Projektas „Biblioteka: edukacijų laboratorija” suteikė galimybę specialistams stažuotis Lietuvos ir Latvijos viešosiose bibliotekose

Projektas „Biblioteka: edukacijų laboratorija” suteikė galimybę specialistams stažuotis Lietuvos ir Latvijos viešosiose bibliotekose

Per stažuotės laiką buvo aplankytos 7 bibliotekos: dvi iš jų Lietuvoje (Utenos A. ir M. Miškinių vieš. biblioteka ir Zarasų raj. sav. vieš. biblioteka) ir keturios Latvijoje (Daugpilio (Latgalės) centrinė biblioteka), Preilių, Gulbenės, Latvijos nacionalinė biblioteka Rygoje ir Bauskės biblioteka). Utenos, Zarasų, Latgalės ir Preilių bibliotekose pirmiausia aplankyti Šeimų skaitmeninių veiklų centrai, kurie buvo įkurti įgyvendinant bendradarbiavimo per sieną projektą iš fondo „Interreg (Latvija-Lietuva)“. Visas projekto biudžetas beveik 400 000 EUR. Keturiose Latvijos ir Lietuvos pasienio regiono bibliotekose įsteigtuose Šeimos skaitmeninių veiklų centruose bibliotekos specialistai vykdo edukacines veiklas ir siekia tapti naujausių technologijų pažinimo vieta vietos gyventojams. Skaitmeninių centrų lankytojai gali susipažinti su 3D projektavimo ir spausdinimo, robotų, Kinect, interaktyviu dviračiu ir kitomis technologijomis bei dalyvauti mokymuose. 3D projektavimo ir programavimo užsiėmimų metu lankytojai supažindinami su 3D modeliavimo programa „TinkerCA“, skirta projektuoti norimus įvairaus dydžio objektus ir juos modifikuoti bet kuriame projektavimo žingsnyje. Konstravimo, kūrybinio mąstymo, matematinių skaičiavimų ir informacijos bei komunikacijos technologinių gebėjimai bibliotekose lavinami įvairiose LEGO MINDSTORMS robotikos kūrybinėse dirbtuvėse. Užsiėmimų metu LEGO kaladėlės virsta nepaprastais žingsniuojančiais, sekančiais, judančiais, kilnojančiais, reaguojančiais, kovojančiais, medžiojančiais robotukais. Utenos, Zarasų, Daugpilio ir Preilių miestų vaizdingiausias vietas, renginius ir žymius lankytojai minėtose bibliotekose gali pažinti naudodamiesi virtualios realybės įranga. Šeimų skaitmeninių veiklų centruose tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje išbandėme interaktyvų dviratį, kurio turas leidžia „pakeliauti“ po rytinę Lietuvą ir pietinę Latviją. Bibliotekų lankytojams sudaryti 4 interaktyvūs maršrutai Utenos, Zarasų, Daugpilio ar Preilių apylinkėse. Praktiškai išbandėme Kinect viktoriną. Kinect – Microsoft kompanijos 2010 m. pristatyta judesių aptikimo įranga Xbox 360 konsolėms ir asmeniniams kompiuteriams. Internetinės vaizdo kameros įrenginys leidžia naudotojui balso ir kūno judesių komandomis valdyti kompiuterius. Daugpilio bibliotekoje išbandėme neseniai įsigytą interaktyvų kilimą, leidžiantį ant grindų projektuoti daugiau nei 600 įvairių interaktyvių veiklų, skirtų įvairaus amžiaus lankytojams.
Visose bibliotekose susipažinome su bendromis paslaugomis, svetingai priėmę mus kolegos noriai pasakojo apie bibliotekos užkulisius, vedžiojo po patalpas, daug pasakojo apie kasdieninę veiklą.
Svarbu pažymėti, kad Utenoje ir Zarasuose, taip pat ir kai kuriose Latvijos bibliotekose savanoriauja užsieniečiai. Pavyzdžiui, Zarasuose savanoris iš Armėnijos, profesionalus dailininkas, veda dailės užsiėmimus vaikams, prisideda prie bibliotekos erdvių puošimo. Savanorės Utenoje, Gulbenėje veda užsienio kalbų pamokėles.
Preilių, Gulbenės bibliotekose ypač populiarūs skaitymai vaikams, kuomet bibliotekininkės persirengia personažais. Gulbenės biblioteka buvo vienintelė iš aplankytųjų, kurioje nevykdomos jokios robotikos programos, o Bauskės bibliotekoje įsteigta verslo skaitykla, kurioje vyksta susitikimai su jaunaisiais verslininkais, jaunimas noriai naudojasi specialiu verslo leidinių fondu. Pastebėtina, kad mažesnių miestelių bibliotekose dažnai edukaciniai renginiai siejami su krašto bei šalies pažinimu – rengiamos ekskursijos, žygiai. Pavyzdžiui, Preilių bibliotekos darbuotojos pačios kuria edukacinius stalo žaidimus vaikams, o Gulbene darbuotojos organizuoja kelių dienų išvykas vaikams į gamtą.
Išsamiausias vizitas buvo Latvijos nacionalinėje bibliotekoje Rygoje, kur ne tik praktiškai išbandėme jų rengiamus edukacinius užsiėmimus, tačiau sužinojome, kaip jie rengia parodas ir kuria edukacinius užsiėmimus, orientuotus tiek į vaikus, tiek į kitas lankytojų grupes.
Latvijos nacionalinėje bibliotekoje neseniai atidarytas Vaikų literatūros centras, erdvė pritaikyta renginiams, skaitymams (mini amfiteatras, išmontuojami/permontuojami baltai), taip pat veikia edukacijų erdvė, kurioje organizuojamos dirbtuvės ir edukacijos. Vienu metu gali dalyvauti iki 20 vaikų. Rengiamos, atvirukų gaminimo bei teksto spausdinimo edukacijos naudojant specialias senovines spausdinimo mašinas (presus). Labai populiarios yra piešimo ant vandens, užrašų knygelių dirbtuvės. Nacionalinės bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus darbuotojos plačiai pristatė didžiausią skaitymo skatinimo renginį Latvijoje „Vaikų žiuri“., kuris vyksta kiekvienais metais visose Latvijos bibliotekose. Vaikai, iš konkrečiai amžiaus grupei parinktų knygų renka labiausiai patikusią. Šiais metais renkamųjų sąraše yra ir E. Daciūtės knyga „Laimė yra lapė“ („Laime ir lapsa“).
Komandiruotė suteikė galimybę iš arčiau pažvelgti į kitose Lietuvos bei Latvijos bibliotekose vykdomas edukacines ir kūrybines veiklas, su jomis susijusius iššūkius ir nestandartinius sprendimus. Aiškiai juntama tendencija – aktyvus bendruomenės įtraukimas į bibliotekos veiklas, bendro turinio kūrimą. Vykdoma daug veiklų, skirtų savo krašto gamtos, istorijos, kultūros pažinimui, skaitymo skatinimui. Akivaizdu, kad daugelis bibliotekų glaudžiai bendradarbiauja su savo miesto mokyklomis ir pedagogais, tad edukacijos moksleiviams rengiamos atsižvelgiant į mokymo programas, bendraujant su pedagogais, taip užtikrinant jų prasmingumą ir reikalingumą. Maloniai nustebino tai, kad šiame skaitmeniniame amžiuje naujosios technologijos bibliotekose nėra pernelyg išaukštinamos, o veikiau naudojamos tik kaip pagalbinė priemonė, sugrąžinant žmones prie knygų, prasmingų kultūrinių patirčių.

Projektą finansuoja: Lietuvos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba.