokiai, pokalbiai apie knygas ir visi atsakymai į vaikų klausimus buvo atsakyti. Į miesto gimtadieniui skirto koncerto šurmulį pasinėrė visi – ir maži, ir didesni. Be susitikimų su knygų rašytojais ir iliustruotojais, Knygų terasoje vyko du susitikimai su knygų personažais – Pepe Ilgakojine ir Pirate Kariba. Susitikimuose su personažais vyko ne tik knygelių skaitymai, bet ir kūrybiniai užsiėmimai – ilgų kojinių puošyba, žiūronų gamyba – bei judrieji užsiėmimai.

Paskutinis vasaros trečiadienis – renginių ciklo „Vasara su knyga“ uždarymas – buvo skirtas muzikai. Kompozitoriaus multiinstrumentalisto Sauliaus Petreikio edukacija „Senieji instrumentai“ – tai gyva ir nuoširdi pažintis su unikaliu muzikiniu paveldu, turtinga instrumentine baze bei spalvingu jos skambesiu. Teatralizuotas muzikinis S. Petreikio pasirodymas apjungė interaktyvius pasakojimus, tradicinį muzikos skambesį ir šiuolaikines improvizacijas, bei pristatė šiuolaikinę senųjų Lietuvos ir pasaulio instrumentų istoriją. Jaunieji klausytojai gyvai pamatė ir išgirdo daugiau nei 30 instrumentų unikalia kolekciją, kurią kompozitorius kaupia visą savo gyvenimą. Renginių ciklo „Vasara su knyga“ uždarymo metu Jonavos viešosios bibliotekos direktorė Skirmutė Gajauskaitė džiaugėsi, jog kiekvieną savaitę renginiai buvo pripildyti vaikų šypsenomis, muzika ir juoku. Direktorė linkėjo vaikams, jog įkvėpti susitikimų su rašytojais ir iliustruotojais vaikai nenustotų skaityti ir laikytų knygą savo rankose kasdien. Iškilmingai nuleista vėliava įdėta saugoti į stebuklų kupiną skrynią, kur ji lauks kitos nuotykių kupinos vasaros. 

Keliavimo būdų yra įvairiausių: traukiniais, lėktuvais, laivais, pėstute ar autobusais! O mes visą vasarą keliavome mintimis su knygų kūrėjais pro jų eilutėmis ir paveikslėliais nudailintus paslaptingus pažinimo vartus į nuostabų fantazijos ir kūrybos pasaulį!