2019 m. birželio 11 d. Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje vyko pirmasis šių metų Kauno regiono bibliotekų tarybos posėdis

2019 m. birželio 11 d. Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje vyko pirmasis šių metų Kauno regiono bibliotekų tarybos posėdis

Buvo pristatomos KAVB įgyvendinamos priemonės „Aprūpinti bibliotekas socialinės ir informacinės atskirties gyventojų grupėms skirta įranga bei priemonėmis“ veiklos Kauno regione: mokymai „Bibliotekų erdvių pritaikymas šeimoms, auginančioms autizmo spektro sutrikimą turinčius vaikus“, kvalifikacinė išvyka į Latvijos bibliotekas, paskaitos gestų kalba apie virtualią realybę bei bendradarbiavimo priemones, naudojant skaitmenines technologijas, edukacija „Emocinio intelekto ugdymas integruojant kimočius“, edukaciniai- terapiniai užsiėmimai žmonėms su negalia.

Taip pat supažindinta su kompetencijų ugdymo planu Kauno regiono SVB specialistams. 2017 m. pabaigoje Kauno regiono SVB buvo pateiktos anketos, siekiant išsiaiškinti ugdymosi poreikį 2018-2019 m. Akcentuotina, jog labiausiai specialistai pageidavo kompetencijas gerinti šiose srityse: bibliotekininkystės, skaitmeninio turinio kūrimo, edukacijų, inovacijų ir technologijų taikymo bei bibliotekos reklamos, sklaidos ir rinkodaros. Iš viso 2019 m. planuojama įvykdyti ne mažiau 17 mokymų Kauno regiono SVB specialistams. Kauno regiono bibliotekų tarybai pritarus, nutarta kasmet pirmojo posėdžio metu bendru žodiniu sutarimu pasitvirtinti kompetencijų ugdymo planą einamiesiams metams.

Posėdyje buvo pristatomos vasaros varžytuvių „Skaitymo iššūkis“ veiklos 2019 m. birželio 1 d. –  rugpjūčio 31 d..

KM atstovė akcentavo, jog baigiamas rengti Kultūros pagrindų įstatymas, kuriame galiausiai bus suformuluota kas yra kultūros paslauga, kultūros darbuotojas ir kitos svarbios sąvokos. Birželio 12 d. Kultūros komitete taip pat svarstomas bibliotekų įstatymo 4 straipsnio pakeitimas –  naikinama atestavimo procedūra. Kartu su LNB suburta darbo grupė parengė Naudojimosi informaciniais ištekliais ir elektroninėmis paslaugomis apskaitos tvarkos aprašą, kuriame labai aiškiai surašyta ką, kaip ir kur skaičiuoti. Akcentuotina, jog yra ruošiami profesijų aprašai. Muziejai yra priskiriami turizmo sektoriui, archyvai – kaip atminties institucija – vizualiųjų menų, o bibliotekos – švietimo sektoriui. Taip pat šiuo metu KM yra peržiūrimi Fondo apsaugos nuostatai bei rengiamas Kultūros darbuotojų kompetencijų ugdymo modelis, kuriame VDU numatytas kaip bendrųjų kompetencijų centras, tam yra numatyta lėšų ŠMM.

Posėdyje buvo pristatyti regioniniai KAVB projektai 2019 m. „Biblioteka: edukacijų laboratorija“;

„Pasakos gestų kalba“; „Kultūra sumaniai“; „Laikinoji sostinė: nepraeinanti praeitis“; „Laikinosios sostinės kultūros erdvė: skonis, kvapas, vaizdas, knyga“; „Nuo Lietuvos iki Suomijos: bibliotekų tarptautinių ryšių stiprinimas“.

Atskirame pasitarime buvo aptartos KAVB projekto „Kauno regiono viešųjų bibliotekų darbuotojų sveikatos stiprinimas“ veiklos ir rezultatai, pasidžiaugta viso Kauno regiono SVB darbuotojų įsitraukimu, projekto ambasadorių aktyviu bendradarbiavimu ir projekto veiklų sklaida regione. Iki š. m. gegužės 31 d. buvo suorganizuotos 128 paskaitos sveikatinimo tema 13-koje bibliotekų, kuriose sudalyvavo daugiau nei 600 dalyvių. Buvo suorganizuoti du sveikatos iššūkiai, kuriuose dalyvavo 621 dalyvis ir 481 iššūkius sėkmingai įveikė. Kiekvienai projekte partneriaujančiai bibliotekai suteikti po 2 komplektai ėjimo lazdų bei mankštos kamuolių. KAVB, savo ruožtu, ateityje planuoja suteikti galimybę lazdomis naudotis ne tik bibliotekos darbuotojams, bet ir lankytojams.

Akcentuotina, jog KAVB kartu su Kauno kolegija planuoja parengti rekomendacijas dėl sveikatos veiklų puoselėjimo darbovietėse, taip pat bus pridėta keleto paskaitų vaizdo įrašai. Šias rekomendacijas bus stengiamasi viešinti visoje Lietuvoje, suteikiant galimybę kuo didesnei daliai bibliotekų darbuotojų susipažinti su sveikatos stiprinimo nauda. Taip pat skatinti panašias iniciatyvas vykdyti savo darbovietėse.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos vyriausioji metodininkė Enrika Kromerova-Dubinskienė