Paskaitos negalią turinčių vaikų artimiesiems ir globėjams

Paskaitos negalią turinčių vaikų artimiesiems ir globėjams

Spalio–lapkričio mėn. Kauno apskrities viešoji biblioteka (Radastų g. 2, 404 kambarys) kviečia į nemokamų paskaitų ciklą, skirtą žmonėms, kurių šeimos narys arba globotinis turi negalią.

Kalbėsimės apie konfliktines situacijas, kylančias auginant vaiką su specialiaisiais poreikiais, jų sprendimo, valdymo būdus. Aptarsime, kokių sunkumų kyla maitinantis ir kaip juos palengvinti. Aiškinsimės, kaip pasiruošti pilnametystei, kokių teisinių veiksmų imtis, kai tenka nustatyti jau suaugusio žmogaus gebėjimus gyventi savarankiškai.  

Paskaitose laukiami ir tie, kurie nori susipažinti su iššūkiais ir situacijomis, kai kasdienėje aplinkoje yra negalią turintis žmogus, ligonis. O mažiesiems, jei atvyktų kartu su tėvais ar globėjais, paruošėme žaidimų kampelį.

Kviečiame dalytis gerąja patirtimi ir lūkesčiais sprendžiant iškilusias problemas.

PROGRAMA

Spalio 23 d. Eugenija Danieliūtė
Medicinos psichologė, klinikinės psichologės magistrė, specializacija – neįgalių žmonių reabilitacija

17.30 –19.00 val. Konfliktinės situacijos ir jų sprendimo būdai, šeimos narių elgesys ir jausmai.

Pristatysime konflikto reiškinį ir jo dinamiką, aiškinsimės, kaip dažniausiai reaguojame konfliktinės situacijos metu, kokius sprendimo būdus galime taikyti; apžvelgsime, koks yra šeimos narių vaidmuo ir išgyvenimai sprendžiant konfliktus, šeimos nario/ių negalios vaidmuo sprendžiant konfliktines situacijas.

19.10–19.40 val. Psichologinė krizė

Aiškinsimės, kaip atpažinti ir elgtis ištikus psichologinei krizei. Ką galiu padaryti pats ir kuo gali padėti specialistai.

Lapkričio 6 d. Jolanta Uložienė
Vaikų reabilitacijos ligoninės „Lopšelis“ slaugytoja ir Kauno kolegijos Medicinos fakulteto lektorė

17.30 val. Vaikų su negalia mityba: kas svarbu?

Valgymo problemų atsiranda, kai vaikas negali ar turi sunkumų suvalgyti normaliai fizinei raidai reikiamą maisto kiekį ir išgerti reikiamą skysčių kiekį.  Valgymo problemų turi 25–45 proc. normalios raidos vaikų, 33–80 proc. vaikų su raidos sutrikimais ir 40–70 proc. neišnešiotų naujagimių. Vaiko valgymo problemos visada turi priežastis, kurias būtina išsiaiškinti, jei reikia – pasitelkti specialistų pagalbą. 
Svarbu suprasti, kad valgymas turi kelti teigiamus jausmus ir vaikui, ir jo tėvams/globėjams. valgymo metu vaikas turi jaustis saugiai, patogiai, dėmesį sutelkti į patį valgymo procesą. Taip pat tėvai/globėjai turi suprasti, kad svarbu  ne tik sveika vaiko mityba, bet ir pats valgymo procesas, suvokimas, kad valgymas yra nuolat lavinamas įgūdis. 

Lapkričio 20 d. Ingrida Krukauskienė
Kauno miesto socialinių paslaugų centro Socialinių paslaugų bendruomenei skyriaus vyriausioji socialinė darbuotoja

17.30 val. Asmens gebėjimų nustatymas sulaukus pilnametystės

Pristatysime, kaip ir kokiais kriterijais vadovaujantis nustatomi neįgalaus asmens gebėjimai, supažindinsime su Neįgaliųjų teisių konvencija, Civiliniu kodeksu ir kitais teisės aktais. Kalbėsimės apie praktinius aspektus, socialinio darbuotojo dalyvavimą vertinant asmens gebėjimus, nuo ko pradėti, kokia veiksmų eiga ir terminai.

Tel. pasiteirauti 8 37 32 44 17, e. paštas renginiai@kvb.lt