Kūrybinis-terapinis rašymas: nuo dirbtuvių iki maratonų

Kūrybinis-terapinis rašymas: nuo dirbtuvių iki maratonų

2020-ieji viso pasaulio gyventojams įsimins, kaip ypatingų išbandymų metai. Laikas, kai išorinės aplinkybės daugelį privertė akis į akį susidurti su nutrūkusiu ar bent jau ženkliai sumažėjusiu bendravimu, atsiskyrimu ar net vienatve. Išaušus 2020-ųjų pavasariui, daugybę dalykų staiga turėjome išmokti ir priprasti daryti kitaip: dirbti, (ne)keliauti, švęsti šventes, gydytis, mokytis, gyventi… Optimistiškai įtikėję, kad atėjus vasarai, pasaulį apėmusią pandemiją po truputį pamiršime, sulaukėme jos antrojo smūgio. Ir vėl viskas iš pradžių: kasdien besikeičianti gąsdinanti statistika, ilgėjantis naujų taisyklių ir reikalavimų sąrašas, nenutrūkstantis informacijos srautas ir jos sumaištyje pasimetęs žmogus. Sutelkusi visą dėmesį būtent į jį, žmogų, savo lankytoją, kuriam biblioteka tapo nepasiekiama pavasarinio karantino metu, Jonavos viešosios bibliotekos bendruomenė ėmėsi naujų idėjų įgyvendinimo. Viena iš jų – nuotolinės kūrybinio terapinio rašymo dirbtuvės.

Prasidėjusios dar šių metų balandį ir sulaukusios susidomėjimo, dirbtuvės išaugo į projektą, kurio veiklų įgyvendinimui susitelkė ne tik Jonavos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, bet ir partneriai: Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka bei Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešoji biblioteka. Rugsėjo, spalio ir lapkričio mėnesiais dirbtuvių dalyviai kiekvieną savaitę vykdė kūrybines užduotis, kurias atidžiai skaičiusi ir komentavusi psichologė-psichoterapeutė Inga Juodkūnė negailėjo patarimų ir naudingų įžvalgų. 141 tekstas ir beveik pusantro šimto narių vienijanti Kūrybinio-terapinio rašymo grupė socialiniame tinkle Facebook – tai tik skaičiais išreikštas rezultatas, o kur dar nuoširdžios padėkos ir džiaugsmas tų, kuriems pavyko pradėti kūrybinę kelionę, atgaivinti pamirštą pomėgį, atrasti savo naujų gebėjimų. Jokio tarpusavio rungtyniavimo, varžymosi ar siekio nugalėti. Nuoširdus noras susitikti su vidiniu kūrėju ir pajusti terapinę rašymo naudą – pagrindinis dalyvavimo tikslas, kurio vedini dirbtuvių dalyviai (ir ne tik) atkeliavo į dar vieną neišbandytą laisvalaikio leidimo būdą – rašymo maratonus.

Prasidėję XX a. pabaigoje Jungtinėse Amerikos valstijose, rašymo maratonai sulaukia vis daugiau susidomėjimo. Lietuvoje rašymo maratonus pradėjusi rengti psichologė-psichoterapeutė I. Juodkūnė, kaip dalyvavimą lemiantį veiksnį išskiria vidinį žmogaus norą rašyti bei patirti tėkmės santykį su savimi ir rašymu. Bibliotekos įgyvendinamo projekto metu, surengti net trys rašymo maratonai: rugsėjį – Šakiuose, spalį – Raseiniuose, o lapkričio 25 d. paskutinės tris mėnesius trukusios kūrybingos kelionės eilutės užrašytos virtualiame rašymo maratone Jonavoje. Dalyviai, rodos, nė nespėjo pajusti, kaip pralėkė trys valandos, kurių metu viena po kitos sekė rašymo sesijos, dalijimasis, įdomūs renginį vedusios psichologės-psichoterapeutės pastebėjimai, leidę dar aiškiau įsigilinti ir suprasti terapinio rašymo subtilybes. Atsisveikinome su nuojauta, kad kelionė nesibaigs: kas puoselės svajonę susitikti ateity visam rašymo savaitgaliui, o kas toliau pasikinkęs rašiklį leisis tyrinėti maratono metu iš nežinia kokių sielos gelmių iškilusių klausimų ir pojūčių.

Kad ir kaip būtų sunku, pandemija mus privertė dar labiau sustiprinti savybes, kurias ne visada pavyksta puoselėti įprastiniame gyvenime: keičiamės, prisitaikome, ugdome kantrybę, išbūname sunkų laiką, o atsiskyrus nuo kitų – atrandame stiprybės savyje. (Ne)atsisveikiname su visais rašytojais jų pačių linkėjimais:

 „būti savimi, lyg likęs pasaulis liktų antru planu ir kad jūsų kiekviena diena prasidėtų su šypsena“ (Viktorija);

 „mylėti save, klausyti savo širdies, leisti sau jausti ir mėgautis akimirkomis, teikiančioms džiaugsmą“ (Ieškanti Dabartis).

 Ir, žinoma, nepamiršti: „viskas prasideda nuo vienos minties, nuo vieno žodžio. Paprasti dalykai yra stiprūs dalykai…“ (Girenė). 

Viskas turi pradžią ir pabaigą. Sunkumai taip pat.  „…nesvarbu iš kurios pusės dėsi pirmą pėdą, svarbu iš vieno kranto pereiti į kitą“– rašė dirbtuvių dalyvė Jūratė. Linkėdami nepamiršti, kad kiekviename iš jūsų yra stiprybės šaltinis, kviečiame kai sunku ar lengva pamėginti rašyti.

Kultūrinių veiklų organizatorė

Kristina Jaskūnienė

Jonavos rajono savivaldybės viešoji biblioteka

Dėkojame: Šakių rajono savivaldybės viešajai bibliotekai, Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešajai bibliotekai, psichologei-psichoterapeutei Ingai Juodkūnei, ir, žinoma, visiems dirbtuvių dalyviams!

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Projekto užduotis ir tekstus galite rasti Jonavos viešosios bibliotekos tinklapyje:

https://jonbiblioteka.lt/kurybinio-terapinio-rasymo-dirbtuves-jonavoje-grizta-

Nuotraukų autoriai: E. Nicolaev, S. Klapatauskaitė, K. Jaskūnienė.