Auginant kitą – praaugti save

Auginant kitą – praaugti save

Šiandien biblioteka – kur kas daugiau nei knygų ir kitų įvairiausių leidinių lobynai. Įžengti į biblioteką – tai tas pats, kas įžengti į žinių, naujųjų technologijų, atradimų ir nuolat besikeičiančios informacijos pasaulį. Bet tai dar ne viskas. Čia vyksta kur kas daugiau stebuklingų dalykų – čia prasideda kelionė į žmogų.

​Viena tokių kelionių 2020 metais vyko Jonavos viešojoje bibliotekoje. Puoselėdama bibliotekos, kaip visiems gyventojams atviros ir svetingos miesto erdvės idėją, bibliotekos bendruomenė dar 2019-ųjų pabaigoje nukreipė žvilgsnį į tuos, kurių gyvenimas nelepina nuo pat mažų dienų. Taip gimė projektas „Biblioteka – tai Jūs ir mes“, o socialinės rizikos šeimos, ypač jose gyvenantys vaikai bei vaikai, likę be tėvų globos, tapo šio projekto pagrindiniais dalyviais, prie kurių renginiuose prisijungdavo ir kiti miesto gyventojai, bibliotekos lankytojai. O prisijungti buvo tikrai verta, nes projekto veiklų įvairovė stebino ne vieną: biblioterapijos užsiėmimai, susitikimai su rašytojais, kovos menų pamokos ir žaidimų klubo veikla, meninė terapija suaugusiems ir vaikams, integruotos literatūros pamokos, teatro spektakliai, koncertai, susitikimai su žymiais žmonėmis bei socialinė savanorystė. Tai dar ne viskas: projekto įgyvendinimo metu biblioteka įsigijo 10 planšetinių kompiuterių, 25 patogius sėdmaišius, įspūdingą rinkinį naujausių stalo žaidimų, didžiuosius lauko šachmatus, o prie Atvirojo jaunimo centro išdygo šaškių ir teniso stalai, kuriais bet kada galima naudotis. „Vaikams linksmiausia buvo žaidimų klube“, – įspūdžiais dalijasi Jonavos rajono socialinių paslaugų centro socialinė pedagogė Ramunė Kontautaitė, lydėjusi ugdytinius į Jonavos viešosios bibliotekos Atvirąjį jaunimo centrą, kur kiekvieną savaitę projekto dalyvių laukė įvairiausi stalo žaidimai, intriguojantys iššūkiai, susitelkti komandiniam darbui skatinančios užduotys. Ne vienas nustebo, atradęs šį centrą, kaip smagaus ir turiningo laisvalaikio erdvę, kurioje įdomios veiklos gali rasti ir mažas, ir didelis, ir visa šeima.  

​Norisi tikėti, kad šie skaičiai taps naudinga informacija jonaviečiams, paskatins juos dažniau užsukti į biblioteką ir savo prasmingam laisvalaikiui naudoti čia sukauptas priemones. O dabar apie tai, kas skaičiais neišmatuojama – apie kelionę į jauną žmogų. Vos pasibaigus pirmosios pandemijos bangos karantino suvaržymams, bibliotekoje įsisiūbavo šio projekto veiklų maratonas: išsijuosę dirbo ne tik bibliotekininkai, bet ir būrys savanorių, padėjusių vaikams iš arti pamatyti Kauno valstybinio lėlių dramos teatro aktorius, betarpiškai pabendrauti su rašytojais ir aktoriais: Vytautu V. Landsbergiu, Benu Bėrantu, Tomu Dirgėla, Giedriumi Arbačiausku, Vaiva Rutkauskaite, Neringa Vaitkute, Šarūne Baltrušaitiene, Virgiu Šidlausku, Linu Bitvinsku, Sigita Pikturnaite, Violeta Palčinskaite. O kur dar įspūdžių pilna popietė su rašytoju ir gamtos fotografu Mariumi Čepuliu, skambios dainos su Ieva Zasimauskaite, Jurgiu Didžiuliu ir Erica Jennings. „Mus labiausiai sužavėjo žmonių prasmingos mintys, kurios įsiminė. Labai patiko klausytis istorijų, kurios verčia susimąstyti ir kažką kiekvienam atrasti. Įsiminė Violeta Palčinskaitė, kuri savo knygomis ir gera nuotaika privertė pasinerti į vaikystę ir sugrąžino šiltus prisiminimus. Šis projektas davė daug patirties, mokėmės bendrauti, bendradarbiauti. Čia susipažinome su naujais žmonėmis ir dar neatrastais dalykais. Ačiū, kad laukdavot, bendraudavot, rūpindavotės mumis ir nuotaikingai išlydėdavot. Dėkojame už gražias, spalvingas, šiltas, žaismingas ir laimingas akimirkas“, – dar šiandien savo įspūdžiais dalijasi Jonavos vaiko ir šeimos gerovės centro globotiniai. 

​Keliavome nuo birželio iki pat spalio pabaigos susitikdami kiekvieną savaitę, neretai ir po keletą kartų. Mažais žingsneliais. Norėdami sudominti, padrąsinti, kartais tiesiog nuraminti ir padėti atsiskleisti. Neretai pajusdami kaip patys praaugame save ir nustebę pamatome dalykus, kuriuos mūsų vaizduotė buvo nupiešusi ne visai taip, kaip yra iš tiesų: kad ne berniukų, o mergaičių akys kur kas labiau žibės mokantis kovos menų, kad biblioterapijos užsiėmime užges visi telefonų ekranai ir net didžiausi skeptikai įnirtingai imsis skaičiuoti įsivaizduojamas kates, kad meno terapijos metu gimusiuose kūriniuose sutilps neišmatuojama rankų šiluma, o poeto skaitomas eilėraštis apie karą namuose prie kėdės prikaustys ne vieną mažąjį klausytoją…  

​Išsiskyrėme, rodos, vos spėję susidraugauti. Prisimenant, kaip sužibėdavo vaikų akys, stabtelėdavo žvilgsnis, o vidinis smalsumas, nugalėjęs abejingumą, padrąsindavo žengti į bendrą žaidžiančių draugų ratą, nelieka abejonių, kad kelionė pavyko. Sunku nuspėti, kiek ilgai šios patirtys lydės projekto dalyvius, tačiau norisi tikėti, kad praėję metai įsimins kaip laikas, kuomet biblioteka tapo saugiu prieglobsčiu, kur galima nuraminti savo mintis, prasmingai leisti laisvalaikį, augti, patirti kūrybos džiaugsmą ir nuoširdų bendravimą. Bet svarbiausia – nepamiršti, kad biblioteka – tai Jūs ir mes. Čia durys visuomet atviros, o kiekvienas nuoširdžiai laukiamas. Įženk į biblioteką – išeisi paaugęs, o kartu paaugsime ir mes.

Kristina Jaskūnienė

 Jonavos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos kultūrinių veiklų organizatorė

​Projektą finansavo Europos socialinis fondas ir Jonavos rajono savivaldybė

Projekto partneriai: Jonavos rajono socialinių paslaugų centras, Jonavos vaiko ir šeimos gerovės centras, LPF „Iššūkis jaunimui“